שתף קטע נבחר

דלקת חניכיים: איך ניתן לרפא ולמנוע

מי מלח, אלוורה, תה קמומיל, דבש ושמן זית הם רק חלק מהדרכים למנוע היווצרות דלקות חניכיים. ד"ר רפאל בבקוב מסביר איך תזונה נכונה יכולה להשפיע ומה עוד יכול לעזור

דלקת חניכיים הינה אחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסיה. מדובר למעשה במגפה של ממש - כ-95% מכלל האוכלוסייה סובלים מדלקת חניכיים בדרגה כזו או אחרת.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

מקור הדלקת בחיידקים השוכנים בחלל הפה, שנדבקו לשן (רובד או פלאק), התקשו והפכו לאבנית. דלקת חניכיים מתאפיינת באדמומיות ובנפיחות ברקמת החניכיים, דימום (בזמן צחצוח שיניים או מעצמו) רגישות או כאבים בחניכיים, טעם רע בפה, ריח רע מהפה, מוגלה בין השן לחניכיים ועוד.

 

דלקת חניכיים כרונית עלולה להוביל לפריודנטיטיס, שהיא דלקת חניכיים חריפה יותר, שעלולה להביא לנשירת שיניים, לנסיגת חניכיים ולהתרופפותם. בנוסף, נמצא כי דלקות וזיהומים ממושכים בחניכיים מגבירים את הסיכון לטרשת עורקים, סכרת, התקפי לב, מחלות לב, שבץ מוחי, סרטן, לידות מוקדמות והפלות.

 

עוד כתבות על בריאות השן

משחת שיניים: למה היא חשובה לבריאות?

11 דרכים לשכנע את הילד לצחצח שיניים

18 כללים: כך תדעו אם רופא השיניים שלכם טוב

  

איך למנוע את הופעת הדלקת?

כדי להבטיח שיניים וחניכיים בריאים, למנוע דלקות חניכיים או לרפאן לאחר שהופיעו, חשוב להיפטר מהחיידקים שגורמים לדלקת, לשמור על הגיינת פה ברמה גבוהה ולטפל בבעיות החניכיים עם הופעת התסמינים הראשונים.

 

דבש דווקא יכול לעזור להעביר את הדלקת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דבש דווקא יכול לעזור להעביר את הדלקת(צילום: shutterstock)

 

האלטרנטיבה הטבעית – תרופות סבתא

 מי מלח: המיסו כפית מלח בחצי כוס מים חמימים (לא רותחים) ערבבו, ושטפו את הפה היטב עם התמיסה במשך כדקה. מומלץ לחזור על הפעולה מספר פעמים ביום.

 

אלוורה: מרחו באמצעות האצבע מעט אלוורה על האזור הכואב. ניתן להשתמש בג’ל אלוורה טבעי שניתן לרכוש בכל בית מרקחת או בצמח האלוורה עצמו אם יש לכם בהישג יד.

 

מרווה: מרווה הוא צמח אנטי חיידקי יעיל לטיפול טבעי בדלקת חניכיים. חלטו כמה עלי מרווה טריים בכוס מים רותחים במשך כ-10 דקות, הניחו לה להצטנן וגרגרו את החליטה שהתקבלה בכל חלל הפה, 2-3 פעמים ביום. לחילופין, שפשפו עלה מרווה על החניכיים והתמקדו באזור הדלקת.

 

דבש: מרחו מעט דבש טבעי ישירות על מקום הדלקת. ניתן להשתמש בדבש רגיל או בדבש חרובים.

 

שום/שמן זית: מרחו שום מקולף על החניכיים. ניתן גם למרוח על האצבע או על מברשת השיניים מעט שמן זית או שמן אתרי ולעסות בעדינות את החניכיים.

 

קמומיל/בבונג/ג'ינג'ר: על מנת להקל על הכאב שנגרם מדלקת החניכיים, הרבו בשתיית תה העשוי מבבונג, קמומיל או ג'ינגר,. הכינו תה (חם, אך לא רותח) קחו לגימה והעבירו על פני החניכיים. אפשר גם לגרגר את התה.

 

תפוח עץ: אכלו תפוחים באופן קבוע, הם עשויים לסייע בחיזוק החניכיים ואף במניעת הדלקת.  

 

תוספי תזונה

קו אנזים Q10: בעל השפעה נוגדת חמצון חזקה. משפר את אספקת החמצן לרקמות החניכיים. ומסייע במניעה ובריפוי דלקות חניכיים.

 

אצת הכלורלה הירוקה: מסייעת בהקלה, בריפוי ובטיפול בדלקות חניכיים.

  

המלצות לתזונה נכונה

הימנעו מאכילת סוכרים פשוטים ומשתית אלכוהול: הם מגבירים את הצטברות רובד החיידקים בשן ומחלישים את תפקוד מערכת החיסון. צרכו מזונות העשירים בסיבים תזונתיים - לעיסת המזון הסיבי מעודדת הפרשת רוק ומעסה את החניכיים.

  

הקפידו על צחצוח נכון פעמים ביום: למרות הדימומים מהחניכיים, חשוב לצחצח שינים ביסודיות עם מברשת שיניים בעלות סיבים רכים. יש לצחצח בצורה אופקית על הגבול שבין החניכיים לשיניים, כך שסיבי המברשת יחדרו למרווח בין השיניים לחניכיים ויוציאו את שאריות המזון ורובד החיידקים.

 

מומלץ להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד. כמו כן, מומלץ לא לשתות משקאות ממותקים לאחר הצחצוח בלילה. הקפדה על צחצוח יומיומי מפחיתה את שכיחות מחלות החניכיים ב-60%.

  

השתמשו בחוט דנטלי, בקיסמים ובשטיפות פה: לניקוי בין השיניים רצוי להשתמש בחוט דנטלי, או בקיסמים דנטלים בהתאם להמלצת רופא השיניים. כמו כן רצוי להשתמש בשטיפות פה נגד חיידקים.

  

השתמשו במכשיר הסילונית על מנת להסיר את שיירי המזון מן החניכיים ובין השיניים: זרם הסילונית מעסה וממריץ את הדם בחניכיים וגם מרחיק את החיידקים הגורמים לדלקות החניכיים. לחיטוי הדלקת, ניתן להוסיף לסילונית ג'ל חיטוי כלורוקסידין.

  

הקפידו על טיפול תקופתי להסרת אבנית: על מנת למנוע מחלות ודלקות חניכיים חשוב להקפיד על טיפול תקופתי להסרת אבנית על ידי רופא השיניים או השיננית.

 

מניעת דלקות חניכיים בקרב מושתלי שיניים

דלקות חניכיים חריפות נפוצות במיוחד בקרב אוכלוסיית מושתלי השיניים. עם הופעתם של מערכות השתלים בעולם הופיעה מחלת חניכיים חדשה בשם הפרינפלנטיטיס - דלקת חניכיים סביב צוואר השתל הנפוצה במספר לא מבוטל מכלל המושתלים. כדי למנוע את התופעה מומלץ לבחון השתלת שיניים באמצעות שיטת ALL ON 4.

 

בהשתלת שיניים בשיטת ALL ON 4 הסיכויים להתפתחות פריאינפלנטיטיס שואפים לאפס. בשתל רגיל הכתר נכנס לתוך החניכיים והמרווח שהוא יוצר יכול להיות בנקל בית גידול לחיידקים. כתר רגיל מחובר למבנה שנמצא על השתל. השאריות של הדבק משתרבבות לחניכיים ומשאירות מרווח כך שהחניכיים לא מצליחות להיצמד לשתל כמעין יצירת אבנית תת חניכית והשלב הבא הוא פשוט יצירת כיס בחניכיים - יצירת בית גידול לחיידקים וכמובן דלקת חניכיים סביב צוואר השתל המכונה פריאינפלנטיטיס. הדבר נמנע בשיטת all on 4 משתי סיבות: ראשית, המערכת מגיעה על חניכית ולא תת חניכית, ושנית, המערכת מוברגת ולא מודבקת".

 

הכותב הוא רופא שיניים, מנהל מרפאת רפאל

 



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לשמור על חניכיים בריאות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים