שתף קטע נבחר

משחק מסוכן / על האלימות במגרשים

משבוע לשבוע, האלימות בכדורגל הישראלי הולכת ומחריפה, בעיקר במשחקים בין קבוצות יהודיות וערביות. ראשי המועדונים קוראים להחזיר את המשטרה למגרשים. המשטרה דווקא מצמצמת נוכחות. והאסון הבא, כך נראה, הוא רק עניין של זמן

זה כבר הפך לריטואל שבועי. משחקי כדורגל שמסתיימים ביידוי אבנים, בקריאות גזעניות, בפצועים ובעצורים, בהשחתת רכוש. למרבה המזל, עד עכשיו זה לא נגמר בקורבנות בנפש. התחושה היא שזה רק עניין של זמן.

 

סוף שבוע אלים במגרשים:

  • צפו: עימות אלים בליגה א'
  • גם בלאומית: אלימות קשה בין אוהדי נתניה למאבטחים
  • מנהל נצרת: "נגרם נזק של 100,000 ש"ח"

     

    אלימות בין אוהדים בכדורגל הישראלי אינה דבר חדש, אבל תכיפות העימותים בשבועות האחרונים מדאיגה. החשש מהפיכתו של מגרש הכדורגל לשדה קרב צריך להדיר שינה מעיניו של כל מי שהכדורגל הישראלי קרוב ללבו. קשה לומר אם זו תופעה או צירוף מקרים, אבל האירועים הקשים שפקדו את המגרשים לאחרונה התרחשו במשחקים בין קבוצות יהודיות לקבוצות ערביות.

     

    "הנושא הלאומני נכנס לכדורגל, וזה איבד כל פרופורציה . כל התקריות בחודש האחרון הן בין יהודים וערבים", אומר מנכ"ל הפועל נצרת עילית מהליגה הלאומית, גיל ברעם, שחווה את התופעה על בשרו בדרבי מול אחי נצרת לפני ארבעה שבועות. "לדעתי זה התחיל עם הנפת דגלי פלסטין במשחקי סכנין, וזה מחלחל למטה. מה שקורה נראה לא טוב. אם לא יעצרו את זה עכשיו, זה ייגמר רע מאוד. בדרבי היו הרבה נשים וילדים, וכשדבר כזה קורה אנשים לא רוצים לבוא יותר. אנשים לא באים למלחמה, הם באים לראות משחק כדורגל. צריך להפוך את זה לנושא לאומי ולטפל מהשורש".

     

    ברעם מתריע כי הנוכחות המשטרתית הדלילה מאפשרת את פריחת האלימות. "לא ייאמן שעוד מקצצים בנושא הסדרנות והשיטור", הוא אומר. "זה עלול להיגמר ברצח. אנחנו לא רחוקים מזה. בדרבי עפו אבנים משני כיוונים לתוך האצטדיון, ומי שהיה חוטף אבן בראש היה מת, חד-משמעית".

     

    דגל פלסטין ביציעי סכנין. גיל ברעם: "משם זה התחיל" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
    דגל פלסטין ביציעי סכנין. גיל ברעם: "משם זה התחיל"(צילום: אורן אהרוני)

     

    לדברי אחמד חילו, מנהל הכדורגל בעיריית נצרת, שוטרים באצטדיון היו יכולים למנוע את ההתפרעות שלשום בעילוט, במשחק בין אחי נצרת למכבי נתניה (ראו ידיעה נפרדת). "גם בנוער, במשחקים בין יהודים וערבים, זה בעיה כשאין משטרה. כשהיא נמצאת, זה מרתיע", הוא טוען. "אוהד נתניה הראה את איבר המין שלו לאוהדי אחי, וסדרן נכנס ליציע והוכה על־ידי אוהדי נתניה. אם זה היה שוטר, הכל היה עובר בשלום. צריך להחזיר את המשטרה ולתת לה סמכויות".

     

    "זה לא לאומני"  

    לא כולם מייחסים את שטף התקריות לגזענות ולשנאה בין יהודים לערבים. "אני לא חושב שזה לאומני", פוסק דאוד חאלד, חבר הנהלת מכבי כפר-קאסם מליגה א'. לפני שבועיים, אוהדים של קבוצתו יידו אבנים על אוהדי קריית־גת. התמונות היו קשות. חאלד מאשים חבורת אוהדים בעייתיים שמנסים להבעיר את השטח.

     

    אוהדי קריית גת נסים על נפשם במשחק מול כפר קאסם (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
    אוהדי קריית גת נסים על נפשם במשחק מול כפר קאסם(צילום: אבי רוקח)

     

    "הנה, אתמול הפסדנו לשעריים 2:0 והקהל שלנו מחא כפיים", הוא מסביר. "זה כדורגל, יש מנצחים ויש מפסידים. בעניין האלימות, יש קומץ שעושה את כל הדברים האלה. יש אותם בכל קבוצה. גם בבית"ר ירושלים, מתוך 5,000 אוהדים, יש מאה גזענים, אבל תמיד הקומץ בולט. יש לנו אלף אוהדים שמגיעים לכל משחק, ולא יותר מ־15 בעייתים".

     

    גם אם דאוד מצביע על סיבות אחרות שמובילות לאלימות, הפתרון מבחינתו זהה לזה שמציעים עמיתיו. "צריך להחזיר מיד את המשטרה למגרשים", הוא קובע. "כששומעים משטרה, זה מרתיע. כשאין משטרה, לא עושים חשבון".

     

    שוטרים. "צריך להחזיר אותם מיידית למגרשים" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
    שוטרים. "צריך להחזיר אותם מיידית למגרשים"(צילום: ראובן שוורץ)

     

    גם המשחק שלשום בדליית אל כרמל, בין הפועל המקומית לבית-שאן, הידרדר לאלימות קשה. רדואן נטור מדליה מאשים את האורחים: "הקהל שלהם התחיל לקלל וגם ההנהלה שלהם לא חסכה. הם חיממו את האווירה בקריאות נגד הקהל ונגד הנביאים שלנו. היו אוהד אחד או שניים שלנו שהתעמתו איתם, ועשו מזה מלחמת עולם שלישית".

     

    נטור מצהיר כי הוא מתנגד להנפת דגלי פלסטין במשחקים של קבוצות ערביות. "זה מתחיל בסכנין, וזה מסוכן מאוד", הוא מסביר. "אצלי אין פוליטיקה. כבר עשרים שנה אין בעיות בדליה. שני הפרחחים שרבו עם אוהדי בית־שאן, אני אזרוק אותם מהמגרש. מי שרוצה להיות אלים, שיהיה אלים בבית. כולם מבינים שהסדרנים לא עושים את העבודה, צריך שוטרים".

     

    רפיק חלבי. "לאומנות מסיתה לאלימות" ()
    רפיק חלבי. "לאומנות מסיתה לאלימות"

     

    ראש מועצת דליית אל כרמל, רפיק חלבי, רואה את התופעה בהקשר רחב יותר: "זה קרה גם בין הפועל ומכבי ת"א, זה קורה הרבה בזמן האחרון. החברה הישראלית היא אלימה, ודווקא בכדורגל זה פחות מטריד אותי. במשחק נגד בית-שאן הייתה אלימות משני הצדדים, זה לא לאומני, אבל הלאומנות מציתה אלימות. צריך להחזיר את המשטרה, במקום חברות אבטחה".

     

    "לפני שנצטרך ועדת חקירה"  

    מנהל הליגות החובבניות בהתאחדות, אבי לוי, תוקף את המועצה למניעת אלימות בספורט. "לפני שלוש שנים הקימו אותה והיה היו"ר אמנון סטרשנוב, עכשיו יש שופטת, ואני לא יודע איזה המלצות הביאה הוועדה ומה הם עושים שם", הוא אומר. "אין מצב שלא יהיו שוטרים. אי אפשר שיהיו אזרחים סדרנים, שחלקם אוהדי הקבוצה המקומית, במיוחד לא במשחקים רגישים. במשחק של אחי נצרת ונתניה, אם שוטר במדים היה נכנס ליציע ולא סדרן, לא היו תוקפים אותו. משחקים רגישים בליגות הנמוכות, בעיקר במחוז הצפוני, לא יכולים להתנהל עם ארבעה סדרנים.

     

    "אי אפשר שיהיו סדרנים אזרחים" (ראובן שוורץ) (ראובן שוורץ)
    "אי אפשר שיהיו סדרנים אזרחים"(ראובן שוורץ)

     

    "בשבועות האחרונים אתה רואה שמירי רגב קמה ואחמד טיבי קם. איפה אפשר לשמוע אוהדים מקללים פוליטיקאים? בשום מקום אחר. זה קורה רק בכדורגל. כל אחד ששונא מישהו מקלל במגרשים, כל אחד מוציא שם את האמוציות שלו. זה לא בסדר".

     

    אז מה לעשות?

    "להשעות מיידית, לחודש, כל קבוצה שאחראית להתפרעות. שבית הדין של ההתאחדות, יחד עם המשטרה והפרקליטות, ייתנו עונשים כבדים ומרתיעים, לפני שיקרה אסון ויצטרכו ועדת חקירה. הקימו מועצה למניעת אלימות, איפה ההמלצות שלה? איפה ההצעות שלה?".

     

    בית הדין. "צריך לתת עונשים קשים ומרתיעים" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
    בית הדין. "צריך לתת עונשים קשים ומרתיעים"(צילום: ראובן שוורץ)

     

    הפוליטיקה גולשת למגרשים?

    "בוודאי. דיברו על הנושא של הכיפה, ואורי אורבך קם וקפץ. מדברים על סכנין ובית"ר, ואחמד טיבי, מירי רגב ולימור לבנת מתבטאים. הפוליטיקאים צריכים לפעול להרגעת הרוחות".

     

    המשטרה: נפעיל יד קשה  

    למרות הקריאות הרבות להחזרת השוטרים למגרשים, במשטרה מדגישים כי הם פועלים בהתאם לחוק שנועד לצמצם את הנוכחות שלה באצטדיונים. "חוק איסור אלימות בספורט נחקק בשנת 2008, כשמטרתו העיקרית היא החלפת השוטרים בבעלי תפקידים אזרחיים, כמו מנהלי אירוע, מנהלי אבטחה וסדרנים", נמסר מהמשטרה. "יישום החוק החל בשנת 2010, ומאז המשטרה בתהליך צמצום השיטור במגרשים, במקביל להעברה מדורגת של האחריות למנהלי האירועים. בתחילת עונת 2013/14 המשטרה שמה לעצמה למטרה לצמצם באופן משמעותי את השיטור במגרשים, כפי שמכתיב החוק.

     

    "מאידך, משטרת ישראל תפעיל יד קשה נגד מפרי הסדר. בזרועות משותפות עם ההתאחדות, משרד הספורט והמועצה למניעת אלימות בספורט, ובשילוב טכנולוגיות, המשטרה פועלת לצמצום האלימות במגרשים. לפני כל משחק נערכת הערכת מצב לקביעת רמת האבטחה, בהתאם למכלול הנתונים ולמודיעין רלוונטי".

     

    "נפעיל יד קשה נגד מפירי הסדר" (צילום: ראובן שוורץ ) (צילום: ראובן שוורץ )
    "נפעיל יד קשה נגד מפירי הסדר"(צילום: ראובן שוורץ )

     

    בעקבות האירועים האלימים בסוף השבוע, אמר יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון: "בתי הדין שלנו צריכים להחמיר את הענישה, והמשטרה צריכה לתפוס את העבריינים ולהביא אותם בפני שופט. כשאני רואה ילדים זורקים אבנים מחוץ למגרש והמשטרה לא עוצרת אותם, זה לא בסדר. גם הקהל לא התנהג 100 אחוז בסדר, וגם חברת האבטחה. כבר היום אדבר עם תובע ההתאחדות. בשבוע-שבועיים האחרונים יש גילויי אלימות מוגזמים. אפשר למנוע זאת רק עם ענישה חזקה".

     

    נשיא בית הדין העליון אורי גורן יתבקש על־ידי ההתאחדות להנחות את התובע עו"ד ניר רשף וחברי בית הדין המשמעתי לדרוש ולהחמיר בעונשים על עבירות אלימות של אוהדים וקבוצות.

     

    אבי לוזון. "גילויי האלימות מוגזמים" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
    אבי לוזון. "גילויי האלימות מוגזמים"(צילום: ראובן שוורץ)

     

    יו"ר המועצה למניעת אלימות בספורט, השופטת בדימוס עדנה בקנשטיין, הגיבה: "כל גילויי האלימות והגזענות בסוף השבוע ראויים לגינוי ולהוקעה. ספורט ואלימות אינם עולים בקנה אחד. המועצה תפעל להגברת פעולותיהם של כל גופי האכיפה במטרה להרתיע ממעשיי אלימות וגזענות במגרשים, ובפרט בכדורגל, שבהם אנחנו עדים להידרדרות חסרת תקדים".

     

    בהכנת הכתבה השתתף משה שיינמן
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אלעד גרשגורן
    אלימות במשחקה של נתניה
    צילום: אלעד גרשגורן
    מומלצים