שתף קטע נבחר

אוקראינה: טימושנקו פתחה בשביתת רעב

רה"מ לשעבר ומנהיגת האופוזיציה, שמרצה שבע שנות מאסר, נקטה בצעד כדי לדחוף את הנשיא ינקוביץ' לחתום על הסכם סחר חשוב עם האיחוד האירופי

ראש ממשלת אוקראינה לשעבר ומנהיגת האופוזיציה הכלואה, יוליה טימושנקו, פתחה בשביתת רעב כדי ללחוץ על הנשיא ויקטור ינוקוביץ' לחתום על הסכם סחר היסטורי עם האיחוד האירופי. כך מסר היום עורך דינה של טימושנקו.

 

עוד חדשות בעולם :

אפגניסטן שוקלת: נואפים שוב ייסקלו באבנים

הודו: רצו לחקור מות בתם והורשעו ברצח כפול

צפו: ילד נגד סדרן בקרב ריקודים ביציע

תאילנד: מפגינים פלשו למשרדי החוץ והאוצר

 

"כאקט של אחדות איתכם אני מכריזה על שביתת רעב לא מוגבלת עם דרישה לינוקוביץ' לחתום על הסכם שיתוף פעולה", הייתה לשון ההודעה שפרסמה טימושנקו והוקראו על ידי עורך דינה סרחיי ולשנקו בפני אלפי מפגינים בקייב.

 

הפגנה בקייב למען שחרורה של טימושנקו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה בקייב למען שחרורה של טימושנקו(צילום: EPA)

ינוקוביץ' התעלם מהלחץ האירופי, ככל הנראה בגלל חששו שטימושנקו, שניצח אותה בפער קטן בבחירות ב-2010, תתמודד מולו בבחירות לנשיאות ב-2015. בשבוע שעבר אמרה טימושנקו במכתב פתוח שהיא מוכנה לבקש מהאיחוד האירופי להסיר את דרישתו לשחררה מהכלא אם צעד זה יסייע לשכנע את הנשיא ינוקוביץ' לחתום על הסכם הסחר החשוב.

 

באוקטובר 2011 נגזרו על טימושנקו שבע שנות מאסר משום שחרגה מסמכויותיה כראש ממשלה והורתה לחברת גז אוקראינית לחתום על עסקת רכישת גז טבעי מרוסיה. לאחר גזר הדין, ערערה טימושנקו לבית המשפט האירופי לזכויות אדם (ECHR) בטענה שפגעו בזכויותיה. לאורך המאסר התלוננה טימושנקו על כאבי גב עזים וגם שבתה רעב במשך תקופה מסוימת.

 

קייב מתרחקת מהאיחוד האירופי

לאחר הרשעתה טענה טימושנקו כי הנשיא ינוקוביץ' "תפר לה תיק" והביא למאסרה כדי להוציאה מהחיים הפוליטיים.

מאסרה של טימושנקו פגע ביחסי אוקראינה עם המערב, דווקא בשעה שקייב קראה לשיתוף פעולה פוליטי וכלכלי נרחב יותר עם האיחוד האירופי.

 

הפרלמנט באוקראינה דחה בשבוע שעבר שורה של הצעות חוק שהיו מאפשרות את שחרורה מהכלא של ראש הממשלה לשעבר טימושנקו. המהלך של חברי בית הנבחרים בקייב פגע קשות בסיכויי המדינה הסובייטית לשעבר להצטרף לאיחוד האירופי. אחת מדרישות המפתח של האיחוד האירופי מאוקראינה היא שחרורה מהכלא של ראש הממשלה לשעבר וכל זמן שהיא מאחורי סורג ובריח מסרב האיחוד לחתום על ההסכם עם קייב.


הורשעה בניצול לרעה של סמכותה (צילום: AP) (צילום: AP)
הורשעה בניצול לרעה של סמכותה(צילום: AP)

החלטתה של אוקראינה לוותר על ההסכם נתפשה ככניעה ללחץ מדיני וכלכלי כבד מצד רוסיה, השואפת להשיב לעצמה את ההשפעה באוקראינה, שהייתה בעבר חלק מברית המועצות.

 

אמש הפגינו עשרות אלפי בני אדם בקייב בדרישה מממשלתם לחזור בה מההחלטתה ולחתום על הסכם שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי. הפגנת הענק הייתה הגדולה ביותר שידעה אוקראינה מאז "המהפכה הכתומה" בשנת 2004, שבישרה את תחילת הצעידה של אוקראינה לעבר הדמוקרטיה ושהעלתה לשלטון ממשלה פרו-מערבית. את ההפגנה הובילו אנשי האופוזיציה הבכירים ביותר של אוקראינה, שקראו להמשיך במחאה עד שהנשיא ינוקוביץ' יסכים לחתום על הסכם הסחר החופשי והשותפות הפוליטית עם האיחוד האירופי, בפסגה האירופית שתיערך ביום שישי הקרוב בווילנה שבליטא.

 

המפגינים בקייב הניפו דגלים ענקיים של אוקראינה והאיחוד האירופי. הם קראו "אוקראינה היא אירופה", שרו את ההמנון הלאומי וצעדו לעבר "כיכר אירופה". ההערכות הן שכ-50 אלף איש השתתפו בהפגנה.

 

"אנחנו רוצים להיות יחד עם אירופה", אמר וולודימיר מניק, כימאי בגמלאות בן 62, כשדמעות בעיניו. "אנחנו רוצים שלילדינו יהיה עתיד ושלא יופעל עליהם לחץ מצד רוסיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים