שתף קטע נבחר

החזון שהביא את ניצן לכס פרקליט המדינה

עורך הדין שנבחר לשמש כפרקליט מס' 1 סימן את מטרותיו: הוא הציג לוועדת האיתור תוכנית מפורטת שעיקריה ליווי מסיבי של חקירות נגד אישי ציבור, ניסיון לקדם פרקליטים ומיקוד חקירות בפשעים מרכזיים יותר של ארגוני הפשע

שרת המשפטים ציפי לבני תביא ביום ראשון הקרוב לאישור הממשלה את מינויו של עו"ד שי ניצן לתפקיד פרקליט המדינה הבא. ניצן, שנבחר השבוע לתפקיד על ידי ועדת האיתור, הרשים מאוד את אנשיה. הוא הציג תוכנית עבודה מסודרת ומפורטת: מליווי מסיבי של חקירות נגד אישי ציבור וראשי הפשע המאורגן, דרך תוכנית לקידום פרקליטים ומניעת בריחת מוחות מהמערכת ועד סדרי עדיפות ברורים למניעת סחבת בתחומים מרכזיים.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

בישראל מאשימים: "ג'ון קרי לא שוחה בחומר"

ללא נעליים וללא כסף: מסכת השפלות בנתב"ג

 

ניצן, שיחליף בחודש הבא את עו"ד משה לדור, שטח במשך כשעתיים את משנתו באוזני חברי הוועדה. במהלך הדיון הציג ניצן לוועדה את הצורך בהנחלת ליווי הרבה יותר אינטנסיבי, מסודר ומאורגן של חקירות המתנהלות במשטרה משלביהן הראשונים.

 

למקרים באופן כללי ובמיוחד במקרים של חקירות גדולות, כגון חקירות של אישי ציבור, מבקש ניצן למנוע מצבים שבהם לאחר כמה שנים של חקירה מגלה הפרקליטות כי יש לבצע את החקירה מההתחלה מפני שלא היה מיקוד מספיק נכון בשל היעדר ליווי או ליווי לא מספיק מצד הפרקליטות.

 

את נושא ליווי החקירה קשר ניצן לאחד התחומים שיותר מעסיקים כיום את הפרקליטות ומערכות אכיפת החוק: המלחמה בפשיעה המאורגנת וראשיה. למשנתו, הערכה מודיעינית טובה יותר ולצדה חקירה ממוקדת נכון יותר בהנחיית הפרקליטות תמנע העמדה לדין על עבירות שוליות יחסית שבגינן נאסר ראשי הארגונים לתקופות מאסר קצרות יחסית בהשוואה למאמץ הרב, המשאבים הרבים והזמן שמושקעים בחקירות. ניצן מעוניין ללוות ולמקד את החקירות בפשעים מרכזיים יותר של ראשי פשע, שלצדם גם תקופות מאסר ארוכות.

משנה מפורטת. עו"ד ניצן (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
משנה מפורטת. עו"ד ניצן(צילום: גיל יוחנן )

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין עמד בראש ועדת האיתור שבחרה את ניצן לתפקיד פרקליט המדינה ה-11. בוועדה היו חברים גם נציב שירות המדינה משה דיין, מנכ"ל משרד המשפטים ד"ר גיא רוטקופף, נציג האקדמיה פרופ' אריאל בנדור ונציגת הציבור עו"ד רחל תורן. ניצן ולצדו המתמודד עו"ד שוקי למברגר הציגו בפני הוועדה תוכניות ארוכות טווח ומפורטות בתחומים שונים.

 

ניצן הציג בפני הוועדה גם תוכנית למניעת בריחת מוחות מהפרקליטות ולעידוד פרקליטים מוכשרים להגיע למערכת. ניצן מבקש למנוע מצב שבו פרקליטים מוכשרים נאלצים לעזוב לאחר כמה שנים את הפרקליטות בשל בעיות בירוקרטיות שונות, שאחת המרכזיות בהן היא היעדר תוכנית מסודרת לקידום פרקליטים.

 

לאפשר לפרקליטים לגוון 

לצד זאת מתכוון ניצן לשנות את המצב שבגינו היו מי שטענו כי הוא אינו מתאים לתפקיד פרקליט המדינה: התמחותם של פרקליטים לאורך השנים בתחום ספציפי בלי גיוון. פרקליט במחלקת הבג"צים יישאר קרוב לוודאי במחלקה כל שנותיו בפרקליטות, כך גם תובעים בתחום הפלילי או פרקליטים במחלקות האזרחיות. ניצן מעוניין לשנות את הפן הבירוקרטי

 הזה ולאפשר לפרקליטים לבחור לעבור ולגוון לאורך השנים - מצב שנמנע מהם וגם מניצן עצמו לאורך השנים למרות מגוון התפקידים שמילא.

 

עניין נוסף שהציג ניצן היה קביעת סדרי עדיפויות מסודרים למניעת סחבת בתחומים מרכזיים. ניצן ציין כי לא פעם המערכת משקיעה משאבים רבים וזמן בתחומים רבים ושוליים יחסית, מה שמביא לגרירת רגליים ועיכובים של שנים בתחומים בוערים הרבה יותר.

 

חברי הוועדה התרשמו מהיותו של ניצן איש מבריק ונמרץ אך עניין זה היה ידוע. בעיני רוחם ראו חברי הוועדה בניצן כמי שיביא לשינויים במערכת בלי להיות "סחבק". חברי הוועדה היו ערים לכך שהתמיכה בניצן לא מגיעה מאנשי מערכת מובהקים והביעו תקווה שהמצב הזה יאפשר לו לעשות סדר בצורה היררכית ובנחרצות ללא נחמדות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
עו"ד ניצן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים