שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס, EPA, AFP

לאומן, ביצועיסט וידיד ישראל. ר"מ הודו הבא?

לא הרבה מכירים את נארנדרה מודי, אבל איש האופוזיציה דוהר לראשות הממשלה עם שורה של הישגים באמתחתו בתפקיד מושל מדינת גוג'ראט לצד האשמתו בטיהור אתני של מוסלמים. האם יצליח לחולל נס כלכלי גם בהודו כולה? בכל מקרה, בחירתו עשויה להביא לביקור ראשון של ר"מ הודי בישראל

אם יצליח לשמור על המומנטום הנוכחי עד לבחירות הכלליות הצפויות באביב 2014 בהודו, יהיה מועמד האופוזיציה ההינדו-לאומני נארנדרה מודי ראש ממשלתה הבאה של הודו. ניצחון של מודי, שיהיה בבחינת רעידת אדמה פוליטית בחברה ההודית, יגלם שינוי משמעותי בעל השלכות בינלאומיות מרחיקות שישפיעו גם על האינטרסים הלאומיים של ישראל.

 

"מגלים עולם " - מאמרים אחרונים:

נובל לשלום למלחמה בכימי. ומה עם ישראל?/ ד"ר איתן ברק

האם צריך לעזור למשת"פים? זיכרו את צד"ל / ד"ר אורית גזית

סוף עונה בקסטרו. המהפכה הקובנית, לאן?  / ד"ר מרגלית בז'רנו

המשענת של המעצמות נגד האיסלאם הקיצוני / ד"ר מיכאל תנחום

 

מודי בן ה-63 הוא מועמדה של המפלגה ההינדית-לאומנית "בהרטיה ג'נטה" (BJP), ומשמש זה ארבע כהונות (מאז 2001) כמושל מדינת גוג'ראט שבמערב הודו. לזכותו של מודי הכריזמטי נזקף הנס הכלכלי בדמותה של ההתאוששות הכלכלית המרשימה של גוג'ראט במסגרת התוכנית שטווה - "גוג'ארט המשגשגת". בניגוד לביצועים הכלכליים החלשים יחסית של הודו ברמה הארצית, רשמה גוג'ראט שיעור צמיחה שנתי כולל של 11 אחוזים בעשור הראשון של מודי כמושל המדינה. עם זאת, הקריירה של הפוליטיקאי ממפלגת ה-BJP שנויה במחלוקת.

 

ראש הממשלה ויורשו? סינג (משמאל) ומודי (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש הממשלה ויורשו? סינג (משמאל) ומודי(צילום: AP)

בצעירותו היה מודי פעיל במשרה מלאה בארגון הימין ההינדו-לאומני "ראשטריה סוושימשואק סאנגה" (RSS) ומקטרגיו מטילים עליו את האחריות למהומות הדתיות שפרצו בג'וגראט ב-2002. האלימות הדתית, שרבים ראו בה כפוגרום ואף ניסיון לטיהור אתני, התרחשה במהלך כהונתו הראשונה של מודי והובילה לכ-2,000 הרוגים מוסלמים וליותר מ-200 אלף בני אדם, רבים מהם מוסלמים, להיעקר מבתיהם ולהיוותר ללא קורת גג. ב-27 באוקטובר 2013, במהלך עצרת בחירות המונית למען מודי שהתנהלה באוויר הפתוח, התרחשה סדרת פיצוצים שהובילה לשישה הרוגים ויותר מ-80 פצועים. החשד נפל על קבוצות איסלאמיסטיות הודיות שחיפשו נקמה על האלימות בגוג'ראט ב 2002.

 

המשימה: שבירת הכוח של האליטה הפוליטית

בראש סדר היום הלאומי של מודי כראש ממשלה יעמוד הצורך להוציא את הודו מהשיממון הכלכלי שבו היא נתונה על ידי שבירת כוחה של האליטה הפוליטית והבירוקרטית שנתפשת על ידי רבים כיהירה ומושחתת. בהקשר זה, מודי יתמוך לבלי ספק ובאופן נחוש בקהילה העסקית. בתחום מדיניות החוץ, ינסה מודי לנווט בין מספר כוחות מתחרים תוך ניסיון נחוש לעגן באופן ברור ולחזק את האינטרסים הלאומיים של הודו בזירה הבינלאומית. ומכאן, בעוד מודי צפוי לקדם סחר בילטרלי מול סין על מנת להאיץ את הכלכלה ההודית, הוא גם צפוי להגביר את שיתוף הפעולה הימי עם יפן, יריבתה של סין, על מנת לאזן את סין מבחינה צבאית. בנוסף, לאור נסיגת נאט"ו מאפגניסטן, הודו צפויה לשתף פעולה באופן הדוק יותר עם איראן על מנת לבלום את פקיסטן, אך באותו הזמן ממשלת מודי תהיה צפויה לפתח קשרים עמוקים ורחבים יותר עם ישראל, מעבר לשיתוף הפעולה הביטחוני הקיים.

 

כמושל מדינת גוג'ראט ביקר מודי בישראל בשנת 2006 והתרשם במהלך ביקורו מטכנולוגיות ניהול החקלאות והמים של ישראל. מודי פעל מאז על מנת להרחיב את ההשקעות וההשתתפות של ישראל במגזר החקלאי של גוג'ראט. ב-2012 הודיעה ישראל כי תקים שלושה מרכזי מצוינות חקלאית בגוג'ראט. בעקבות ההודעה, באפריל 2012, חברת "נטפים", חברת המיקרו-השקייה הישראלית פתחה את המתקן השני שלה בגוג'ראט. חודש לאחר מכן במאי 2012 השתתפו כ-600 חקלאים מגוג'ארט בתערוכת אגריטק הישראלית שהתקיימה בתל אביב.


פופולרי מאוד במדינת גוג'ראט. תומכים של מודי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פופולרי מאוד במדינת גוג'ראט. תומכים של מודי(צילום: EPA)

מעבר לנושאים של ניהול חקלאות ומים, יישם מודי הסכמים שתכליתם לפתוח תחומי תעשייה ופיתוח תשתית בגוג'ראט לחברות ישראליות. ביולי 2012 אישרה ממשלת גוג'ראט בניית נמל בנרגול שנועד להיבנות על ידי חברת נמלי ישראל בשיתוף עם חברת קרגו מוטורס בע"מ ההודית. עבודות בניית הנמל, ששוויו הכולל מוערך ב-640 מיליון דולר, החלו באביב 2013. באופן דומה, בינואר 2013, חברת התרופות הישראלית "טבע", במיזם משותף עם החברה האמריקנית "פרוקטר אנד גמבל", סללה את השטח לבניית מתקן ייצור בגוג'ראט. בהשקעה כוללת של כ -81 מיליון דולר, עתיד המפעל המתוכנן לייצר מוצרי בריאות גנריים, הנמכרים "מעבר לדלפק", ולהעסיק עד 1,000 איש.


פיגוע נקמה של האיסלאמיסטים על ההרג ב-2002. פצוע בפיגוע בעצרת תמיכה במודי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פיגוע נקמה של האיסלאמיסטים על ההרג ב-2002. פצוע בפיגוע בעצרת תמיכה במודי(צילום: רויטרס)

אם וכאשר ייבחר נרנדרה מודי לראשות הממשלה הוא צפוי להמשיך במאמציו לבנות את הקשרים עם מדינת ישראל ברמה הלאומית. הוא גם צפוי להוביל לשינוי הטון בכל הנוגע ליחסי ישראל-הודו. מפלגת ה-BJP בראשותו תומכת באופן גלוי בישראל ודוגלת באוריינטציה שהולכת אחורה לימיו של וינאק דאמודאר סאווראקר, התיאורטיקן הגדול של הלאומיות ההינדית.

סוואראקר, כתומך בתנועה הציונית, גינה בזמנו את הצבעת הודו נגד החלטת האו"ם בכ"ט בנובמבר שקראה להקמת מדינת יהודית בשטחי ארץ ישראל.

 

עם זאת, למרות כינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל להודו עוד בשנת 1992, רוב הפוליטיקאים ההודיים עדיין יעדיפו שלא להיראות קרובים מדי לישראל מחשש לניכור הן מצד בוחרים מוסלמים מקומיים והן מצד מדינות בעלות ברית ערביות ומוסלמיות. לעומת זאת, מודי הוא אחד מקבוצה קטנה של דמויות פוליטיות מהודו שביקרו בישראל ותומכים בה באופן פומבי. אף על פי כן, ישראל צריכה לצפות במערכת הבחירות ההודית 2014 מהצד, ולהיזהר מלהיגרר לפוליטיקה המקומית המבוססת על קיטוב דתי. היחסים בין הודו לבין ישראל מונעים על ידי אינטרסים אסטרטגיים וכלכליים הדדיים ללא קשר למפלגות הפוליטיות שבשלטון. ובכל זאת, ניצחון מודי עשוי להביא לקרבה רבה יותר בין המדינות ואף לביקור ראשון של ראש ממשלת הודו בישראל על כל המשמעויות הסמליות המתלוות לביקור מעין זה.

 

ד"ר מיכאל תנחום הוא עמית במחלקה ללימודי המזרח התיכון ולימודים איסלמיים במרכז האקדמי שלם וביחידת אסיה של מכון טרומן לחקר השלום באוניברסיטה העברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בצעירותו היה פעיל בארגון הימין הלאומני. מודי
צילום: AP
צילום: ד"ר מיכאל תנחום
ד"ר מיכאל תנחום
צילום: ד"ר מיכאל תנחום
מומלצים