שתף קטע נבחר

נתונים מדאיגים: זרות מופקרות לעבירות מין

אלפי מטפלות סיעודיות בארץ נפלו קורבן לתקיפה או הטרדה מינית. הן פוחדות להתלונן והמשטרה סגרה את רוב התיקים שנפתחו בנושא. חברת הכנסת רוזין: "העובדה שלא נולדו בישראל לא מרשה לאיש להשתמש בהן כחפץ"

בשבוע שעבר התייצבה ג'יין (38, שם בדוי), עובדת זרה מהפיליפינים, בחדר הוועדה לעובדים זרים של הכנסת. היא סיפרה בקול רועד על כך שהתלוננה במשטרה על תקיפות מיניות מצד המעסיק שלה, וזאת אחרי שפניותיה בנושא לחברת ההשמה שמעסיקה אותה לא עזרו.

 

"בחודש הראשון הכול היה בסדר", סיפרה ג'יין, שהגיעה לארץ ב-2007 ומאז עובדת בסיעוד. "אחרי כמה חודשים הוא התחיל לבקש דברים שהם לא חלק מהעבודה שלי כמטפלת, כמו לראות סרטים עם סקס בלילה. הוא לקח את הידיים שלי כדי שאגע בו, נגע בחזה שלי".

 

כתבות נוספות בחדשות ynet:

 

לדבריה, לא מדובר במקרה בודד והיא לא המטפלת הזרה היחידה שנתקלה בתופעות כאלו. "אני לא לבד, כמוני יש רבות ומשהו צריך להיעשות כדי שזה ייפסק", אמרה ג'יין לחברי הכנסת.

רוב התקיפות מבוצעות ע"י קרוביהם של המטופלים (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
רוב התקיפות מבוצעות ע"י קרוביהם של המטופלים(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

שיחה עם עידית ליבוביץ', רכזת תחום הסיעוד בעמותת קו לעובד, מאששת את תחושותיה של ג'יין. "ההערכה שלי היא שכמחצית מעובדות הסיעוד שמגיעות אלינו נפלו קורבן לתקיפה או הטרדה מינית, מצד המטופל שלהם או בני משפחתו", אומרת ליבוביץ' ומדגישה כי עובדי ופעילי העמותה פוגשים קרוב לכ-6,000 נשים כאלו מדי שנה.

 

ליבוביץ': "אנחנו שומעים סיפורים על כל הרצף - מהטרדה מינית ועד אונס של ממש. אלו העובדות המוחלשות ביותר בחברה הישראלית, קורבנות 'קלים' שפוחדות לספר ולכן אין סיכוי שאיש ידע מה הן עוברות". לדבריה, אחת הבעיות היא שפגיעה מינית היא טאבו בקהילה של העובדות הזרות: "הכלל אומר שאסור לדבר על זה, כך שהפשעים הללו נותרים הרבה פעמים עלומים".

 

ומה רשויות האכיפה עושות כדי להילחם בתופעה? לא הרבה, כך לפחות לפי מחקר חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. בישראל שוהות 44,420 עובדות זרות, רובן המכריע בתחום הסיעוד (43,368). שעות העבודה ארוכות והמטפלות "סגורות" 24/7 עם מטופליהן באותו בית,

חולקות איתם חדרי שירותי ומקלחות ובעיקר מטפלות בהם במצבים אינטימיים ורגישים ביותר. חלק מהתקיפות המיניות נעשות לא על ידי המטופל עצמו, אלא על ידי בני משפחתו.

 

על פי הנתונים המוצגים במחקר, מתוך 251 תיקים שנפתחו במשטרה בנושא מאז 2009, 170 נסגרו, ורק שניים מהם מחוסר אשמה. התלונות אינן מתמקדות בעבירות "קלות": 100 מהנשים דיווחו על מעשי אונס ו-130 על מעשים מגונים. על פי המחקר, רוב הנשים לא מתלוננות, הן אינן יודעות למי לפנות ובקרב גורמי האכיפה קיים מחסור במתורגמנים.

 

"מדובר בעובדות מוחלשות מעצם היותן זרות בישראל, ובגלל אופן תעסוקה אינטימי שמהווה פרצה לניצול מיני", אמרה ח"כ מיכל רוזין (מרצ), יו"ר ועדת העובדים הזרים של הכנסת. "לא ייתכן שעובדות זרות שהוזמנו לישראל כדי לטפל כאן בקשישים ובנכים ימצאו את עצמן מופקרות לאלימות מינית ולהטרדות, לא מצד המטופלים ולא מצד בני משפחתם. העובדה שהנשים האלו לא נולדו בישראל לא מרשה לאיש להשתמש בהן כחפץ, או ככלי לסיפוק צרכים מיניים. מתפקידנו להגן על גופן וכבודן, ואני מקווה ששר הפנים יתגייס להילחם בתופעה בהקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים