שתף קטע נבחר

סין מקלה על הילודה: הבייבי בום בדרך?

הנהגת המפלגה הקומוניסטית הכריזה על רפורמות חדשות, בהן הקלה במדיניות "ילד אחד במשפחה", ביטול מחנות העבודה והרחבת זכויות האיכרים על אדמותיהם. אך מעבר לרצון להצעיר את כוח העבודה ולהתקרב לעם, הממשלה הסינית רוצה בעיקר לחזק את הלגיטימציה שלה לשלוט

לפני כמה ימים, בין 9 ל-12 בנובמבר, לראשונה בתקופת נשיאותו של שי ג'ינפינג, התכנסה בסין המליאה השלישית - הגוף שחבריו הם העילית העליונה של המפלגה הקומוניסטית השלטת. גוף זה, המונה כ-400 חברים וחברות, אחראי על תכנון ואישור מהלכי המדיניות של המפלגה הקומוניסטית בסין. במסורת שהתגבשה ב-36 השנים האחרונות נהוג שרפורמות וסוגי חידושים נדונים במליאה שלישית זו, מה גם שהנשיא שהתמנה לפני שנה הספיק בשלב זה לגבש את סמכותו.

 

מכת מדינה בסין ב-2030 - מחסור במיליוני כלות

 

עוד חדשות בעולם :

חייך למצלמה: כך נראה האסיר מוחמד מורסי

השבוע: אל תתעסקו עם תימנייה עם אקדח

מדוע כוסו קברים בנורבגיה בשקיות שחורות?

ארה"ב: ילד נמצא אזוק עם תרנגולת על צווארו

 

הפעם התכנסה המליאה השלישית באותו בית מלון בבייג'ינג (ג'ינגשי) שבו הוחלט על הרפורמות ששינו את פניה של סין בדצמבר 1978. מוטיבים סמליים אלה ואחרים שהתלוו להתכנסות עצמה לצד ידיעות מקדימות יצרו ציפיות גדולות בסין.

 

עד כה נאסר על רוב הזוגות להביא לעולם יותר מילד אחד. "העיר האסורה" בבייג'ינג (צילום: AP) (צילום: AP)
עד כה נאסר על רוב הזוגות להביא לעולם יותר מילד אחד. "העיר האסורה" בבייג'ינג(צילום: AP)
ואמנם, זמן מה לאחר שתמו הדיונים החלו בהדרגה להתפרסם דיווחים על החלטות משמעותיות שקיבלה המליאה השלישית. התקשורת הממלכתית דיווחה שלשום כי הממשלה הסינית עומדת להקל במדיניות "ילד אחד במשפחה" שכפתה על רוב הזוגות להביא לעולם ילד אחד בלבד. על פי הרפורמה החדשה, במקרים שבהם אחד מבני הזוג הוא ילד יחיד במשפחתו תותר לאותו זוג ללדת ילד שני. כמה ימים קודם נמסר על צעדים שיינקטו להגברת החופש הכלכלי ולהרחבת זכויות האיכרים על אדמותיהם. בהנהגת המפלגה הקומוניסטית החליטו שחברות פרטיות יזכו לנתח גדול יותר בשוק בעוד חברות ממשלתיות יידרשו לשלם יותר מס לממשלה. צעדים אלה ואחרים משתלבים במאמץ של צמרת המפלגה לצמצם פערים כלכליים במדינה ולמגר את השחיתות.

 

מעצר מנהלי של אלפי בני אדם

החלטה אחרת שהתפרסמה ביום שישי מכוונת לביטול מחנות העבודה (בסינית: לאוג'יאאו) שבהם הנהיגו עד כה את מדיניות ה"חינוך מחדש". משקיפים זרים מניחים כי במחנות אלו כלואים אלפי בני אדם. רבים מהאסירים מובאים למחנות בעקבות הוראה של המשטרה ללא צורך במשפט.

 

מקרה של אישה מפרובינציית חה-נאן שהתפרסם לאחרונה בהרחבה בעולם, גם בסין עצמה, בעקבות מאבקה בשלטונות, מלמד שהוראות אלו עלולות לשקף התחשבנות נקמנית של פקידים ואנשי משטרה. נשיא סין הנוכחי שי כבר הבטיח בעבר לפעול לביטול מחנות העבודה ודומה שבמהלכים שקטים מאחורי הקלעים עלה הדבר בידו.


הציור הסיני מורכב מהנגלה לעין במבט ראשון. ילד בבייג'ינג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הציור הסיני מורכב מהנגלה לעין במבט ראשון. ילד בבייג'ינג(צילום: AFP)

גם להחלטה על ההקלות בילודה קדמו רמזים ברורים, כמו ביצוע מקדים של ההקלות באזורים מוגבלים. ביטול המחנות כמו גם ההקלות בנושא הילודה נוגעים לנושא זכויות האדם. מבחינת היחסים בין הממשלה/מפלגה קומוניסטית לבין האזרחים/העם, מבטאות הרפורמות החדשות רצון טוב של הממשלה הסינית כלפי האזרחים ומצביעות לכאורה על מגמת התקרבות בין הצדדים. אלא שהציור הסיני הזה מורכב יותר מהנגלה לעין במבט ראשון.

 

מאז 1979 נמנעו 400 מיליון לידות

את מדיניות "ילד אחד במשפחה" קבעה הממשלה הסינית בשנת 1979 במטרה למתן את גידול האוכלוסייה במדינה. באותה תקופה של סוף שנות השבעים ותחילת שנות השמונים של המאה ה-20 עודדה הממשלה את האנשים למה שמכנים בקיצור "מאוחר יותר, ארוך יותר, ופחות". כלומר, להתחתן מאוחר, להמתין זמן ארוך בין הלידות ולהסתפק בפחות צאצאים בכלל.

 

מאז 1979 נאכפה המדיניות על ידי השלטונות בנחישות ונקבע שזוגות יוכלו להוליד צאצא אחד בלבד. יוצאים מהכלל היו הכפריים שהותרה להם לידה נוספת אם היילוד הראשון היה ילדה, בני זוג ללא קרובי משפחה ובני המיעוטים (שמהווים כ-8 אחוזים מאוכלוסיית סין). המשמעות הייתה שיותר משליש מהאוכלוסייה, העומדת כיום על כ- 1.34 מיליארד בני אדם, לא יוכלו להוליד ילד נוסף מבלי לשלם קנס. לפי הערכות מרביות, במסגרת המדיניות הסינית הנוקשה נמנעו כ-400 מיליון לידות. יש הטוענים כי עוד לפני שיישמו את המדיניות היה קצב הילודה בירידה ועמד להמשיך לרדת.

 

הניהול המלאכותי של הילודה יצר מצוקות רבות בחברה הסינית (צילום: AP) (צילום: AP)
הניהול המלאכותי של הילודה יצר מצוקות רבות בחברה הסינית(צילום: AP)

מדיניות "ילד אחד במשפחה" ביטאה רמת מעורבות עמוקה של הממשלה הסינית בחיי האזרחים. ואמנם, הניהול המלאכותי של הילודה יצר מצוקות רבות: נכפו הפלות על נשים שהרו לאחר שכבר ילדו פעם אחת (הממשלה מכחישה); התגבר הדפוס של המתת בנות, לא דווח על לידת בנות ועל חטיפת בנון וסוגי פשעים כיד הדמיון. יותר מזה, בהדרגה נוצר בסין חוסר איזון מגדרי, כלומר מחסור בבנות באוכלוסייה.

 

הבנות החסרות: 24 מיליון גברים בלי זוגיות עד סוף העשור

דמוגרפים טוענים כי לקראת סוף העשור הנוכחי יהיו בסין 24 מיליון גברים שלא יחיו בזוגיות. לזה יש להוסיף קשיים נפשיים שיותר קשים לחיזוי כמו העובדה שבדור שני ילדים גדלים ללא בני דודים והפינוק האינסופי שלו זוכים ילדים בודדים שקיבלו את הכינוי "הקיסרים הקטנים".

 

מזווית אחרת, הסינים מציינים את תופעת ה-4-2-1: יותר ויותר צעירים עובדים צריכים לדאוג לשני הורים ולארבעה סבים וסבתות שכבר הגיעו לגיל הפרישה שכן בסין מקובל שהמבוגרים מטופלים על ידי ילדיהם. הצפי הוא שבשנת 2050 רבע מהאוכלוסייה הסינית יהיה מבוגר מגיל 65. מכאן שעול גדול יהיה מונח על כתפי הדור הצעיר שבעצמו זכה, כאמור, ליתר תשומת לב בצעירותו.


נידונים למוות לפני הוצאתם להורג בעיר וונזו, 7 באפריל 2004 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נידונים למוות לפני הוצאתם להורג בעיר וונזו, 7 באפריל 2004(צילום: AFP)
 

על פי ההערכות, כיום, על כל עובד שיוצא בסין לפנסיה יש שישה שממשיכים לעבוד ובעוד 20 שנה יהיו רק שניים. תוחלת החיים קרובה לזו שבמערב, אלא שבסין רמת ההכנסה היחסית לנפש נמוכה. כמו כן, טרם הוקמה במדינה הקומוניסטית רשת ביטחון סוציאלית שתספק פנסיה, רפואה ומגורים למבוגרים נזקקים.

 

תיקונים דמוגרפיים

ההקלה החדשה במדיניות "ילד אחד במשפחה" משרתת מטרות רבות ומורכבות כמו קירוב המפלגה לאוכלוסייה ושיפור הדימוי של סין בעולם. אולם יש להניח שהשיקול העיקרי במתן ההקלה נוגע ללגיטימציה של המפלגה הקומוניסטית לשלוט בסין. לגיטימציה זו בלתי נפרדת מהמשך הצמיחה הכלכלית והטבת תנאי החיים. בהקשר זה דומה שההקלה נועדה להזרים יותר צעירים לכוח העבודה הסיני - ממנופי הצמיחה העיקריים של הכלכלה - שבשנים אלה מגיע לשיא ועומד להצטמצם.

 

הצערת כוח העבודה גם מעודדת יזמות וחדשנות שדרושות למערכת הכלכלית הצומחת. ההקלה במדיניות "ילד אחד במשפחה" נועדה גם להכיל את העומסים הדמוגרפיים שעומדים להכביד על הדור הצעיר - על המתח הפיננסי הנגזר מעומס זה. יש לראות אותה בהקשר של המאמצים לעיבוי העירוניות. מעבר לכל אלה, בצעדים האחרונים יש אלמנט של נסיגה מבחינת הממשלה וכאן יש לראות את הפגנת הביטחון ולצדה את האתגר שהציבה לעצמה הממשלה.

 

חוקרים ועיתונאים שעוסקים בזירה הפוליטית הסינית נתקלים לרוב באיפול ובסודיות שאופפים את צמרת ההנהגה בבייג'ינג. המפלגה הקומוניסטית הסינית מתמודדת עם ביקורת וציפיות הולכות וגוברות. סמכויותיה רחבות ביותר ומהלכיה נקבעים מאחורי הקלעים.

אף על פי שלעתים יש הדלפות של החלטות המפלגה, הסודיות בנוגע למהלכים רבים עומדת בעינה. באופן מסורתי, ניסיונות מומחים זרים לחזות את המהלכים הסיניים ואת תוצאותיהם נושאים לעתים קרובות אופי פסימי וכמעט תמיד נכשלים.

 

בשנה האחרונה, העלה נשיא סין שוב ושוב את מה שהוא מכנה "החלום הסיני". החלום הסיני שאמור לשיטתו להיות שונה מחלומות של ארצות ותרבויות אחרות מתייחס להחייאת הלאומיות, הטבת תנאי החיים, הגברת השפע, בניית חברה טובה יותר והתחזקות צבאית, והוא חלום של אחדות ויציבות. ההקלה במדיניות "ילד אחד במשפחה" איננה מבטלת את הגזירה ועם זאת היא מאותתת לעם הסיני שהממשלה, מעמדתה המורכבת, עם כל הסתייגויותיה, קשובה לקולות העם ומגששת אחר נתיב התקדמות אחראי.

 

ד"ר גדי ישי מלמד בחוג ללימודי מזרח אסיה במכללה האקדמית תל חי ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ילד סיני עם אמו ב"עיר האסורה" בבייג'ינג
צילום: AP
צילום: gettyimages
פועל בשקט מאחורי הקלעים. נשיא סין שי ג'ינפינג
צילום: gettyimages
באדיבות ד"ר גדי ישי
נתיב התקדמות אחראי. ד"ר גדי ישי
באדיבות ד"ר גדי ישי
מומלצים