שתף קטע נבחר

שפעת: 5 כללים לא להידבק במחלה

להקפיד על שטיפת ידיים לעתים קרובות, לכסות את האף והפה כשמתעטשים ולהקפיד על אכילת ירקות ופירות העשירים בוויטמינים ומינרלים. הכללים שיעזרו לילדים לא להידבק בשפעת. רופא ילדים מסביר

מדי שנה בעונת החורף נדבקים בשפעת עונתית, בממוצע, אחד מכל שני ילדים השוהים בגן ואחד מכל עשרה מבוגרים. שפעת עונתית, בשונה מהצטננות, עלולה להיות מחלה לא קלה, ולעתים מתפתחים בעקבותיה סיבוכים, בעיקר בקרב ילדים וקשישים. הסיבוכים השכיחים בילדים הם דלקת אזניים ודלקת ריאות, ובמבוגרים- דלקת ריאות.

 

לכתבות נוספות - היכנסו למדור מגנים על הילדים משפעת

 

נגיף השפעת מדבק הן במגע והן באוויר, אך אם נשכיל לאמץ מספר הרגלים, נוכל להקטין את סכנת ההידבקות.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

להתגונן מפני השפעת

שיא מתחסנים בשפעת: מעל 400 אלף בשבוע

אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות

רגע לפני השפעת: כך תכינו גופכם לחורף

 

1. חיסון

הדרך היעילה והבטוחה למנוע הידבקות בשפעת עונתית היא על-ידי קבלת חיסון, שכן ממחקרים שונים עולה שהחיסון מפחית משמעותית את הופעת המחלה והתפשטותה וכן את הסיכוי לסיבוכים.

 

כיום מאושרים בישראל שני סוגי חיסונים - חיסון בנגיף 'מומת' הניתן בזריקה, וחיסון 'חי-מוחלש' הניתן בתרסיס לאף. החיסון בזריקה ניתן לכלל האוכלוסייה מגיל חצי שנה ומעלה, ואילו החיסון בתרסיס לאף ניתן לילדים מגיל שנתיים ולמבוגרים עד גיל 49 (חיסון זה אינו מתאים לחולי אסתמה המטופלים בסטרואידים דרך הפה, נשים בהיריון ואנשים עם פגיעה במערכת החיסון).

 

שני החיסונים טובים ויעילים באותה מידה בקרב מבוגרים, אך לתרסיס לאף יש יעילות גבוהה יותר בקרב ילדים עד גיל חמש שנים. חשוב לציין, שיש להתחסן נגד שפעת מדי שנה, כיוון שהחיסון מעניק הגנה רק למספר חודשים.

 

2. היגיינה

יש להקפיד מאוד על שטיפת ידיים לעתים קרובות, במיוחד אם באתם במגע עם חולה או אם אתם שוהים בסביבתו. החשיבות בשמירה על היגיינה נובעת מכך שאורך החיים של נגיף השפעת על פני משטח יכול להגיע עד 8 שעות.

 

יש לשטוף ידיים לפני טיפול במזון, לפני האוכל, לאחר שיעול או התעטשות, אם נגעתם בטישו משומש וכמובן שבצאתכם מחדר השירותים. מומלץ לנגב את הידיים במפיות נייר, כדי להקטין את הסיכוי להידבק בנגיפים שעלולים להימצא על מגבת בד.

 

3. כיסוי האף והפה בזמן התעטשות

התעטשות יכולה להתיז טיפות זעירות, המכילות את נגיף השפעת, עד למרחק של כמעט 2 מטרים. לכן, בזמן התעטשות או שיעול יש להשתמש בנייר טישו ולהשליכו לפח מיד לאחר השימוש. במקרה ואין טישו בהישג ידכם נסו להתעטש אל המרפק ולא אל כפות הידיים.

  

4. אם לא חשים בטוב - הישארו בבית

במידה שאתם או ילדיכם לא חשים בטוב, מוטב שתישארו בבית גם כדי שתוכלו לנוח ולהחלים וגם כדי שלא תדביקו אחרים בנגיפים. מומלץ לא לשלוח את הילדים לגן ולבתי הספר או להגיע למקום העבודה, מרגע שהופיעו התסמינים הראשונים ועד 24 שעות לאחר שחלפו.

 

5. אכילת פירות וירקות

הקפדה על תזונה עשירה בויטמינים ומינרלים המצויים בפירות וירקות מומלצת כל השנה, ועל אחת כמה וכמה בעונת החורף כיוון שהם עוזרים בחיזוק המערכת החיסונית.

 

אמנם מחלת השפעת היא 'אורחת' קבועה בעונת החורף, אך כדאי להימנע ממנה ככל האפשר. בכל שנה מדווחים משרד הבריאות וכלי התקשורת על עומסים חריגים במחלקות השונות בבתי החולים כתוצאה ממחלות חורף.

 

יש לציין ששיעור האשפוזים כתוצאה ממחלת השפעת וסיבוכיה בקרב ילדים מתחת לגיל 5 הוא גבוה מזה של האוכלוסייה הכללית, והוא דומה לשיעור האשפוזים בקרב קשישים.


הכותב הוא רופא ילדים, יו"ר האיגוד לפרמקולוגיה קלינית (רפואה, ייעוץ ומחקר בתרופות)




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחצ
מחקרים מראים שחיסון מונע הידבקות בשפעת
צילום: יחצ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים