שתף קטע נבחר

מדד ארוחת הערב: איך תגרמו לילד לספר מה מטריד אותו

ארוחת ערב משפחתית היא אחת ההזדמנויות היחידות שלנו ההורים לשבת יחד עם הילדים במהלך היום, אם הצלחתם לגרום להם לוותר על בהייה בטאבלט או במסך הנייד, זה הזמן לשאול אותם מה שלומם. איך עושים את זה? עדי הרפז מסבירה

על מה אתם מדברים כשאתם יושבים יחד לאכול ארוחה משפחתית? לרוב, נפגשים בני המשפחה סביב השולחן המשפחתי לארוחת הערב משום שבשעות האלה רוב בני המשפחה כבר בבית. במסגרת פרויקט "שולחן משפחתי" נבדוק מדי שבוע על מה דיברנו משפחות בישראל בזמן ארוחת הערב.

 

מבחן השעה

מבחני המיצ"ב גרמו בשנים האחרונות לסערה בתקשורת בכל פעם שהגיעה עת המבחנים השנתיים - מה לא נאמר עליהם, שהם לא משקפים דבר לגבי הידע של הילדים, שהם מונעים מתלמידים ללמוד את החומר החשוב באמת, שהם יוצרים תחרות לא שיוויונית ומגדילים את הפערים החברתיים ושהם פוגעים בילדים.

 

 

בשנה האחרונה הודיעו על ביטול מבחני המיצ"ב והחגיגה היתה גדולה מחד, ומאידך היו שאמרו שמדובר בטעות. השנה היתה, ככל הנראה, השנה האחרונה לקיום המבחנים - אם דבר לא ישתנה עד השנה הבאה - ואלו עלו לכותרות בשבוע שעבר. יצאנו לבדוק האם מבחני המיצ"ב היו חלק מהשיח שנדון במהלך ארוחת הערב המשפחתית סביב השולחן, וכן לבדוק כיצד שיחה על מבחני המיצ"ב באופן כללי, יכולה לסייע להורים לבדוק כיצד מרגישים ילדיהם לגבי מבחנים באופן פרטני.

 

 

"רק ב-9% ממשקי הבית דיברו השבוע בארוחת הערב על מבחני המיצ"ב, שיעור זה מעיד על רמת עניין ומעורבות נמוכה יחסית בנושא", מסבירה גלי הרשנזון, מנכ"לית חברת 'סאפיו' האחראית לסקר. 8% אחוזים נוספים, אומרת הישנזון, כלל לא ידעו האם דיברו על הנושא בארוחת הערב בביתם, דבר המעיד ככל הנראה על היעדרות מלאה בשעות אלה מהבית.

 

 

בקרב המשפחות שדיברו על מבחני המיצ"ב בארוחת הערב הנושא העיקרי שעלה בשיח (28%) נגע לכך שהמבחנים אינם מייצגים, אינם משקפים את הידע האמיתי או אפילו מוטים. בהקשר זה דובר, לדוגמה, על מקרים בהם המורים מכינים מראש את הילדים למבחן או על פערים בין בנים לבנות ובין המרכז לפריפריה. נושאים אלה בלטו מעט יותר בבתים מסורתיים ובקרב משפחות מת"א וגוש דן.

 

נושא עיקרי נוסף שעלה בשיח (16%) נגע לכך שמבחני המיצ"ב הם מיותרים או שאינם רלבנטיים. גם נושא הפסקת המבחנים או או הצורך בביטולם עלה בשיחה בשיעור דומה (16%). מעניין לציין כי כל השיחות בנושא התמקדו באספקטים השליליים של מבחני המיצ"ב וכמעט ולא נערך דיון על משמעותם, חשיבותם או הדרך המתאימה יותר לערוך אותם.

 

ניתן לשער שבקרב משפחות עם ילדים בגילאים הרלבנטיים, השיח בנושא מבחני המיצ"ב יהיה משמעותי יותר, אך התגלה כי דווקא במשפחות מבוגרות בהן הילדים כבר מחוץ לבית שוחחו על הנושא יותר. יתכן כי המבוגרים פנויים יותר לנושא וחושבים כבר על עתיד הנכדים.

 

צרו עבורם סביבה תומכת כדי שיספרו לכם את שעל לבם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צרו עבורם סביבה תומכת כדי שיספרו לכם את שעל לבם(צילום: shutterstock)

 

בממצאים ניתן לראות אינדיקציה לכך שככל שרמת ההשכלה בבית גבוהה יותר, כך דיברו מעט יותר על הנושא. מעניין לציין כי בירושלים והסביבה שיעור השיח על מבחני המיצ"ב היה נמוך באופן משמעותי ביחס לשאר אזורי הארץ.

 

ארוחה משפחתית = סביבה תומכת

עדי הרפז, יועצת מטעם צוות חיים בריאים של אסם, מסבירה שארוחת הערב המשפחתית היא מקום לייצר שיח על ענייני היום, ובין השאר גם על לימודים ובחינות, שהם חלק מחייהם של הילדים תלמידיי בתי הספר.

 

"פעמים רבות שיחות בין הורים וילדים על נושאי לימודים ובחינות, בפרט וסביב שולחן ארוחת הערב, עלולות להפוך מהר מאד לזירה שבה יש בעיקר לחץ, מתח וביקורת, ובתוך אקלים שכזה - ילדים והורים כנראה בוחרים שלא לנהל שיחה על הנושאים האלו (ולראיה - נתוני הסקר מראים שרק 9% ממשקי הבית דיברו במשך השבוע החולף על בחינות המיצ"ב)".

 

יוצרים דיאלוג משותף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יוצרים דיאלוג משותף(צילום: shutterstock)

 

"שווה לשים דגש על מהו התפקיד שאנחנו בתור הורים צריכים למלא בכל הנוגע לשיח אודות נושא הלימודים: התפקיד שלנו בתור הורים הוא דווקא לייצר שיחה תומכת למידה, לא בהכרח לנהל שיחה נוקבת וישירה על מבחן כזה או אחר אלא לגלות סקרנות אמיתית בנעשה בחיי ילדינו מתוך עניין, עם המון סבלנות ואכפתיות ועם כמה שפחות ביקורת או ציפיות גבוהות מדי. סביב שולחן ארוחת הערב המשפחתית כדאי לייצר אווירה נעימה של שיחה ודיאלוג מזמין לשתף, לחלוק ולהתייעץ (הילדים עם הורים ולהיפך)".

 

- איך עושים את זה?

 

"שיתוף - ספרו לילד איך היתה החוויה שלכם מול בחינות, מה עשיתם כשלכם היה קושי כתלמידי בית ספר, איך התמודדתם וכו'.

 

שאילת שאלות - תתעניינו! איך הרגשת? איזה מקצוע אתה אוהב יותר או פחות? איך אתה מתכונן למבחנים? מה עוזר לך לזכור חומר? איך אני יכול לעזור לך?

 

עידוד - בכל מה שהילד מביא אל השיחה אפשר למצוא על מה לעודד אותו: על כך שסיים למרות שהיה קשה, על כך שלמד והשקיע לפני המבחן, על כך שבחר להיעזר במבוגר/מורה ועל כך שהוא מספר ומשתף ובכך מאפשר לנו חלון הצצה אמיתי אל תוך חווית בית הספר הפרטית שלו.

 

אווירה כזו מאפשרת שיחה בונת יחסים גם כשהנושא לא כל כך פופולרי.

 

  • חברת 'סאפיו ' העוסקת ב-Research Based Consultancy ומתמחה במחקר שיווקי-אסטרטגי

    על מה אתם מדברים במהלך ארוחת הערב? שתפו אותנו בטוקבקים 

  • הכירו את צוות חיים בריאים של אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בלי לחץ, צרו סביבה תומכת בשבילם
צילום: shutterstock
צילום: איל זיו
גלי הרשנזון
צילום: איל זיו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים