שתף קטע נבחר

אובמה פסימי: הסיכוי להסכם - פחות מ-50%

קרי ממשיך להאמין, לבני תיפגש איתו היום - אבל נשיא ארה"ב לא רואה באופק שלום בין ישראל לפלסטינים: "הסיכוי להסדר סופי קטן מ-50%". סגנית השר חוטובלי לצד יעלון: לנתניהו לא תהיה קואליציה ולא מפלגה אם יילך להסדר

מזכיר המדינה שלו מאמין באפשרות להגיע להסכם היסטורי, אבל הנשיא האמריקני הרבה יותר פסימי: בראיון ל"ניו יורקר" העריך נשיא ארצות הברית ברק אובמה את הסיכויים להגעה להסכם סופי במשא ומתן הישראלי-פלסטיני בפחות מ-50%. הוא אמר למראיין, העורך הראשי דיוויד רמניק, כי גם בשתי היוזמות העיקריות האחרות שלו במזרח התיכון - האיראנית והסורית - הסיכוי להסדר סופי דומה, ואינו גבוה.

 

"עם זאת, בכל אחד מהמקרים נוכל לדחוף את הסלע למעלה ההר ולייצב אותו, כך שהוא לא ייפול בחזרה אלינו, וכולם קשורים", אמר אובמה בהתייחסו לשלוש היוזמות האמריקניות במזרח התיכון. "אני מאמין שהאזור עובר שינוי מהיר והחלטי. חלק מזה קשור לדמוגרפיה, חלק לטכנולוגיה, חלק לכלכלה. כבר לא ניתן לקיים את הסדר הישן, את שיווי המשקל הישן. השאלה עכשיו היא - מה הלאה?"

קרי. עדיין מאמין (צילום: AP) (צילום: AP)
קרי. עדיין מאמין(צילום: AP)

ההתבטאות הפסימית-משהו של אובמה מגיעה על רקע הסערה שחוללו דבריו של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. ב"ידיעות אחרונות" צוטט יעלון כאומר בשיחות סגורות שמזכיר המדינה קרי "משיחי ואובססיבי". קרי ביקר בישראל עשר פעמים בשנה האחרונה, במטרה להגיע להסכם. זאת, לעומת חמש פעמים שביקרה כאן קודמתו בתפקיד הילרי קלינטון - במהלך קדנציה שלמה.  

 

בראיון ל"ניו יורקר", שהתפרסם אתמול (יום א'), התייחס הנשיא האמריקני לאפשרות של הסכם בין ישראל למדינות ערב פרט לאיראן, ואמר: "האינטרסים של ישראל דומים לאלו של המדינות הסוניות באזור. מה שמונע מהן להיכנס לברית זה לא האינטרסים, אלא הנושא הפלסטיני, היסטוריה ארוכה של אנטישמיות שהתפתחה לאורך עשרות שנים ורגשות אנטי-ערביים שהחריפו בתוך ישראל בגלל אוטובוסים שהתפוצצו".

 

כנס חירום: "עוצרים את התהליך המדיני"

פריצת דרך במשא ומתן המדיני כנראה עדיין לא הייתה, אבל השרה הממונה עליו טרם התייאשה. השרה ציפי לבני תצא הלילה לוושינגטון ביחד עם השליח יצחק מולכו, לקראת פגישה עם קרי - שבועיים לאחר שנפגשו בארץ. במפגש ידונו לבני וקרי בפרטי הסכם אפשרי, כהכנה לפגישה נוספת, שתיערך כנראה בסוף השבוע בשולי בפורום דאבוס שבשווייץ.

 

בתוך כך, גורמים בקואליציה ממשיכים לנסות ולטרפד אפשרות של הסדר. חברי כנסת מהליכוד והבית היהודי קיימו אמש כנס חירום, תחת הכותרת "עצירת התהליך המדיני". בכנס נכחו סגנית השר ציפי חוטובלי מהליכוד, וכן חברי הכנסת אורית סטרוק, ניסן סלומיאנסקי, יוני שטבון ומוטי יוגב מהבית היהודי.

 

סגנית השר חוטובלי אמרה בכנס: "כל הסימנים מראים שהאמריקנים מתכוונים לכפות הסדר על ישראל שיסכן את ביטחונה וערכיה - כפי שהעיד על כך שר הביטחון. הדיבורים על גושי התיישבות הם אימוץ דרכו של יוסי ביילין וחוטאים לדרך הימין. הדרך המרכזית לסכל את התכנון המסוכן הזה עוברת דרך הליכוד והקואליציה. ראש הממשלה חייב להבין שלא תהיה לו קואליציה ולא תהיה לו מפלגה אם הוא יילך להסדר מדיני".

בני הזוג נתניהו עם ראש ממשלת קנדה ואשתו (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
בני הזוג נתניהו עם ראש ממשלת קנדה ואשתו(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

בראש משלחת בת 250 איש. הארפר לצד נתניהו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בראש משלחת בת 250 איש. הארפר לצד נתניהו(צילום: AFP)

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנפגש אתמול עם אחד מגדולי ידידיה של ישראל בעולם, העדיף להתמקד בהחלטת אירופה למחות על הבנייה בהתנחלויות, ולא במשא ומתן לשלום.

לראש ממשלת קנדה סטיבן הארפר, שהגיע לביקור ראשון באזור, אמר נתניהו: "אנו חיים בעולם המתאפיין לעתים קרובות בציניות וצביעות, ואילו אתה מפגין מנהיגות מוסרית גדולה. בכל הנוגע לשלום, אתה מכיר בכך ששלום אמת, שלום בר-קיימא, חייב להתבסס על הכרה הדדית ועל הסדרי ביטחון איתנים בשטח".

 

מסעו של הארפר במזרח התיכון יימשך שישה ימים, וראש הממשלה הקנדי יגיע גם לרשות הפלסטינית ולירדן. הוא ואשתו לורין לא הגיעו לבד לישראל. יחד איתם הגיעה משלחת ענקית שכוללת גם שישה שרים, 30 אנשי עסקים וכן בכירים בקהילה היהודית. "גודל המשלחת הוא בערך 250 איש", אמר כתב הרשת הקנדית CBC. "לפי הספירה שלי, הגיעו 21 רבנים".


פורסם לראשונה 19/01/2014 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים