שתף קטע נבחר

פסטיבל האופרה 2014: פריז במצדה

פסטיבל האופרה הבינלאומי חוזר בפעם הרביעית והפעם עם "לה טרוויאטה" של ורדי ושיתוף פעולה ראשון עם הפילהרמונית הישראלית. האופרה תועבר בשידור חי לערי הפריפריה

אחרי שנה של הפסקה חוזר פסטיבל האופרה הבינלאומי למרגלות המצדה. האירוע, שייערך בפעם הרביעית, ייפתח ב-12 ביוני ובתוכנית השנה תעלה האופרה "לה טרוויאטה" מאת ג'וזפה ורדי. על תזמורת האופרה ינצח גם הפעם מאסטרו דניאל אורן, ואת ההפקה יביים הבמאי האיטלקי, מיכאל זנאנייצקי.

 

"לה טרוויאטה" - אופרה בשלוש מערכות המבוססת על הרומן "הגברת עם הקמליות" מאת אלכסנדר דיומא - מגוללת משולש אהבה שסופו טראגי. עלילת האופרה, שבמרכזה קורטיזאנה שבורת לב שנוטשת את חייה הקודמים למען אהבה שעליה תיאלץ לוותר, וברון שמבקש לרכוש את ליבה - מתרחשת בפריז. הפקת הענק במדבר תדמה את המתחם לעיר האורות על מכלול המונומנטים ההיסטוריים שבה.

 

פסטיבל אופרה במצדה
"הליברטו מכתיב את רוח ההפקה", אומר הבמאי מיכאל זנאנייצקי. "ויולטה, גיבורת האופרה, חיה בפריז אבל במובנים רבים היא לחלוטין לבד כמו במדבר. הניגוד הזה בין פריז הרוחשת, הארכיטקטורה המוכרת שלה ותקופת הקרינולינות, שומרת לכאורה על ההפקה המסורתית אבל בה בעת הטרגדיה האנושית מתעצמת על רקע המדבר - ובכוונתנו להשתמש בזה".

 

לצד הפקת הענק, שתוצג ארבע פעמים על במת הענק מול קהל של 7580 איש, יארח פסטיבל האופרה לראשונה קונצרט חד פעמי של התזמורת הפילהרמונית הישראלית. מדובר בשיתוף פעולה ראשון בין שני הגופים מאז הקמת בית האופרה.
במופע החד פעמי, תבצע התזמורת תחת שרביט המנצחים של קנט נגנו, את הסימפוניה התשיעית של בטהובן כמו גם את הסימפוניה ה-1 של המלחין.

 

לדברי חנה מוניץ, מנכ"לית האופרה, הכוונה השנה להרחיב את הפסטיבל להתרחשויות גם במוקדים נוספים באתרי מורשת בישראל. כך ייערך בתום הפסטיבל במצדה גם סוף שבוע אופראי בעיר בעכו. הפסטיבל שיוקדש ליצירות מאת מוצרט - בהן "דון ג'ובאני" ו"חליל הקסם" - ייערך בעיר העתיקה וילווה במשתה אבירים.

 

"פסטיבל האופרה במצדה פתח שערים לתיירות-תרבות שלא היתה קודם. למדנו שבכוחה של התרבות הישראלית להביא ארצה תיירים רבים ולתרום גם בפן החברתי והכלכלי לאזורים פריפריאליים. הפסטיבל למרגלות המצדה מייצר מדי שנה 2500 מקומות עבודה ובמקביל חושף את אמנות האופרה בפני קהלים רחבים. מדובר בתקדים שאפשר להציג את פניה היפים של ישראל", אומרת מוניץ.

 

הדמייה
הדמיית מתחם ההופעה למרגלות המצדה (הדמייה)

עלותו הכוללת של הפרויקט כ-30 מיליון שקל כשההכנסות ממכירת הכרטיסים כ-22 מיליון שקלים. לדברי מוניץ שאר התקציב מקורו מהקצעות מדינה, ספונסרים פרטיים ושותפים עסקיים.

 

פסטיבל האופרה שהביא לפני כשנתיים כ-4000 תיירים מחו"ל לצד תיירות פנים של יותר מ-60,000 מבקרים, פותח שעריו השנה גם לקהל צעיר. לדברי יו"ר משרד התיירות, אמיר לוי, מדובר במתחמי קמפינג, אוהלים וקרוונים שיעמדו לרשות הקהל באזור ים המלח במחירים נוחים. הלוי מציין כי בימים אלה בוחנים במשרד סבסוד מחירי הכרטיסים שנעו בעבר בין 500-1300 שקלים.

 

במשרד התיירות בוחנים להפוך את המתחם, שמוקם ומפורק בכל שנה מחדש על פי הוראות שמורות הטבע והגנים, לְקַבוּע על מנת לחסוך בעלויות ההקמה. "הקמת המתחם מדי שנה נמשכת כארבעה חודשים. מדובר בעלויות אדירות וכיוון שבמשרד התיירות רואים בפרויקט כאירוע מתמשך, אנחנו בודקים כיצד אפשר לייצר תשתית שתוביל להוזלת העלויות.
זה פרויקט שעצם התקיימותו לא מובן מאליו ויש בו סיכונים רבים, אבל חשיבותו אדירה והוא חשוב לנו. פסטיבל האופרה הוא עוגן תיירותי-תרבותי שאנחנו רוצים להבליט כיוון שהוא עושה שירות נפלא למדינת ישראל", אומר הלוי.

 

מלבד כוח המשיכה של הפסטיבל לתיירות פנים וחוץ מספק האירוע לאורך השנה תעסוקה בהיקף של 2.5 מיליון שקלים לתושבים באזור ים המלח. "מדובר בהיקף הכנסות אדיר עבור אזור פריפריאלי", אומר דב ליטבינוף, יו"ר המועצה האזורית תמר השותפה בפרויקט מימי ראשיתו.

 

לטובת תושבים באזורים פריפריאליים תוקרן האופרה "לה טרוויאטה" בו זמנית על מסכי ענק במוקדים שונים ברחבי הארץ. השידור יתקיים באמצעות לוויין. "אנחנו רוצים לפתוח את שערי האופרה רחב ככל האפשר ולאפשר גם לקהל שאינו מגיע למצדה ליהנות מההפקה", אומרת חנה מוניץ.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחרי "אאידה" ורדי חוזר למצדה
אחרי "אאידה" ורדי חוזר למצדה
צילום: אביתר בניאן, קבוצת עיצוב
מומלצים