שתף קטע נבחר

נתפס ברשת? גור דולפין נמצא מת באשקלון

גור דולפין מצוי נמצא ללא רוח חיים בחוף דלילה באשקלון ע"י רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה, כשהוא סובל מסימני הילכדות ברשת דיג וחוקרי יונקים ימיים מעריכים כי טבע בסמוך לחוף. "יש כמויות אדירות של רשתות על קרקעית הים. זה פשוט ג'ונגל". בחברה להגנת הטבע קוראים לשר החקלאות לקדם הרפורמה בענף הדיג שתמנע פגיעה בשוגג בבע"ח ימיים מוגנים

ביום רביעי שעבר בשעות הבוקר התקבל במשרד להגנת הסביבה דיווח מעיריית אשקלון, על כך כי דולפין קטן נסחף אל חוף דלילה באשקלון.

 

למקום הגיעו אורי פרו, פקח רשות הטבע והגנים ויצחק קודוביצקי מאגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה. "לא יכולנו לעזור לדולפין כי לאחר שהגענו הוא כבר היה ללא רוח חיים עם סימני הילכדות על החוטם שלו", מספר ל-ynet אורי פרו שפינה את הפגר של הדולפין מחוף הים והעבירו לרכב המשרד להגנת הסביבה. "החשדות שלנו היו שהוא נלכד ברשת דיג וטבע".

 

 (צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים)
(צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים)

 

קודוביצקי הכניס הדולפין לשקית ניילון והעבירו לנתיחה לאחר המוות בפקולטה לחקלאות ברחובות. "הוא מת מטביעה ויש לכך סימנים ברורים. להערכתי, מדובר ברשתות עמידה לדיג דגים קרוב לחוף והדולפין הזה הגיע לתפוס דגים שם", הוא אומר. "באזור זה יש כמויות אדירות של רשתות על קרקעית הים וחוטי דיג. זה פשוט ג'ונגל". 

 

(צילום: יצחק יקודוביצקי, אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה) (צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יצחק יקודוביצקי, אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה)

 

חוקר דולפינים: הגור עדיין ינק מהאם

ד"ר אביעד שיינין, יו"ר מרכז חקר והצלת יונקים ימיים ומרכז תחום הים התיכון במארג – התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל, מספר כי הגיע לידיהם "גור טרי עם סימני לכידה חיצוניים באזור החוטם. בממצאי הנתיחה גילינו שהיתה בעיה במערכת העיכול. הדולפין לא נראה רזה או במצוקה בריאותית וכנראה עדיין ינק מהאם, מאחר שלא מצאנו שאריות של דגים במערכת העיכול", הוא מסביר.

 

(צילום: יצחק קודוביצקי, אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה) (צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יצחק קודוביצקי, אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה)

 

שיינין מעריך כי יתכן שהדולפין סבל מחולשה שהגדילה את הסיכון שלו להסתבך ברשת דיג. "בתקופה האחרונה אנו רואים פרטים רבים שנלכדים ברשתות ובנתיחה מתגלה כי הם סובלים מבעיה בריאותית נוספת, שחושפת אותם לפגיעות רבה יותר בהילכדות ברשתות דיג".

 

לא ידוע באם הגור נלכד ברשת עמידה באזור החופים או בעומק רב יותר. "מטריות פגר הדולפין סביר להניח שזו רשת שנמצאת במים רדודים ובסמוך לחוף. אנחנו מתבססים על כך כי מרבית התצפיות של הדולפינים המצויים בחופי ישראל הם במים רדודים ממרחק של מאות מטרים ועד קילומטר או שניים מהחוף", מגלה שיינין. על פי נתוני מחמל"י, מאז 1993: יותר מ-30 דולפינים מתו עקב הסתבכות בציוד דיג.

 

 (צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים)
(צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים)

 

"אם עד שנת 2005-6 בקושי ראינו את הדולפינים המצויים, בשנים האחרונות הם נצפים בתדירות של פעם בחודש עם להקות גדולות מאוד הכוללות גורים לאורך כל ימות השנה ובעיקר בחודשי הקיץ. אנחנו מעריכים שהם מקיימים אוכלוסיה בצפון סיני וחופי מצרים. ככל הנראה, הסגר הימי על עזה מאפשר להם לנוע במסדרון עד הרצליה".

 

דולפין ליד ספינת דיג. מסתכן בטביעה בסמוך לרשתות המלאות בדגים (צילום: לירון סמואלס) (צילום: לירון סמואלס)
דולפין ליד ספינת דיג. מסתכן בטביעה בסמוך לרשתות המלאות בדגים(צילום: לירון סמואלס)

 

דולפינים טובעים לאחר שהם לא מצליחים להגיע אל פני המים כדי לנשום. במידה שהדולפין נלכד ברשת מתחת למים, הוא לרוב סובל מלחץ ופאניקה המקצרת את זמן השהייה מתחת למים. שיניין מפרט כי לדולפין אין יכולת לשחות לאחור או לחלץ עצמו. "כשהדייגים מגיעים, זה כבר מאוחר ולרוב זו לכידה בלתי מכוונת".

 

רק בשבוע שעבר יצאה החברה להגנת הטבע בשיתוף עם הפרויקט הישראלי לניהול מקיים של הדיג בים התיכון, ECOOCEAN - מחקר ימי וחינוך סביבתי וחברי פורומי הדיג הספורטיבי בישראל, בקמפיין ציבורי הקורא לשר החקלאות לקדם רפורמה מקיפה בענף הדיג בישראל. לדברי היזמים, הדבר נועד כדי לפקח על הדיג בישראל ולאפשר פרנסה לדייגים רבים שיפעלו בשיטות שלא יגרמו לקריסת הדגה המקומית.

 

בחברה טוענים כי "כ-100,000 חיות מוגנות מוצאות את מותן כל שנה בגלל פעילות דיג לא מבוקרת ועד כה, למעלה מ -1,500 איש כבר שלחו פנייה לשר החקלאות, בקריאה לקידום הרפורמה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים
צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים
מומלצים