שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן,  נועם דבול דביר

שתי אחיות הורעלו ומתו: "חומר שלא מיועד למגורים. למשפחה אסור היה להישאר בבית"

המדביר השאיר מכל ובו חומר רעיל שנבדק אם נאסר לשימוש בארץ, המשפחה שהתה שעות במרפאה אך לא סיפרו על הריסוס בביתם והתבקשו "לרכוש תרופות נגד בחילות". התוצאה הטרגית: בת שנה וחצי ואחותה בת ה-4 מתו בבי"ח, שני אחים במצב קשה. בכיר בכבאות: "למשפחה אסור היה להישאר אחרי שימוש בחומר"

שתי אחיות מתו, שני אחים במצב קשה. זו התוצאה הטרגית של השארת מכל ובו חומרים רעילים לאחר הדברה בבית ברחוב שח"ל בירושלים. את התוצאה הזו יכול היה אולי למנוע המדביר שנעצר, וכך גם הצוות הרפואי שבדק הלילה את הילדים. יעל בת שנה וחצי מתה מההרעלה הבוקר, ולאחר שעות שבהן נלחמו הרופאים על חייה מתה גם אחותה אביגיל בת 4. מצבם של שני האחים מיכאל ויצחק, בני 5 ו-7, מוגדר קשה ביותר. הרופאים בבית החולים שערי צדק החליטו לחבר אותם למכונת "אקמו", שמחליפה את פעולת הלב. במרפאה שבה טופלו נמסר כי בשום שלב לא הזכירו בני המשפחה כי ביתם רוסס, אלא טענו כי הם סובלים מקלקול קיבה עקב אכילת גבינות וביצים.

 

עוד בחדשות:

"אורט, השיבו המורה. צה"ל לא מוסרי לעתים"

תינוקת נפלה ומתה: האמא רעדה, "תעזרו לי"

 

שלמה גרז, מנהל תלמוד התורה שבו לומדים שניים מילדי המשפחה, שוחח עם האב שפונה אף הוא לבית החולים שערי צדק יחד עם האם, כשמצבם מוגדר קל. האב אמר למנהל תלמוד התורה כי המשפחה הייתה אתמול כארבע שעות במרפאה השכונתית "טרם", שם אמרו להם לקחת אקמול ולרכוש בבוקר תרופה נגד בחילות. "אף אחד לא העלה בדעתו שמדובר בהרעלה", הוסיף. חקירתו של המדביר נמשכת והוא ככל הנראה ייעצר בהמשך.

 

דירת המשפחה בירושלים הבוקר (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
דירת המשפחה בירושלים הבוקר(צילום: אלי מנדלבאום)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

חומר ההדברה נותר בדירת המשפחה (צילום: נועם (דבול) דביר) (צילום: נועם (דבול) דביר)
חומר ההדברה נותר בדירת המשפחה(צילום: נועם (דבול) דביר)
 

 

טפסר משנה שלמה שניידר, קצין המבצעים של מחוז ירושלים וקצין חומרים מסוכנים ארצי בשירותי הכבאות, אמר כי "אחד מבני המשפחה התלונן על כך שהבגדים שלהם בדירה החלו להיאכל ולכן הם עשו הדברה.

מהידע שלנו מדובר בחומר שלא אמור להיות בשימוש להדברה בתוך חדרי מגורים ובטח שלמשפחה היה אסור להישאר בבית אחרי שימוש בחומר כזה".

 

אחת השכנות אמרה כי הילדים לא חשו בטוב כבר אתמול, ולא הלכו הבוקר לגן. לדבריה, "המשפחה ביקרה במרפאה השכונתית ובגלל שההורים היו דואגים ומסורים, הם נשארו לצדם בבית".

 

המדביר אטם את החדר באיזולירבנד

ככל הידוע, הדירה הודברה שלשום, ומכל ובו חומר רעיל נותר באחד מחדריה בכוונה, כדי שפעולת הריסוס תימשך. החדר נאטם בסרט הדבקה, וכך גם מצאו אותו השוטרים. המדביר נעצר, וסיפר בחקירתו כי היה אמור לפנות את המכל מהדירה ביום שישי הקרוב. עדיין לא ברור מה היו ההוראות שקיבלה המשפחה באשר לשהייה בדירה, אך נבדק אם חומר ההדברה מותר לשימוש בארץ. כוחות כיבוי אש וטיפול בחומרים מסוכנים פינו את הבניין מיושביו. ישיבה תיכונית סמוכה לדירה פונתה מתלמידיה אף היא. הרחוב נחסם לתנועה, ותושביו התבקשו להסתגר בבתים.

 

"המדביר סיפר בחקירתו כי החדר נאטם, והמשפחה כנראה המשיכה לשהות בדירה", הסביר ניצב-משנה חיים בלומנפלד, מפקד תחנת מוריה. "לטענתו, הוא הנחה את המשפחה להישאר בדירה ולאטום את החדר וכך מצאנו את הדירה. מדובר במדביר מוסמך ששיתף פעולה עם החוקרים ואף היה בבית החולים וסיפר לצוות הרפואי את כל הידוע לו על החומר".

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: אודי גל, שירותי כבאות והצלה) (צילום: אודי גל, שירותי כבאות והצלה)
(צילום: אודי גל, שירותי כבאות והצלה)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

משה אוחנה, סגן מפקד מחוז ירושלים, הוסיף כי "הכבאים זיהו חומר פעיל עם רמת ריכוזיות גבוהה ופעלו לנטרלו. מדובר באבקה שמשחררת גז והיא זו שאמורה לפגוע במזיקים. הגלאים שלנו הצביעו על ריכוז מאוד מאוד גבוה של החומר באוויר".

 

ד"ר עובדיה שמש, סגן מנהל בית החולים שערי צדק שאליו פונו הנפגעים, סיפר כי "כבר אתמול היו תופעות לוואי של שלשולים והקאות. הבוקר המצב הוחמר מאוד. לחומר הזה אין נוגדן ולכן הטיפול במהותו הוא רק תמיכתי. זרחן אורגני וחומרי הדברה פועלים כמו גז עצבים בסוריה".

 

"טרם": לא דיווחו על הריסוס בבית

אחד מאנשי הצוות הרפואי של "טרם" בשכונת רוממה סיפר כי המשפחה הגיעה למוקד בחצות וכולם התלוננו על כאבי בטן. "ההורים אמרו שכנראה קיבלו קלקול קיבה כי הם אכלו ביצים וגבינות. בשום שלב המשפחה לא דיברה על ריסוס".

 

מנכ"ל הרשת, נתן אפלבאום, אמר כי מבדיקה שערך עולה כי הצוות הרפואי פעל בהתאם לנהלים. "בני המשפחה טופלו על ידי אחות, נלקחו מהם מדדים, בדיקת סוכר וכולם נבדקו לאחר מכן על ידי רופא בחשד שלקו בהרעלת מזון. הם היו בהכרה מלאה, צחקו והתלונה היחידה שלהם הייתה על בחילות".

 

גורם נוסף מ"טרם" הוסיף: "כשמדברים על הרעלה מחומרי הדברה או מזרחן יש תסמינים ברורים של הזעה, דמעות מרובות, הרבה שתן ולפעמים פרכוסים. במקרה שהיה אמש לא היה אפילו סימן אחד שהיה בבחינת תמרור אזהרה".  

 

המנהל הרפואי של "טרם", ד"ר דוד זלוטניק, ציין כי בני המשפחה לא העלו כלל את נושא ההדברה בביתם, ולכן הרופא במקום לא עשה את הקישור לכך שייתכן כי מדובר במקרה של הרעלה. לדבריו, "זה סיפור טרגי ממש. שואלים איך לא עלינו על זה, אבל אני לא מכיר אף אחד שהיה מאבחן את זה בלי לדעת על ההדברה. לצערי לא מדובר בסימפטומים ספציפיים. זה לא כמו התקף לב כשמרגישים כאבים בחזה, במקרה הזה צריך לעשות את הקשר".

 

ד"ר זלוטניק משמש גם כרופא בכיר במיון בבית החולים שערי צדק, שם נאבקים על חיי שני הילדים שנותרו בחיים. על המקרה הוא שמע כשהיה בדרכו למשמרת, והוא מיד פתח בבדיקתו. "שוחחתי עם הרופא ועשיתי ביקורת על התיקים הרפואיים. המשפחה סיפרה שהם אכלו ביצה מקולקלת ושוקו, זה סיפור קלאסי של קלקול קיבה. ערכו להם בדיקות, אבל יש כמעט אפס אחוז לזהות את הבעיה בלי לדעת על החשיפה להדברה".

 

בתגובה רשמית של רשת המרפאות נמסר: "ראשית מבקשת הרשת להביע צער עמוק על הטרגדיה. בני המשפחה הגיעו ל'טרם' במצב כללי טוב והתלוננו על בחילות לאחר שאכלו את ארוחת הערב. הצוות הרפואי ערך לבני המשפחה בדיקה רפואית מקיפה, ובבדיקות לא התגלה כל ממצא מחשיד. לאחר קבלת תוצאות הבדיקות והענקת טיפול נגד הבחילות שוחררו בני המשפחה לביתם.

 

"מיד עם היוודע על פטירת הפעוטה ואשפוז שאר בני המשפחה, התכנס ב'טרם' צוות מומחים לרפואה דחופה ומומחים לרפואת ילדים לבירור המקרה, ולאחר שיחה עם הצוות המטפל בבית החולים נערכה בדיקה ראשונית, ממנה עולה כי בני המשפחה קיבלו את המענה הרפואי המיטבי ועל פי הסטנדרטים המקצועיים המקובלים, בהתאם לתוצאות הבדיקות שהתקבלו. יודגש כי מצבם הכללי של בני המשפחה היה טוב ובשלב בדיקתם לא היו ממצאים מחשידים לבעיה רפואית דחופה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
דירת המשפחה הבוקר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים