שתף קטע נבחר

למה כבש חג המולד את ערוץ חיזבאללה?

מי שצופה בימים אלה ב"אל-מנאר", שופרו של נסראללה, נתקל בעצי אשוח, מיסות ונשים בלי רעלה. הדרך לתואר "מגן המיעוטים" עוברת בחנופה לנוצרים

ג'ינגל בלס אצל חיזבאללה. מי שעקב בימים האחרונים אחרי כלי התקשורת של חיזבאללה נתקל בסיקור נרחב מהרגיל של אירועי חג המולד ובמיוחד בערוץ הדגל של הארגון המוסלמי השיעי, "אל-מנאר". בכתבה שפורסמה בערוץ החדשות בצרפתית "פראנס 24" דווח כי השנה השקיעו קברינטי הערוץ מאמצים כבירים כדי להעביר בשידור ישיר את כל המיסות מכל הכנסיות בביירות, מאזורים נידחים בלבנון, מהקתדרלה בדמשק ואפילו מכנסיית המולד בבית לחם. הערוץ גם סיקר בהרחבה את הביקורים של המשלחות הרשמיות של ארגון הטרור הלבנוני באתרים הנוצריים ברחבי לבנון.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ב"אל-מנאר" הגדילו לעשות ופרסמו כתבה על אישה נוצרייה מהפרבר הדרומי של ביירות בשם רנדה רלאם, בת העדה האורתודוקסית הנוהגת לתלות מדי שנה תמונה של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, על העץ האשוח לרגל חג המולד. "אני תולה את התמונה של נסראללה כל שנה על העץ כיוון שישו הוא המושיע שלנו ונסראללה הוא מתנה מאללה ואנחנו בוטחים בו מאוד", הסבירה. "הוא הביא לנו ניצחונות רבים והבחירות שלו תמיד נכונות". מעבר לכך ערך "אל-מנאר", הנחשב לערוץ שמרני ביסודו, ראיונות עם מאמינים נוצרים ומאמינות נוצריות ליד כנסיות בלבנון, הזדמנות נדירה לראות בערוץ נשים שאינן עוטות רעלה.

 

נסראללה על העץ. של חג המולד ()
נסראללה על העץ. של חג המולד

 

לפי הערכות, כ-40% מתושבי לבנון כיום הם נוצרים. לנוצרים יש היסטוריה ארוכה בארץ הארזים, והם מחולקים לכנסיות השונות, שהגדולה והפעילה ביותר ביניהן היא הכנסייה המרונית, הקשורה לכנסייה הרומית הקתולית, והשנייה היא היוונית-אורתודוכסית. לנוצרים בלבנון אין יחס אחיד לחיזבאללה: מנהיגים נוצרים כמו יו"ר מפלגת הכוחות הלבנוניים סמיר ג'עג'ע ויו"ר מפלגת הפלנגות אמין ג'ומייל, ידועים כמובילי המחנה המתנגד לחיזבאללה, ומנגד ישנם אישים פוליטיים בולטים כמו סלימאן פרנג'ייה התומכים בארגונו של נסראללה.

 

נוצרים חוגגים את חג המולד בביירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נוצרים חוגגים את חג המולד בביירות(צילום: רויטרס)

 

לנוכח זאת, ניסו בערוץ הצרפתי להבין מה עומד מאחורי הסיקור הנרחב של החג הנוצרי דווקא בערוץ של ארגון מוסלמי שיעי כמו חיזבאללה. עורך מחלקת החדשות ב"אל-מנאר", עלי אל-חאג' יוסף, הסביר: "הערוץ צועד לעבר פתיחות כלפי האחר. זו הייתה גישתו של הערוץ אפילו לפני שפרצו הסכסוכים האזוריים האחרונים, כיוון שכולנו באותה סירה ועומדים בפני הקיצוניות שהורסת את האזור".

 

בחודשים האחרונים העמיק חיזבאללה את מעורבותו בלחימה בסוריה לצד כוחות אסד, שנומקה תחילה בתקיפות על אזור עם אוכלוסייה שיעית גדולה, בקרבת הגבול עם לבנון. אחד הטיעונים שעלה הוא שהארגון נלחם בסוריה בשם "ההגנה על המיעוטים", כמו המוסלמים השיעים והעלווים או הנוצרים בסוריה. רוב הסורים הם מוסלמים סונים, ולדברי חיזבאללה, במלחמתו לצד אסד הוא מבקש להגן על המיעוטים בסוריה מפני "קיצוניות דתית".

 

המשטר הסורי מנסה גם הוא להצטייר כמי שמגן על המיעוטים, ובהם הנוצרים. בספטמבר נחלץ הצבא של אסד להדוף מורדים ג'יהאדיסטים מהעיירה מעלולא שבפרברי דמזק, שם יש לא מעט נוצרים והיא ידועה כאחד מהמקומות היחידים שבו מדברים ארמית. המשטר וחיזבאללה מבקשים לצייר את המורדים כ"כופרים" המזוהים עם אל-קאעדה שמנסים לגרום למיעוטים האחרים, בהם הנוצרים, להתאסלם.

 

עץ אשוח לרגל חג המולד ליד אחד ממסגדי ביירות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עץ אשוח לרגל חג המולד ליד אחד ממסגדי ביירות(צילום: EPA)

 

אקדמאי שיעי החי בפרבר הדרומי של ביירות, ושזיהה גם הוא את הסיקור יוצא הדופן של חיזבאללה את חג המולד, אמר ל"פראנס 24": "מה שגרם לחיזבאללה לסקר בצורה הזו הוא ההקשר האזורי. בחיזבאללה רוצים להתקרב לנוצרים ולהיפתח בפניהם בלבנון, בסוריה ובאזור בכלל. לרצון הזה יש רוב ברחוב השיעי".

 

נוצרי לבנוני שהתראיין לערוץ טען כי "הסיקור הזה מלמד על רצון של חיזבאללה לחתור להתקרבות אמיתית בין הנוצרים לבין השיעים בלבנון.

ההתקרבות הפוליטית החלה בקואליציה בין חיזבאללה לזרם הלאומי החופשי של מישל עוון מאז 2006, אולם העניין הזה קשור לרצון להביא להתקרבות בין החברה השיעית לחברה הנוצרית".

 

מנגד, עלי חמאדה, עיתונאי לבנוני המתנגד לחיזבאללה, אינו מתפתה להאמין לתמונה האידילית שמתארים תומכי חיזבאללה. "המפלגה השיעית הזאת רוצה לצייר תמונה שלפיה היא מפלגה מתונה המהווה סכר בפני הארגונים הסוניים הקיצוניים כמו 'ג'בהת א-נוסרה' ו'המדינה האיסלאמית בעיראק וא-שאם' המזוהים עם אל-קאעידה (שני ארגונים הלוחמים נגד אסד, חיזבאללה והמורדים המתונים בסוריה, ומאיימים להביא את הג'יהאד העולמי ללבנון ולמדינות אחרות במזרח התיכון - ר"ק)". לדבריו, "באמצעות העמדה הזו שואף חיזבאללה להשיג הכרה חוקית בהשתתפותו הצבאית בסוריה לצד המשטר הסורי. הוא רוצה להראות שהמעורבות שלו בלחימה משרתת סוגיה אצילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל שנה על העץ. תמונת נסראללה על האשוח
מומלצים