שתף קטע נבחר

נכחדה מהטבע: הצפרדע ע"ש צ'ארלס דרווין

מדענים מבריטניה וצ'ילה טוענים כי צפרדע הדומה לעלה שהתגלתה בשנת 1834 ע"י אבי תיאוריית האבולוציה ומוצא המינים, צ'ארלס דרווין, נכחדה מצפון צ'ילה. הסיבה: ככל הנראה פטרייה קטלנית שמכחידה דו חיים בעולם. כעת מנסים להציל את האוכלוסיה הדרומית של שנותרה בדרום צ'ילה וארגנטינה. חוקר מישראל: בודקים אם הפטרייה הגיעה גם לארץ

חוקרים מהאגודה הזואולוגית בלונדון (ZSL) ומאוניברסיטה בצ'ילה טוענים כי צפרדע דרווין צפונית, אחת הצפרדעים הנדירות בעולם, נכחדה מהטבע לאחר שככל הנראה בני מינה נדבקו בפטריה קטלנית שגורמת להכחדה המונית של מאות מיני דו חיים ברחבי העולם בעשורים האחרונים.

 

כיום ישנם שני מיני צפרדעי דרווין הידועים למדע. הראשון מצוי בצפון צ'ילה והשני בדרום צי'לה וארגנטינה.

 

החוקרים טוענים במחקרם שפורסם באתר "PLOS ONE" כי הצפרדעים הצפוניות שהתגלו לראשונה בצ'ילה בשנת 1834 על ידי אבי "תיאוריית האבולוציה ומוצא המינים", החוקר צ'ארלס דרווין ואף נקראו על שמו (Rhinoderma darwinii ו- Rhinoderma rufum), לא נצפו בטבע מזה 33 שנה, דבר שהוביל אותם להשערה כי הצפרדעים הללו נכחדו מהטבע.

 

 (צילום:  Claudio Soto-Azat / ZSL)
(צילום: Claudio Soto-Azat / ZSL)

 

גם האוכלוסיות של צפרדעי דרווין הדרומית מצויות בסכנת הכחדה קיומית. הצפרדעים הללו, שדומות לעלה יבש ובעלות אף מחודד הן בעלות יכולת מופלאה לגדל את צאצאיהן בשיטה לא שגרתית. לאחר הטלת הביצים על ידי הנקבה והפרייתן, הזכר אוסף אותן אל פיו, שם הן גדלות בתוך שק הקול שלו במשך 52 ימים, עד שהן משלימות את התפתחותן והוא יורק אותן החוצה, לתחילת חייהן העצמאיים בטבע.

 

בעולם מתמודדים כיום עם שני איומים מרכזיים על אוכלוסיות הדו-חיים. פטריה ששמה Chytridomycosis, התוקפת מאות מיני דו-חיים מאז שנת 1998 בעולם. כבר גרמה למותן של מאות אלפי צפרדעים וקרפדות, ואף להכחדה של מינים רבים בטבע. חוקרים סבורים כי המחלה הופכת לקיצונית יותר בעקבות שינויי האקלים והרס בתי גידול.

 

האיום הנוסף הוא וירוס רנה (Ranavirus) הנפוץ ברחבי העולם כתוצאה מסחר חוקי ולא חוקי של דו-חיים לשוק הפרטי. בחלק מהמקרים שימוש בדו-חיים כפתיון לדיג זירז את הפצת המחלה בקרב אוכלוסיות של דגי בר.


 (צילום:  Claudio Soto-Azat / ZSL)
(צילום: Claudio Soto-Azat / ZSL)

 

חוקר ישראלי: בודקים אם הגיעה גם לישראל

פרופ' אנדרו קאנינגהם מהמכון לזואולוגיה של האגודה הזואולוגית בלונדון סיפר כי מאות פרטים של צפרדעי דרווין ודו חיים נוספים מבתי גידול דומים נאספו בין 1835 עד 1989 כדי לבחון אם ישנן עדויות לקיום הפטריה, כך לדוגמא, שש צפרדעים שנאספו מהטבע בין השנים 1970 ל 1978 ושומרו במוזיאון נמצאו נגועות במחלה. "יתכן שאיבדנו כבר מין אחד, צפרדע דרווין הצפונית, אך איננו יכולים לקחת את הסיכון לאבד מין נוסף", אמר החוקר קלאודיו סוטו-אזאט. "יש עדיין זמן להגן על המינים המופלאים הללו"

 

"הפטריה עצמה מתפתחת בעור ולא רואים סימפטומים חיצוניים, היא פשוט גורמת למוות של דו חיים. יש מינים שרגישים יותר ויש שרגישים פחות וחוקרים ברחבי העולם מנסים לגלות מדוע ישנם מינים שעמידים לפטריה הזו", אומר ל-ynet ד"ר שריג גפני, חוקר דו חיים מבית הספר למדעי הים במרכז האקדמי רופין.

 

"סביר להניח כי הסחר הבינלאומי בדו חיים למטרות מאכל ולגידול כחיית מחמד מסייע מאוד להפצתה ולהפיכתה לאחד הגורמים הראשונים והעיקריים של הכחדת אוכלוסיות של בעלי חיים. הפטרייה כנראה לא מתחשבת בכך שהצפרדעי נקראה על שם דרווין. ברגע שהאדם מסייע להתפשטות הפטרייה זה כבר חורג מהאבולוציה הפשוטה של תורת דרווין ומשנה את ההליכים הטבעיים". 

 

ד"ר גפני מציין כי בישראל מתקיים הליך בדיקה לאיתור סימנים למחלה. "למזלנו היא לא התגלתה כי היא יכולה להכחיד מיני דו חיים במהירות, אך זה לא אומר שהיא לא קיימת כאן", הוא מדגיש. "אספנו דוגמאות ממאות דו חיים בארץ, ביניהם גם מהעגולשונים שחורי הגחון שהתגלו מחדש בשנתיים האחרונות בארץ כי הם נחשבים לרגישים במיוחד לפטרייה. כרגע בשיתוף עם קבוצת חוקרים אנחנו מנסים לפתח טכנולוגיה מתקדמת כדי לגלות סימנים מוקדמים למחלה בפרטים בודדים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  Claudio Soto-Azat / ZSL
צילום: Claudio Soto-Azat / ZSL
צילום:  Claudio Soto-Azat / ZSL
צילום: Claudio Soto-Azat / ZSL
צ'ארלס דרווין
מומלצים