שתף קטע נבחר

נשיא אוקראינה ינוקוביץ'. אגוז קשה לפיצוח

הוא החל את דרכו כחשמלאי וריצה שתי תקופות מאסר בכלא הסובייטי. ויקטור ינוקוביץ' הימם את האיחוד האירופי כשביטל את עסקת הסחר ופנה לכיוון מוסקבה. אך הציבור האוקראיני, שלא מעוניין לחזור אחורה בזמן, לוחץ עליו שלא לפרק את יחסיו עם המערב וזאת כדי שיוכל להיבחר מחדש ב-2015

שליחי האיחוד האירופי סללו מדי יום בחודשים האחרונים את הדרך לדלתו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ' כדי שניתן יהיה להגיע לידי חתימה על הסכם סחר היסטורי בין אוקראינה לאיחוד. אך ההלם של מנהיגי האיחוד כשממשלתו משכה את העסקה בשבוע שעבר – ימים לפני ועידת האיחוד – הביא להבנה, גם אם מצומצמת, של הנשיא קשה-העורף שנתפס כחידה מסתורית בתוך אוקראינה ומחוצה לה.

 

עוד חדשות בעולם:

ארה"ב: פטמה בצבצה על שער הניו יורק טיימס

מזוודה ענקית הוצבה בכיכר האדומה - ותוסר

אבודים בסוריה: כל שעתיים נהרג ילד

 

מנהיגי האיחוד התאספו היום (יום ה') בבירת ליטא וקיוו לברך את פניהם של האוקראינים כשותפים לדרך שתעמיק את הערכים הדמוקרטיים של האיחוד האירופי במדינה שהייתה פעם תחת המשטר הסובייטי לשעבר. במקום שותף לדרך, הם מצאו שליט קשה עם סטייל סובייטי שהפך את ההכנות לוועידה למשחק גיאו-פוליטי, ובתוך כך שמר גם על תמיכתו בקרב "האוליגרכים", אנשי העסקים העשירים, שעל קולותיהם הוא מסתמך בבחירות ב-2015.

מפגינה בעד ההסכם עם האיחוד, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינה בעד ההסכם עם האיחוד, היום(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
ינקוביץ', עוד לא בן 63, ישתתף בכל מקרה בוועידה אף שהוא לא מתכוון לחתום על ההסכם. חבריו לוועידה, מנהיגי מדינות האיחוד, ישמעו ממנו הודעה שניתן לסכם אותה כך: "אם אתם רוצים שלא אחתום על עסקה עם רוסיה, הציעו יותר כסף". "ממתק בעטיפה יפה", כך תיאר ינוקוביץ' ביום שלישי האחרון את הסיוע הכספי על סך 610 מיליון אירו שהציעה לו

בריסל. לדבריו, שינוי הכלכלה האוקראינית לסטנדרטים של האיחוד האירופי ידרשו לפחות 20 מיליארד דולר בשנה.

 

בעוד מנהיגי האיחוד נמצאים על ספה של פניית פרסה במדיניות כלפי אוקראינה וחוששים ממה שנראה כמו עימות מסוכן – הסצנה שבו ייפגשו עם הנשיא בארוחת הערב שתפתח את הוועידה. הפיל בחדר תהיה יוליה טימושנקו.

 

ההערכה הוודאית היא שחלק ממנהיגי האיחוד ירצו להכריח את ינוקוביץ' להקשיב להשגותיהם על כשלונו בשחרור טימושנקו מהכלא, שמתנגדת לשלטונו ומאיימת, לפי ראות עיניו, על בחירתו מחדש. טימושנקו בילתה את יום הולדת ה-53 בשביתת רעב אתמול. לאחר שהמתווכים מבריסל נכשלו להבטיח את חירותה, היא הצהירה כי לא תאכל כאות סולידריות עם המפגינים שמוחים בקייב הדורשים מינוקוביץ' לאמץ את ההסכם עם האיחוד.


דורשים את שחרור טימושנקו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דורשים את שחרור טימושנקו(צילום: EPA)
 

חשמלאי עם קבלות

בתור חשמלאי שגדל בעיירה המפוחמת דונטסק שבמזרח רוסיה על הגבול עם רוסיה, ינקוביץ' מגיע עם כל הקבלות של רקע קשוח, בהן ריצוי שתי תקופות מאסר בצעירותו, בבתי כלא סובייטים בגין גניבה ותקיפה. מאוחר יותר, הפך ינקוביץ' למושל דונטסק ולאחר מכן כיהן כראש הממשלה תחת שלטון הנשיא ליאוניד קוצ'מה. המכשול הגדול הראשון שלו, שמקורביו טוענים כי השלכותיו מסבירות רבים מהרפלקסים הפוליטיים שלו כיום, הגיע ב-2004 כשנבחר לנשיאות, רק כדי לראות כיצד מפגיני "המהפכה הכתומה" מבטלים את בחירתו בשל האשמות של זיוף בבחירות.

 

אשת השטח של ההפגנות הייתה טימושנקו – והחיכוך בין השניים הוביל מאז ליריבות שנמשכת עד היום. טימושנקו נאסרה ב-2011, שנה לאחר שנבחר ינוקוביץ' לנשיאות, באשמה שהשתמשה לרעה בסמכויותיה כשימשה ראשת הממשלה לנשיא ויקטור יושנצ'נקו. מנהיגי האיחוד ראו בה מאז כאסירה פוליטית.

הפגנות נגד ביטול העסקה עם האיחוד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנות נגד ביטול העסקה עם האיחוד(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אחרי הקאמבק שביצע, ינוקוביץ' אישש את חששות המערב לפיהם הוא עלול להתקרב למוסקבה בכך שהסכים להרחיב את זכויותיו של הבסיס לצי הרוסי בנמל סבסטופול שבים השחור עד 2042. עם זאת, בעוד רוסיה ממשיכה לסרב להציע מחיר זול יותר להספקת הגז, הוא המשיך להתקרב לשיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי. הסכם הסחר הציע למדינתו גישה לשוק ענק ולתחזיות השקעה גדולות.

 

למרות זאת, הוא עדיין משדר לעולם מנהיגות דמוי-סובייטית. אף שאין לינוקוביץ' יחסים חמים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הוא נסע למוסקבה ב-9 בנובמבר לפגישה. פרטי הפגישה לא פורסמו – מה שהגביר את חששות האיחוד האירופי. "ינוקוביץ' אינו אדם שנסמך על חישובים רציונליים. דרך החשיבה שלו שונה מפוליטיקאים מערביים שמעדיפים ניתוח רציונלי של המצב. ינוקוביץ' מסתמך על אינטואיציה, קולו הפנימי וניסיונו האישי", אומר הפרשן העצמאי, וולודימיר פסנקו. "הוא פוליטיקאי פוסט-סובייטי קלאסי והוא שונה מעמיתיו המערביים".

 

קשה לפצח אותו, מדובר באדם שמשחק עם קלפיו קרוב מאוד לחזה ואפילו הקרובים אליו לא מצליחים לקרוא אותו. "מעגל המקורבים של הוא קטן מאוד ואנחנו אפילו לא יודעים מי הם. עם מי הוא צד, עם מי הוא משחק טניס", אמר פרסנקו. דיפלומטים סבורים כי אחד מהקשיים שנציגי האיחוד התמודדו מולו היה סוגיית טימונשקו והשיחות עמו על שחרורה – נושא אישי במיוחד עבור ינוקוביץ' לנוכח היריבות – שאותן הוא תופס כלחץ אישי כלפיו.

הפיל בחדר. טימושנקו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפיל בחדר. טימושנקו(צילום: EPA)

בעל עבר קשוח. ינוקוביץ' (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בעל עבר קשוח. ינוקוביץ'(צילום: רויטרס)

ולחץ כזה לא תמיד עובד. "יש לו אופי חזק", אמר הפרשן הפוליטי מיכאילו פורבינסקי. "הוא לא נכנס ללחץ עד שהוא לא יכול יותר לעמוד מולו". זה זמן רב שהוא דחה את המאמצים הדיפלומטים לשחרורה. ביום רביעי אמר ינוקוביץ': "נושא יוליה טימושנקו אינו יכול להוות מכשול באינטגרציה של אוקראינה באירופה. מה, האיחוד האירופי הוא בית משפט?" תהה.

 

למרות אי ההתאמה בסטייל, ינוקוביץ' עדיין מעוניין שמדינתו תהיה בעלת ברית עם המערב מאשר תעביר את השליטה על סחר החוץ שלה לידי מוסקבה – מהלך שיביא לאיבוד תמיכת היזמים העשירים.

 

מאפיין נוסף של שלטונו הוא השילוב בין כוחם של האוליגרכים והעשרת המעגל הפנימי

במקורבים וחברים, שמכונים על ידי האוקראינים "המשפחה", בהם בנו הבכור של ינוקוביץ', אולכסנדר. "המשפחה", נתפסת כדבר שבשגרה של החיים הפוליטיים של קייב בעוד המטרה העיקרית שלו היא להיבחר מחדש לחמש שנים נוספות ב-2015. לנוכח הפופולריות בציבור לחיבור עם המערב, עליו להמשיך בדיאלוג, למרות הקושי בו, עם האיחוד האירופי.

 

אף שהוא אינו אוהב שמטיפים לו, ינוקוביץ' מחושל למשימה מול מנהיגי האיחוד. שריפת גשרים עם מנהיגי אירופה יציתו שוב מחאה כמו שנראתה השבוע ותסכן את בחירתו מחדש. "ינוקוביץ' ירצה להראות שהוא לא מעוניין להפסיק את שיחות המשא ומתן ושהוא רוצה להמשיכן", אומר פסנקו. "הוא לא רוצה לעצבן את המערב, או לסיים את היחסים, שחשובים לו בבחירות 2015".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קשה עורף וקשה-הבנה, ינוקוביץ'
צילום: רויטרס
מומלצים