שתף קטע נבחר

ריח רע מהפה? אולי אתם סובלים מיובש

יובש בפה זו תופעה נפוצה שמתגברת לעתים גם בחורף. מה הסיבות לכך שהיא מתרחשת, איזה תסמינים יכולים להצביע על קיומה ומה הטיפול הטוב ביותר?

בחורף, מרגישים את זה יותר, אבל זה קורה בכל עונות השנה - יובש בפה. מדובר בבעיה נפוצה מאוד, כשהספרות הרפואית מדווחת על שכיחות של 10-40%. במצב של יובש בפה יש ירידה של 50% ויותר בהפרשת הרוק בחלל הפה. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר למה זה קורה ומה ניתן לעשות.

 

עכשיו פורום חי עם קובי כהן, רוקח סופר -פארם. היכנסו לשאול

 

הרוק הוא חלק בלתי נפרד ממערכת חלל הפה ולו יש תפקידים פיזיולוגיים חשובים. הרוק מופרש ע"י בלוטות הרוק המצויות באיזור הפה ועוד מאות בלוטות רוק קטנות בתוך הלחיים והשפתיים. הרוק מופרש בקצב קבוע ובאופן טבעי הפרשתו עולה כאשר אוכל נכנס לפה.

  

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

    

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

פטריות בציפורניים: איך למנוע ומה הטיפול שיעלים?

נשיקות מגינות מהתקפי לב: 5 סיבות לזוגיות טובה

איך לדלג על הווירוסים העונתיים בלי תרופות

  

הרוק ברובו מכיל מים ומוצין, שהוא חומר רירי המעניק לחות וגם מאפשר שטיפה של חלל הפה. הרוק מכיל גם מינרלים שונים, חלבונים, אנזימים ואימונוגלובולינים (חלבונים של מערכת החיסון). לכל מרכיבי הרוק יש תפקידים חיוניים להתפתחות תקינה של הפה וחלל הפה.

 

תפקידיו הפיזיולוגיים של הרוק הם הגנה מפני חיידקים ופטריות (חלק ממערכת החיסון), לחות לחלל הפה וחלק בלתי נפרד ממערכת העיכול (העיכול של המזון מתחיל בפה ואנזימי רוק מסייעים בתהליך העיכול הראשוני של המזון).

 

יובש בפה הוא בעייה נפוצה מאוד כאשר בספרות הרפואית מדווחת שכיחות של בין 10-40% בקרב אנשים. במצב של יובש בפה יש ירידה של 50% ויותר בהפרשת וזרימת הרוק בחלל הפה.

 

סיבות ליובש בפה

תרופות: הסיבה השכיחה ביותר. קיימות כ-400 תרופות או יותר שעלולות לגרום ליובש בפה כחלק מתופעות הלוואי של התרופה. בין התרופות ניתן למנות תרופות נגד אלרגיה (בעיקר אנטי היסטמינים מדור ראשון), מתילפנידאט (החומר הפעיל בריטלין וקונצרטה), תרופות נוגדות דיכאון ותרופות פסיכיאטריות נוספות ואף משאפים ותמיסות לשימוש באינהלציה לטיפול באסתמה. כמו כן כימותרפיה והקרנות במהלך טיפול במחלת הסרטן גורמות ליובש בפה.

 

מחלות שונות גם יכולות לגרום ליובש בפה ובהן ניתן למנות את מחלת הסוכרת, תסמונת סיורגן ומחלות זיהומיות שונות. יובש בפה יכול להיות על רקע של סטרס, חרדה, מצב נפשי ירוד ודיכאון. זאת מאחר והפרשת הרוק מתווכת ע"י מערכת העצבים האוטונומית.

נשימה דרך הפה – יכולה לגרום ליובש בפה.

 

גיל: קשישים נוטים לסבול מיובש בפה וככל שהם עולים בגיל קצב הפרשת הרוק יורד כתהליך פיזיולוגי אבל גם מוחמר אצל קשישים כתוצאה משימוש בתרופות.

 

תסמינים

ליובש בפה עלולות להיות השפעות לא טובות על הבריאות ובין ההשפעות של יובש בפה ניתן למנות:

 

  • תחושת אי נעימות בחלל הפה – התחושה העיקרית שמלווה ליובש בפה
  • ירידה ביכולת נוגדת זיהומים – הגברת סיכון להתפתחות עששת וכמו כן קיימים מקרים שבהם מתפתחת פטריה על הלשון עקב הירידה בזרימת הרוק.
  • כאבים בפה 
  • קושי באכילה ובדיבור
  • רוק מיובש שנדבק לשיניים או באזור השפתיים
  • ריח לא טוב מהפה כתוצאה מהיובש

 

טיפול

היגיינה של חלל הפה והשיניים מאוד חשובה ולכן מומלץ לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה (מומלץ לקחת מברשת שיניים בתיק אם יוצאים מהבית), שימוש בחוט דנטלי ואביזרים נוספים המסייעים להגיינת הפה. שטיפות פה יכולות לסייע בהיגיינת הפה אולם יש להעדיף שטיפות פה ללא אלכוהול.

 

מומלץ לשטוף את הפה במים בתדירות גבוהה.

 

יש להמנע מצריכה של מזונות מגרים כגון אוכל יבש (שעלול להדבק ללשון) או אוכל מאוד מתובל או חריף. כמו כן יש להמנע ממשקאות שעלולים לגרות את חלל הפה כגון קפה, תה, אלכוהול ומשקאות חומציים או עתירי סוכר.

 

כמו כן אפשר לתרגל נשימה דרך האף כאמצעי להתמודד עם יובש בפה במיוחד ממי שסובל מיובש בפה על רקע נשימה דרך הפה.

 

לאנשים שסובלים מיובש קל, מסטיק ללא סוכר או סוכריות ללא סוכר יכולים לסייע בהפרשת רוק ע"י גירוי לבלוטות הרוק. כמו כן יש הממליצים על לעיסת פירות יבשים לגירוי הפרשת הרוק.

 

קיימים תכשירים שונים לטיפול ביובש בפה

ספריי סיקורל (siccoral): מכיל מלח ים ומרכיבים נוספים שעוזרים לתת לחות לפה. מקובל להשתמש בספריי מספר פעמים ביום לפי הצורך.

 

ביוטן (Biotene) – שטיפת פה וג'ל. מדובר בתכשיר שמכיל גם אנזימי רוק ובכך נותן יתרון נוסף לשמירה על הלחות בפה. ניתן להשתמש בג'ל לפי הצורך ובשטיפה בהתאם.

 

ספריי SOS BUCCAL שהוא ספריי שניתן למגוון מצבים בחלל הפה. הוא מכיל צמחים שעוזרים לריפוד הריריות של חלל הפה ובכך הוא יכול לסייע במתן לחות לפה וכמו כן לעזור אם יש כיבים בחלל הפה.

 

שטיפת פה ג'נג'יג'ל – מכילה חומצה היאלורונית שלה יש אפקט מלחח. ניתן להשתמש בתמיסה זאת גם לטיפול ביובש בפה וגם לטיפול בכיבים ומצבים דלקתיים בחלל הפה.

 

את התכשירים האלו ניתן לרכוש בבית המרקחת ללא מרשם רופא.

 

כמו כן קיימת תרופה לטיפול ביובש בפה, ואותה ניתן לרכוש במרשם רופא בלבד תוך כדי התייעצות עם רופא על מצב היובש בפה, קיומם של מחלות רקע ונטילת תרופות. תרופה זאת איננה מתאימה לכולם וגם לא מיועדת לכל המקרים של יובש בפה ולכן ניתנת על פי מרשם רופא בלבד. שם התרופה הוא סלג'ן והיא מכילה את החומר הפעיל pilocarpine.





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם ניתן להתגבר על היובש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים