שתף קטע נבחר

הנשיא פרס בעקבות חשיפת ynet: "אסור להבדיל בין דם לדם"

סערה וזעזוע בכל קצות המערכת הפוליטית בעקבות הפרסום ב-ynet על אפלייתה של חברת הכנסת יוצאת אתיופיה פנינה תמנו שטה, שלא הורשתה לתרום דם למד"א בכנסת. לאחר הפרסום צלצל ראש הממשלה לחברת הכנסת. גם שרת הבריאות גרמן מתכוונת לפעול: "אבסורד שבני העדה לא יכולים לתרום"

סערה במערכת הפוליטית בעקבות חשיפת ynet על השפלתה של ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד), שלא הורשתה לתרום דם בכנסת. הח"כית הגיעה בצהריים (יום ד') לתחנה ניידת של מגן דוד אדום שהוצבה במשכן והתבשרה על ידי אנשי הארגון כי אינה יכולה לתרום דם בשל "סוג הדם המיוחד של בני העדה האתיופית". מנכ"ל הכנסת, רונן פלוט, הורה לנציגי מד"א לעזוב את הכנסת ולהפסיק את מבצע התרמת הדם. עוד נקבע כי ועדת הפנים של הכנסת תקיים ביום שלישי הבא דיון דחוף בנושא.

 

התגובות הנזעמות במערכת הפוליטית לא איחרו לבוא וחצו את כל סיעות הבית. ראש הממשלה בנימין נתניהו התקשר לחברת הכנסת תמנו שטה וביקש להביע את הערכתו אליה. במהלך השיחה אמר נתניהו לתמנו שטה כי יש לברר שוב את הקריטריונים שבגללם נאסר על לקיחת תרומות דם של בני העדה האתיופית.

 

נשיא המדינה שמעון פרס הביע שאט נפש מהמקרה ואמר כי "אסור שיהיה הבדל בין דם לדם במדינת ישראל, כל אזרחי ישראל שווים". הנשיא קרא לבחון מחדש את הנהלים הקיימים ולחדד אותם כך שתימנע פגיעה מיותרת מציבור שלם המבקש להציל חיים ולתרום דם: "צריך ליצור נהלים חדשים ולאפשר לכל אזרח בישראל לתרום דם תחת שיקולי הבטיחות הרפואיים".

 

הנשיא ביקש לחזק את ידיה של חברת הכנסת תמנו שטה וציין כי העלבת חברת הכנסת שמייצגת מאחוריה את בני העדה האתיופית אינה במקומה: "בני העדה האתיופית יקרים מאוד למדינת ישראל, זו עדה יוצאת דופן התורמת רבות למרקם האנושי של החברה הישראלית. בני העדה האתיופית הם הבנים והבנות שלנו, מלח הארץ ממש".

 

חברתה של ח"כ תמנו שטה לסיעת יש עתיד, שרת הבריאות יעל גרמן, אמרה בתגובה כי "אני חושבת שזה אבסורד בלתי נסבל שבשנת 2013 במדינת ישראל בני העדה האתיופית, שהגיעו לפני יותר מ-25 שנה לארץ, עדיין לא יכולים לתרום דם".

 

גרמן הוסיפה כי "מהרגע שנכנסתי לתפקידי אני מקיימת סבבי דיונים עם גורמי מקצוע במשרד הבריאות ובשירותי הדם במטרה לשנות ולהביא לסיומו של האבסורד הזה. בכוונתי לערוך כנס דיונים פתוח לציבור שבמהלכו יוצגו גם עמדות מקצועיות מגורמים עולמיים, ובהתאם לשנות את הקריטריונים לתרומת דם באופן שישמור על כבוד האדם של התורם ועל בריאותו של מקבל תרומות הדם".

 

שרת העליית והקליטה סופה לנדבר (הליכוד ביתנו) הזכירה בדבריה את חיילי צה"ל יוצאי אתיופיה. "בתור שרת העלייה והקליטה איני מוכנה לעבור בשתיקה על כך שבמאה ה-21, במדינת ישראל, מישהו או מישהי מעז להבדיל בין דם לדם. האם חיילים יוצאי אתיופיה יכולים להקיז את דמם עבורנו?! אני מצפה מהאחראים לתת את הדין". 

 

"מהפגיעה עשוי לצאת דבר טוב"

שרת התרבות לימור לבנת (הליכוד ביתנו) שוחחה עם ח"כ תמנו שטה וחיזקה את ידיה. לבנת אמרה לח"כית שהושפלה: "אני סבורה שמהפגיעה הכה קשה בך היום עשוי לצאת דבר טוב, שכן המקרה הפרטי שלך יביא לתיקון העוול של בני העדה האתיופית ולביטול ההנחיה הגזענית והמבזה הזו".

 

גם השר אורי אריאל (הבית היהודי) הגיב בחומרה. "הזדעזעתי לשמוע שיש מי שחושב כי הדם של חברתי ח"כ תמנו שטה, כמו גם של שאר בני העדה האתיופית, סמוק פחות מהדם של כולנו. כשם שצריך להציל כל אדם כך צריך לקבל דם מבני העדה האתיופית, שמשרתים בצבא ושותפים בכל החובות במדינת ישראל. האם יש מי שחושב שבני העדה האתיופית מספיק טובים כדי להתנדב במד"א אך לא מספיק טובים כדי לתרום דם?"

 

ח"כ גילה גמליאל (הליכוד ביתנו) הגישה הצעה דחופה לסדר שתידון במליאת הכנסת בנושא הקריטריונים לתרומות דם של בני העדה האתיופית.

 

ח"כ ד"ר עליזה לביא (יש עתיד) ציינה בתגובתה כי "הגיע הזמן שהמדינה תתקדם ותבטל את החרמת דמם של יהודי אתיופיה. יש מספיק כלים טכנולוגיים שבאמצעותם ניתן לבדוק מי כשיר ומי לא, ולא יעלה על הדעת לפסול אוכלוסייה באופן גורף. נראה שמבחינת המדינה הדם של הקהילה האתיופית מספיק טוב להישפך בשדה הקרב, אבל לא מספיק טוב לתרומה".

תגובות חריפות במערכת הפוליטית. תמנו שטה מבקשת לתרום דם ()
תגובות חריפות במערכת הפוליטית. תמנו שטה מבקשת לתרום דם

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שוחח עם ח"כ תמנו שטה והביע באוזניה זעזוע ומורת רוח מהתקרית החמורה והורה להפסיק לאלתר את התרמת הדם בכנסת עד לתום בירור האירוע. אדלשטיין ציין כי הוא "מזועזע מסיפורי התרמת הדם שלא נגמרים. חשבתי שזה מאחורינו אך היום מסתבר שטעיתי. זוהי תופעה פסולה שאין לה מקום במחוזותינו".

 

יו"ר ועדת העלייה והקליטה, ח"כ יואל רזבוזוב, אף הוא מיש עתיד, סירב לתרום דם בעקבות התקרית. רזבוזוב אמר כי "לא ייתכן שבמדינה כמו שלנו, קיבוץ גלויות המאחד בין העליות השונות יהיו אזרחים סוג ב'. כיו"ר הוועדה האמונה על נושאי העולים, המקיים דיונים רבים באינטגרציה של העולים ובשוויון בין כל אזרחי המדינה, אני לא מוכן להיות שותף לאפליה ולביטול זכות בסיסית של כל אדם כמו תרומת דם".

 

רזבוזוב אמר עוד כי "היה נכון אם דמה של חברתי לסיעה, ח"כ תמנו שטה, היה נבדק כמו שנבדקת כל מנת דם של כל אזרח במדינת ישראל וכך הייתה נמנעת האי נעימות".

 

ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) הצטרף למגנים. לדבריו, "מדובר בהחלטה גזענית מבישה. החברה הישראלית והמערכת ממשיכה להיות נגועה בווירוס הגזענות ההרסני, פעם נגד אתיופים ופעמים רבות נגד ערבים. גזענות היא גזענות היא גזענות. אני מרגיש הזדהות עם ח"כ תמנו שטה".

"אנחנו חלק ממאבקך". דרעי תורם דם בכנסת, היום ()
"אנחנו חלק ממאבקך". דרעי תורם דם בכנסת, היום

ח"כ מירי רגב (הליכוד ביתנו) הגיבה אף היא בחריפות והודיעה כאמור כי ועדת הפנים בראשותה תכנס דיון דחוף בנושא ביום שלישי הבא. "מה שקרה פה היום זו בושה וחרפה", אמרה רגב. "נזמן את מד"א לבירור מעמיק ויסודי. נבקש להבין כיצד קורה דבר כזה שבמדינת ישראל של 2013 יש הבדל בין דם לדם ולא מבינים כיצד לנהוג מול אזרחים ובוודאי חברי כנסת. כאזרחית המדינה אני מתביישת ומתנצלת בפני פנינה ומתארת לעצמי את הפגיעה שהיא חוותה. מי שצריך להתבייש פה זה הם ולא היא".

 

יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג (העבודה) אמר כי "המקרה של פנינה תמנו שטה הוא רק סימפטום לבעיה הרבה יותר גדולה: הגזענות הפושה בכל חלקה טובה בחברה הישראלית. בתרומות דם, בכניסה למועדונים, במוסדות חינוך ובעוד ועוד מקומות. גזענות היא נגע רע מכוער הנובע מרשעות, טיפשות ובורות. ראשית, אסור שמי שאחראי על הנוהל המשפיל יישאר בתפקיד, בטח אחרי שכבר בשנות התשעים נחשפה המדיניות האווילית. שנית, אני תובע ממד"א ובנקי הדם להפסיק להפלות בין דם לדם".

 

השר להגנת הסביבה עמיר פרץ (התנועה) ציין בתגובתו למקרה כי "זו החלטה אומללה ונוהל מביש שיש להעבירו מן העולם. דמם של האתיופים אינו שונה מדמי שלי ולא מדמם של אחרים. יש לקבל כל תרומת דם באהבה גדולה ולבדוק את איכות הדם בנוהל שוויוני ללא הבדל בין התורמים. אני בטוח ששרת הבריאות תפעל לביטול הנוהל".

 

יו"ר מרצ זהבה גלאון קראה להתנצלות האחראים במשרד הבריאות. לדבריה, "אלה הנחיות שערורייתיות ומשפילות שמנציחות את ההתייחסות כלפי יוצאי אתיופיה כאל אזרחים סוג ב'".

 

ח"כ אלי ישי (ש"ס) אמר כי "הגזענות והאפליה במדינת ישראל של 2013 חיות ונושמות בדומה לשנות ה-50'. חובה עלינו למנוע מדור העתיד את התופעות ולעשות כל שניתן כי יכירו אותם אך ורק מספרי ההיסטוריה. אני קורא למערכת החינוך להקדיש פרק זמן בבתי הספר ללימוד הנושא והדרכים להילחם בהם. הגיעה העת שתופעות אלו יהיו חלק מהעבר של המדינה"

 

"אלף תרומות לא יכסו את הדם שנשפך"

יו"ר ש"ס אריה דרעי כתב בפייסבוק תגובה נזעמת. "תרמתי דם היום למאגר הדם הלאומי, מפעל תרומות הדם הוא מפעל מבורך בהחלט. אבל אלף תרומות דם לא יספיקו לכסות את הדם שנשפך היום בכנסת. לא ייתכן מצב שבו רק בשל השתייכות עדתית ללא כל בדיקה תימנע קבלת דם מתורמים בני עדה כזו או אחרת. ח"כ פנינה תמנו שטה, אנחנו חלק ממאבקך. אני קורא לשרת הבריאות לתקן מיידית את הנחיות משרד הבריאות בנושא".

 

ח"כ נחמן שי (העבודה) פנה למנכ"ל מד"א אלי בין ודרש לחקור בדחיפות את האירוע. במכתבו ביקש ח"כ שי לבדוק מהי מדיניות מד"א ביחס לתרומת דם מידי אזרחים ממוצא אתיופי ולדווח לו על הממצאים בהקדם. "הדם של כולנו אדום וכאן לא יהיה הבדל בין דם לדם", אמר ח"כ שי.

 

יו"ר הכנסת לשעבר, ח"כ ראובן (רובי) ריבלין (הליכוד ביתנו) אמר בעקבות חשיפת ynet כי "הגיע הזמן להבין שהעלייה האתיופית ואחינו האתיופים הם חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית. את כל אותן אגדות שנרקמו סביב מוצאם, על איום רפואי כזה או אחר, צריך לגנות ולמגר. התייחסות מעוותת זו הובילה לגזענות וניכור בקרבנו שאחת ולתמיד יש לעקור מן השורש". 

 

"השפלה שמלווה אותי מגיל 16" 

תמנו שטה ניסתה להבהיר לאנשי מד"א שהיא חיה בארץ מגיל 3 וגם שירתה בצבא, ואז היא נשלחה לאחראית וביקשה ממנה: "אתם בעלי המקצוע, תבדקו אתם אם אני עונה על הקריטריונים". לאחר בדיקה נוספת, נאמר לה שהיא אינה יכולה לתרום. עוד כמה דקות חלפו, ואז הסבירו המתרימים שאם תרצה לתרום תוכל לעשות זאת, אבל בתשובה לשאלתה מה ייעשה עם שקית הדם נמסר לה: "נקפיא אותה".

 

חברת הכנסת מיש עתיד הייתה בצעירותה ממובילות המחאה נגד השלכתן לפח של תרומות הדם מבני העדה האתיופית. כשנחשף בזמנו האיסור על שימוש בתרומות, הייתה תמנו שטה בת 16 והשתתפה בהפגנה סוערת. ב-2006, כאשר הנושא עלה שוב לסדר היום, היא הקימה תא מאבק נגד התופעה והובילה הפגנות ופעילות עד כניסתה לכנסת.

 

"אני טובה בשביל לשרת את המדינה ובכנסת", אמרה תמנו שטה. "אבל משום מה בשביל לתרום דם אני לא מספיק טובה. עצוב שאחרי כל כך הרבה עשורים המדינה לא למדה לא להבחין בין דם לדם ולא להתייחס באופן שווה. זו השפלה שמלווה אותי מגיל 16 בפרשה הראשונה ואני מקווה ששרת הבריאות תשנה את המצב".

 

פרופ' אילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מגן דוד אדום, מסרה בתגובה כי "על פי נוהלי משרד הבריאות, לא ניתן להשתמש בעירוי במנה שתרם מי שנולד או גר מעל שנה מאז 1977 במדינה שבה שכיחות האיידס גבוהה, ובכלל זה בארצות באפריקה, בדרום-מזרח אסיה ובאיים הקריביים. אנשים שבכל זאת רוצים לתרום יכולים לעשות זאת, אך לא נעשה שימוש במנה, כי אסור. יש אנשים שרוצים לתרום מסיבותיהם שלהם, כולל בני העדה האתיופית, ולוקחים בחשבון שלא ייעשה שימוש במנה".

 

מנהלת שירותי הדם הוסיפה: "במקרה שהתורמים יוצאי העדה האתיופית, מי שסעיף זה חל עליו, ובגלל העובדה שלחלקם יש תת-סוגי דם נדירים שחשוב להם לדעת על כך וחשוב שיהיו מנות מתת-סוג דם זה, קיימת הנחיה מיוחדת שמנות דם שנתרמות נבדקות ואם מדובר בתת-סוג דם נדיר, מוקפאות המנות לשימוש עתידי". היא הוסיפה כי "ככלל, סוגיה זו מונחת על שולחנו של משרד הבריאות זה מספר חודשים והתקיימו מספר פגישות, כולל בנוכחות שרת הבריאות וח"כ תמנו שאטה. כן הוקמה ועדת מומחים המייעצת למשרד הבריאות, אשר בימים אלה מנסה לראות האם ניתן לעשות משהו לשינוי הנוהל".

 

השתתפו בהכנת הידיעה קובי נחשוני ונועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים