שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס, EPA, AFP

תולים אסירים ומתעללים. סיוט בכלא הסעודי

אסירים מענים אסירים, צפיפות מחרידה, כלואים שזוכים ליחס מיוחד וסוהרים שמעלימים עין. בבתי הסוהר בסעודיה, זכויות אדם הן מילים גסות. תיעוד

"התא שלי בכלא היה חמישה מטרים על שישה מטרים והוכנסו אליו לא פחות מ-23 אסירים" (אסיר סעודי לשעבר)

 

האיום האיראני מדיר שינה מעיני הממלכה הערבית, אבל מה שהכי מעסיק בימים האחרונים את הרחוב, התקשורת והשלטונות בסעודיה הוא סרטון וידאו שהודלף לרשת מבית הסוהר ברימאן בעיר ג'דה. הסרטון מתעד כיצד אסירים בכלא מענים אסיר שתלוי הפוך וידיו ורגליו כבולות. הסצנה המחרידה, שהתפשטה כמו אש בשדה קוצים ברשתות החברתיות, נמשכה על פי הפרסומים כמה דקות מבלי שהסוהרים התערבו.

 

חלון למזרח התיכון - כתבות אחרונות:

לא מאמינים שהם נרדפים. אתאיסטים במצרים

'רק המוות יפריד בינינו'. רומיאו ויוליה של ערב

סרט במצרים: כך "נרפאתי" מהומוסקסואליות

מהומות והרוגים: גירוש זרים ענקי בסעודיה

 

אחיו של האסיר המוכה, אחמד אל-חראתי, סיפר לעיתון הסעודי "אל-ואטן" כי אחיו מרצה עונש מאסר בגין פרשת סמים, שבה היה מעורב ושהוא התלונן בפניו על כך שקבוצה של אסירים מענה אותו. האח הוסיף כי אסיר אחר הוא זה שתיעד את ההתעללות ולאחר מכן העביר את הסרטון לקרוב משפחה. קרוב המשפחה מיהר להגיש תלונות להנהלת בתי הסוהר, למחוז מכה ול"אגודה הלאומית לזכויות האדם". שלושת הגורמים הבטיחו לחקור את הנושא והנהלת בתי הסוהר אף הקימה ועדת חקירה.

 

 

אין זו הפעם הראשונה שבה מתועדות הפרות נגד זכויות אדם בבית הסוהר בעיר ג'דה. בפברואר 2012 הודלפו מהכלא תמונות שתיעדו את הצפיפות הבלתי אפשרית שעמה מתמודדים האסירים מדי יום.

 

חוקי הג'ונגל שולטים מאחורי הסורגים

פעיל סעודי שנאסר כמה פעמים אחרי שהשתתף בהפגנות נגד הממשל הסעודי סיפר לערוץ הצרפתי "פראנס 24" כי "התמונות האלה לא מפתיעות אותי בכלל. זה חלק מחיי היום יום בתוך בתי הסוהר בסעודיה. ראיתי במו עיניי מקרים כאלה כשהייתי בכלא". הפעיל פירט כמה סיבות לאלימות בבתי הסוהר בממלכה, בהן ויכוח בין אסיר לבין אסיר "מיוחס" שגורר אחריו נקמה מצד האסיר ה"מיוחס" ומבט שמפנה אסיר אחד לאחר שנתפש בצורה לא טובה.

 

האסיר המשוחרר האשים את הנהלת בתי הסוהר בסעודיה שהיא מאפשרת לאסירים מועדפים לשלוט באחרים. "זהו חוק הג'ונגל, והאסירים החזקים והעשירים הם אלה ששולטים במצב", הוא סיפר. "חלק מהארגונים ההומניטריים מנסים לסייע, אבל זה קשה". על בעיית הצפיפות בבתי הסוהר הוא סיפר מניסיונו האישי המר: "התא שלי בכלא היה חמישה מטרים על שישה מטרים והוכנסו אליו לא פחות מ-23 אסירים".

 

 

עאליה אל-פריד, פעילה באחד מארגוני זכויות האדם בסעודיה, טענה כי "מספרם של האסירים בבתי הסוהר בסעודיה נמצא בעלייה מתמשכת והשלטונות לא יודעים כיצד להסתגל למצב הזה. יש צורך דחוף בעובדים סוציאליים, מחנכים ופסיכולוגים בבתי הסוהר, אבל השלטונות פועלים רק בשפת הדיכוי".

 

פעילת זכויות האדם אמרה ש"צריך לאפשר לאסירים להגיש תלונות לגוף עצמאי שאינו קשור להנהלת בתי הסוהר. לשם כך אנחנו פועלים ביחד עם משרד המשפטים". למרות דאגתה הרבה מהמצב היא הביעה אופטימיות ואמרה שלמרות הקשיים, "אנחנו הולכים בדרך הנכונה".

 

על פי הנתונים האחרונים שפרסמה הנהלת בתי הסוהר בסעודיה, מספר האסירים בממלכה עומד כיום על 44 אלף. יותר מחצי מהאסירים מרצים מעצר מנהלי. 90 אחוזים מהאסירים הם גברים ויותר מחצי מהאסירים נושאים אזרחות סעודית. באשר לאסירות הסעודיות, במקרים רבים, כשהן משתחררות מהכלא, משפחותיהן מסרבות לקבל אותן בחזרה. בשל התופעה הנרחבת שוקלים השלטונות בסעודיה ליצור חוק שיאסור על המשפחות להתעלם מבנותיהן האסירות עם שחרורן מהכלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תלו אסיר הפוך וכבלו ידיו ורגליו
צפיפות איומה בכלא הסעודי
מומלצים