שתף קטע נבחר

"רוסיה מאיצה את קצב החימוש של אסד"

לקראת השיחות בז'נבה אמרו גורמים במזה"ת כי לאחרונה תוגברה שליחת המל"טים והפצצות המונחות, בניסיון להכריע סופית את הלחימה. במקביל הציגו שרי החוץ תוכנית לחילוף שבויים עם המורדים והפסקת אש בחלב

בשבועות האחרונים האיצה רוסיה את אספקת הציוד הצבאי לסוריה, שכולל רכבים משוריינים, מל"טים ופצצות מונחות. כך מסרו גורמים במזרח התיכון לסוכנות הידיעות רויטרס. מוסקבה מתגברת את צבאו של בשאר אסד במקביל להיחלשות הלחימה נגדו, על רקע הקרבות הפנימיים בין ארגוני המורדים השונים.

 

עוד חדשות בעולם:

רפורמת ההאזנות: מי ישלוט במאגר הנתונים?

פוטין להומואים: בואו לסוצ'י, אך תניחו לילדים

 

מוסקבה, שמנסה לחזק את השפעתה הדיפלומטית והכלכלית במזרח התיכון, היא ספקית מרכזית של כלי נשק קונבנציונליים לסוריה, ונותנת לאסד תמיכה מכרעת במהלך שלוש שנות מלחמת האזרחים. בנוסף היא חוסמת ניסיונות נרחבים של המערב להעניש את הנשיא הסורי עם סנקציות בעקבות השימוש שלו בכוח נגד אזרחיו.

 

האספקה הרוסית החדשה מגיעה בשלב קריטי בסכסוך הסורי: שיחות השלום שמתוכננות בשבוע הבא בז'נבה, הפלגנות באופוזיציה והתמיכה המערבית במורדים. כמו כן הודיעה סוריה כי כמה מדינות שבעבר התנגדו רשמית לאסד החלו לדון עם ממשלתו בשיתוף פעולה ביטחוני.

מנצלים את הקרבות הפנימיים של המורדים. צבא סוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנצלים את הקרבות הפנימיים של המורדים. צבא סוריה(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

גורמים ביטחוניים במזרח התיכון אמרו לרויטרס כי מחודש דצמבר קיבלו כוחותיו של אסד משלוחי נשק וציוד צבאי, בהם עשרות מל"טים מסוג UAV שמתופעלים על ידי רוסיה, ישירות או דרך נציג בסוריה. לדברי אחד הגורמים, רוסיה העבירה לסוריה "עשרות מטוסי תובלה רוסים מסוג 'אנטונוב 124', ציוד מעקב, רדארים, מערכות לוחמה אלקטרוניות, חלקי חילוף למסוקים ומגוון נשקים, כולל פצצות מונחות למטוסים".

 

"יועצים רוסים ומומחי מודיעין משגיחים על המל"טים מסביב לשעון כדי לעזור לכוחות הסורים לעקוב אחרי עמדות המורדים, לנתח את היכולות שלהם ולדייק את התקיפות האוויריות נגדם", הוא הוסיף. בעבר הכחישה רוסיה כי היא מפרה את החוקים הבינלאומיים בסיוע הצבאי לסוריה, או מוכרת נשק לדמשק.

 

מקור בתעשיית הנשק במזרח התיכון אישר את הפרטים. "הציוד הועבר לסוריה על ידי רוסיה או דרך גורמים מאזור הים השחור במדינות כמו בולגריה, רומניה או אוקראינה, במקומות שבהם יש עודפי נשק. הספקים באזור לא יכולים להרשות לעצמם לעצבן את הרוסים", הוא אמר. גורם בתעשייה הצבאית ברומניה הוסיף: "הציוד בפירוש מגיע לסוריה. רוסיה מבינה שהיא חייבת להשאיר את אסד בשלטון אם היא רוצה להמשיך לאחוז במה שיש לה שם, במיוחד עתודות הנפט והגז".

 

סוריה הציעה חילופי שבויים והפסקת אש בחלב

רוסיה אמרה כי הדיפלומטיה שלה במזרח התיכון מתבססת על עקרונות החוק הבינלאומי ותמיכה בתפקיד האו"ם. המצב הנוכחי מציע לה הזדמנות להראות שעדיין יש לה תפקיד מרכזי בבמה העולמית, וכן לזכות בחוזים פוטנציאליים משתלמים כאשר תסתיים הלחימה בסוריה והסכסוך על הגרעין האיראני.

 

גורם באופוזיציה הסורית אמר כי חלק מהאספקה הרוסית נשלחה לנמל בלטקייה לפני כשלושה שבועות, יחד עם ציוד נוסף שנשלח לנמלים בלטקייה ובטרטוס. הוא הוסיף כי אז נחסמה לכמה שעות הגישה לנמל טרטוס, שם גם ממוקם בסיס חיל הים הרוסי. "מי שלא קיבל אישור לא יכל להיכנס, וזה סימן ברור למשלוח. זה קורה מדי פעם כשמגיעה אספקה, בדרך כלל בלילה", הוסיף. גורם ביטחוני באזור אישר את הפרטים לרויטרס.

 

בתוך כך, אתמול הגיש שר החוץ הסורי ואליד אל-מועלם למקבילו הרוסי סרגיי לברוב תוכנית להפסקת אש בעיר חלב שבצפון סוריה. אל-מועלם הודיע כי משטר אסד מוכן לחילופי שבויים עם המורדים לפני שיחות השלום בז'נבה.  

 

במסיבת עיתונאים במוסקבה אמר לברוב כי סוריה מוכנה לפתוח אזורים במדינה למעבר של סיוע הומניטרי, ולהיענות לבקשות ארה"ב ורוסיה בנושא. בשבוע האחרון דווח כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שוחח עם לברוב על חילופי שבויים בין הצדדים בסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לא מפספס הזדמנויות. ולדימיר פוטין
צילום: AP
מומלצים