שתף קטע נבחר

תרופה בצהוב: איך כורכום מגן מפני סרטן?

הוא מככב בתערובות תבלינים נפוצות כמו קארי וחוויאג', אבל הכורכום הוא בכלל פצצת בריאות שנאבקת במחלות קשות דוגמת סרטן, דלקת מפרקים וסיסטיק פיברוזיס. מה הוא מכיל בדיוק ואיך להשתמש בו? מדריך

הכורכום מגיע אלינו מדרום אסיה, בעיקר מהודו ומסין, אבל אפשר למצוא אותו באזורים הטרופיים ברחבי העולם. התבלין המוכר לנו מיוצר משורש כורכום טרי שהורתח, יובש ונטחן לאבקה - והוא המרכיב העיקרי בתערובת הקארי הנפוצה בהודו לתיבול. גם במטבח המזרח תיכוני, ובעיקר התימני, משתמשים בו כחלק מתערובת התבלינים חוויאג'.

 

הכורכום נמצא בשימוש נרחב ברפואה ההודית המסורתית, האיורוודה, לטיפול בבעיות עור קשות, דלקות, פטריות ועוד.

 

 

תבלינים בשירות הרפואה:

 

מה יש בכורכום?

בכורכום כמה רכיבים פעילים חשובים ובהם כורכומנואידים, פוליפנולים שהעיקרי שבהם הוא כורכומין, וכן שמנים אתריים שהעיקרי שבהם הוא טורמרון. הכורכומין מעניק לכורכום את צבעו האופייני, הוא נוגד חמצון אנטי סרטני ואנטי דלקתי, המונע דלקת מפרקים וטרשת העורקם. כורכומין הוא אחד הרכיבים הנחקרים ביותר, הפועל בסינרגיה עם רכיבים נוספים כמו ויטמין D למניעת סרטן המעי הגס או איזפלאבונים למניעת סרטן הערמונית. כורכומין מעודד מוות של תאים סרטניים ברחם ומעכב את סרטן הלבלב.

 

הכורכום עשיר בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים, ובכך מסייע להורדת רמות כולסטרול בדם. הכורכום מכיל גם פוליסכרידים, מולקולות גדולות המורכבות מהרבה שרשאות סוכריות של חד סוכר (גלוקוז), אשר יש להם תפקיד חשוב באיזון רמות הסוכר והכולסטרול.

 

הכורכום עשיר גם בוויטמינים חשובים ובהם B6, כולין, ניאצין (B3) וריבופלאבין (B2). שורש כורכום טרי מכיל כמויות יפות של ויטמין C, נוגד חמצון בעל חשיבות רבה לתפקוד מערכת החיסון ולשמירה על שלמות הרקמות בגוף.

 

שורש הכורכום מכיל כמויות גדולות של מינרלים כמו סידן, ברזל, אשלגן, מגנזיום, נחושת, אבץ ומנגן, המשתתפים בתהליכים חיוניים בגוף ובהם שמירה על קצב לב תקין, שמירה על רקמות הגוף מפני רדיקלים חופשיים וייצור תאי דם אדומים.

  

על פי איגוד הבריאות האמריקני, 100 גרם כורכום טרי מספקים:

  • 53% מהתצרוכת היומית של סיבים תזונתיים
  • 138% מהתצרוכת היומית של ויטמין B6
  • 32% מהתצרוכת היומית של ויטמין B3
  • 43% מהתצרוכת היומית של ויטמין C
  • 21% מהתצרוכת היומית של ויטמין E
  • 54% מהתצרוכת היומית של אשלגן
  • 517% מהתצרוכת היומית של ברזל
  • 340% מהתצרוכת היומית של מנגן
  • 40% מהתצרוכת היומית של אבץ

 

מחלות מעיים דלקתיות

הסגולות האנטי-דלקתיות של הכורכום נובעות מתכולת השמנים האתריים שבו, ויתרונו בהיעדר תופעות לוואי וההשפעות המזיקות שיש לתרופות כימיות על רירית הקיבה.

 

הכורכומין מהווה טיפול זמין, לא יקר אך יעיל למחלות מעיים דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס. לכורכומין השפעה מיטיבה לא רק על מצב הדלקת אלא גם על מיתון אובדן המשקל במחלה ועל שלמות רירית המעי ותפקודה.

 

דלקת מפרקים

לכורכומין יכולת נוגדת חמצון גבוהה המנטרלת רדיקלים חופשיים שמזיקים לרקמות. תכונה זו רלוונטית למחלות רבות ובהן דלקת מפרקים, שבה הרדיקלים החופשיים אחראים לכאבים ולנזק שנגרם למפרקים. במחקר שנערך על חולי דלקת מפרקים ושהשווה בין השפעת הכורכום להשפעתן של תרופות מערביות נראה שההשפעה על נוקשות המפרקים והנפיחות יעילה יותר בטיפול עם כורכום. גם במחקר ראשוני שנערך ב-2012 נמצא שלכורכומין השפעה מיטיבה במקרים של דלקות מפרקים יותר מאשר לתרופות אנטי דלקתיות.

 

בתאילנד נערך מחקר שהוכיח כי לכורכום השפעה זהה לתרופות אנטי דלקתיות כגון איבופרופן בטיפול בדלקת מפרקים בברכיים.

 

סיסטיק פיברוזיס

סיסטיק פיברוזיס (CF) היא מחלה גנטית הפוגעת בריאות ומקצרת באופן משמעותי את תוחלת החיים. מחלת הCF נגרמת בגלל מוטציה בגן האחראי על ייצור חלבון שמשתתף בהובלת כלור לתאים. השיבוש בגן הזה גורם ליצירה מוגברת של ליחה בריאות. במאמר שפרסמה אוניברסיטת ייל הוצג מחקר שבו הוכח שלכורכום יכולת לתקן את הגן הפגוע - ממצא מעניין העשוי לתת תקווה לחולים במחלה חשוכת מרפא זו.

 

לכורכומין יכולת נוגדת חמצון גבוהה המנטרלת רדיקלים חופשיים  (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
לכורכומין יכולת נוגדת חמצון גבוהה המנטרלת רדיקלים חופשיים (צילום: דלית שחם)

 

סרטן

פעילותו נוגדת החמצון של הכורכום משפיעה גם על יכולתו למנוע סרטן, בעיקר במעי הגס. תאי רירית המעי הגס מתחלקים בקצב יחסית גבוה ולכן גדל הסיכוי להיווצרות מוטציות. הכורכמין מסייע להשמיד תאים לא תקינים ולמנוע את התפשטותם בגוף, באמצעות שיפור תפקוד הכבד ועיכוב בייצור חלבון המזרז היווצרות תאים סרטניים.

 

מחקרים אחרים הראו שלכורכום יכולת למזער נגעים טרום סרטניים במעי. מחקר שבדק מטופלים בעלי נטייה גנטית לחלות בסרטן המעי הגס הראה שצריכת כורכום, בנוסף לצריכת נוגד חמצון הנקרא קוורציטין שנמצא בעיקר בבצל, הקטינה את כמות הפוליפים במעי ב-60%. במחקר אחר שנערך בסין נמצא שלכורכום יכולת למנוע תת-תזונה ולשפר את מצבם של חולי סרטן המעי הגס.

 

הכורכומין נמצא כמפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן הריאות. השכיחות הנמוכה של סרטן הערמונית במדינות הצורכות כורכום דרך קבע לעומת מדינות המערב שבהן סרטן הערמונית הוא גורם המוות השני מבין סוגי הסרטן הובילה את החוקרים לגלות שלצריכת כורכום בשילוב צריכת כרובית השפעה מיטיבה על הסיכון לחלות בסרטן הערמונית.

 

נושאים נוספים הנחקרים בהקשר זה הם יכולתו של הכורכומין להגן מפני השפעתה המזיקה של הכימותרפיה במקרים של סרטן הלבלב ושל מיאלומה נפוצה.

 

תפקודי כבד

הכורכום משפר את יכולת הכבד לפנות רעלים באמצעות השפעה על שני אנזימי כבד חשובים שנקראים גלוקורוניל טרנפראז וגלוטטיון-S-טרנספראז. צריכת כורכום מעלה את ריכוזם של אנזימים אלו, ובכך משפרת את יכולת נטרול הרעלים ונטרול הרדיקלים החופשיים של הכבד.

 

מחלות לב וכלי דם

כורכום מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם בכמה מנגנונים: הוא מעכב חמצון של כולסטרול "רע" ובכך מונע היווצרות של רובד טרשתי; הוא מעודד את הכבד לפנות את הכולסטרול הרע מהגוף; הוא מעכב יצירת הומוציסטאין, המהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם; ותכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שבו מתאימה גם היא להפחתת הכולסטרול והסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

אלצהיימר

העובדה שאלצהיימר שכיח הרבה פחות בקרב האוכלוסייה הקשישה בהודו, מדינה שבה צורכים כורכום בכמויות גבוהות יחסית למדינות אחרות, סקרנה חוקרים רבים. מחקר שנעשה באוניברסיטת UCLA, למשל, חקר את השפעת הכורכום על חלבון שנקרא עמילואיד B ששוקע במוח ונקשר להתפתחות אלצהיימר. על פי המחקר, לכורכום יש יכולת לעכב את הצטברות משקעי העמילואיד B ובכך להקטין את הסיכון לחלות באלצהיימר

 

מחקר אחר שנערך בסינגפור מצא שאצל אנשים שצרכו קארי, תערובת תבלינים המבוססת בעיקר על כורכום, הייתה נטיה קטנה יותר לבעיות קוגנטיביות.

 

איך לקנות, לאחסן ולהשתמש?

חשוב לבחור שורש מוצק בעל קליפה מתוחה וניחוח חזק של אדמה. רצוי לשמור את השורש הטרי בקירור או בהקפאה, לשבור חתיכה בגודל הרצוי בעת הצורך ולגרר ישירות לתבשיל.

 

עדיף לבחור בשורש כורכום טרי מאשר באבקה הצהובה-כתומה המשווקת במרכולים, כיוון שזאת מעורבבת לעתים קרובות עם קמח כדי להגדיל את נפח המוצר על חשבון איכותו וריכוזו.

 

ניתן להכין אבקה ביתית בקלות על ידי הרתחת השורש הטרי, ייבושו וטחינתו במטחנת תבלינים. שימו לב: כורכום טרי עשוי להכתים כל דבר שיבוא איתו במגע, לכן ניתן לגרר אותו בקליפתו ישירות לתבשיל. אם בחרתם לא לקלף, הקפידו לשטוף אותו היטב משאריות חול. אם בכל זאת הכתמתם את כפות ידיכם, השתמשו במיץ לימון טרי כדי להסיר את הצבע.

 

הכותבת היא נטורופתית, יועצת לחוות תקוע



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לכורכום יכולת למזער נגעים טרום סרטניים במעי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים