שתף קטע נבחר

איך החמצנו את פישר לטובת אמריקה?

ההאשמות בהפסדים בגלל רכישת הדולרים ובניפוח מחירי הדירות בגלל הריבית, ביטול הכנס הבינלאומי לציון עזיבתו, וההצעות שלא הגיעו ממוסדות אוניברסיטאיים או מראשי המגזר הלא־פרטי: מינויו האפשרי של פישר לסגן יו"ר הפדרל ריזרב צריכה למלא אותנו גאווה, אך גם תחושת פספוס. דעה

אם אכן ימונה נגיד בנק ישראל לשעבר, פרופ' סטנלי פישר, לסגן הבנק המרכזי הפדרלי של ארה"ב - והמכשולים בדרך למינוי רבים, החל מהסכמת פישר עצמו ועד אישור מועמדותו בקונגרס, כולל פתרון בעיית האזרחות הכפולה והגיל - נוכל כולנו לחוש גאווה מוצדקת. וגם עצבות מוצדקת.

 

 

פרופ' פישר אכל אצלנו מרורים לרוב. בקדנציה הראשונה שלו כנגיד עבד לילות כימים כדי לפשר בין ועד עובדים לוחמני למשרד אוצר לוחמני לא פחות. בקדנציה השנייה נאלץ להסביר שוב ושוב את מהלכיו להצלת המשק, כולל הקנייה המסיבית של מטבע החוץ וההורדה החדה של הריבית, במיוחד בחודשים שקדמו לפרישה.

 

בלא בדל של צדק הואשם פרופ' פישר שהוא גורם הפסדי ענק למשק בגלל רכישת הדולרים, שהוא נושא באחריות לניפוח מחירי הדירות בגלל הריבית הנמוכה, שהוא משלים עם עמלות גבוהות של הבנקים (הן דווקא נמוכות) בגלל העדפתו את טובת היציבות של המגזר הפיננסי על טובת הצרכן ועוד ועוד. כשהודיע פרופ' פישר על הכוונה לפרוש היו מי שאימצו את לבטיו בשמחה לא מוסתרת - ודחפוהו להתפטר.

 

כשבנק ישראל ביקש לערוך כנס בינלאומי גדול לציון עזיבתו של פישר, נמתחה ביקורת על "העלות המנופחת" של האירוע המתוכנן. בנק ישראל הסתפק לכן ברב־שיח מצומצם, והסימפוזיון המלא נערך על ידי קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון והיה, ללא ספק, לאירוע הכלכלי החשוב ביותר בשנים האחרונות. אלמלא צרות העין של ישראלים שונים, הוא יכול היה להיערך בירושלים.

 

פרופ' פישר היה מוקף באהבת אזרחי ישראל. הוא ראה את עצמו פטריוט וציוני להוט. עם פרישתו מהנגידות חיכה פרופ' פישר לפנייה ממוסדות אוניברסיטאיים בארץ או מראשי המגזר הלא־פרטי, אך לחינם. איש (כמעט, היו כמה יוצאים מהכלל) לא פנה ולא ביקש ממנו להוביל מוסד מקומי. בה בעת גברו בעולם קולות ההתפעלות ממדיניותו כנגיד בנק ישראל, מתבונתו ככלכלן ומהישגיו המקצועיים. אלמלא ישראליותו - ולא גילו - היה פרופ' פישר מכהן היום כמנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית.

 

פרופ' סטנלי פישר היה משוכנע שלא תהיה מחלוקת על מחליפתו, לאחר שבחר בפומבי בד"ר קרנית פלוג, המשנה לנגיד, להיות הנגידה אחריו. אך היה מי שהבחירה של פישר הייתה לצנינים בעיניו ועשה הכל כדי שד"ר פלוג לא תמונה לנגידה - עד שלא נותרה לו כבר ברירה. הפרשה העיבה על פרופ' פישר והעכירה את רוחו.

 

ההצעה למנות את פרופ' פישר למשנה לג'נט ילן, יושבת הראש המיועדת של הבנק המרכזי הפדרלי של ארה"ב (תפקיד מקביל לנגידת בנק ישראל) היא הברקה גאונית של הנשיא אובמה וחוג יועציו. הנגיד הנוכחי של הפדרל ריזרב, בן שלום ברננקי, נמנה על תלמידיו של פרופ' פישר, כמו גם הנגיד של הבנק המרכזי של אירופה. פישר יתרום לבנק הפדרלי האמריקאי, לצד מקצועיות וניסיון, גם את נפלאות התבונה שלו.

 

אך שמחתנו מהולה כאמור בעצב. עצב על כך שפרופ' סטנלי פישר חוזר לאמריקה, אחרי שעלה ב־2005 לישראל כדי להשתכן בה לתמיד. את זאת הוא לא יוכל לעשות כמשנה ליו"ר פדרל ריזרב. רצוי שנערוך חשבון נפש ונשאל איך זה קרה. איך החמצנו את פישר לאמריקה.

 

הטור פורסם הבוקר בעיתון "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
רווח שלהם, החמצה שלנו. פישר
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים