שתף קטע נבחר

המחזמר שיער

כל מה שרציתם לדעת על הקרקפת ואיך אפשר לדחות ולו במקצת את בוא הקרחת

השיער הוא השריד הבולט ביותר לתקופה בה חיו בני האדם הקדמונים במצב של קור וחום, והוא עטף אותם על מנת לאפשר להם הגנה. עם השנים והאבולוציה איבדנו הרבה שיער, אבל עדיין נותרנו עם כמות נכבדת בה עלינו לטפל.

 

כשאנו רואים ברחוב אדם עם שיער ארוך עבה ומתנופף ברוח, אנחנו מסיקים מכך שהוא בריא וצעיר. לשיער יש חשיבות רבה במראנו החיצוני, אבל מעבר לכך יש לו עוד תפקודים חשובים אף יותר לבני האדם, כמו שמירה על וויסות חום וקור, מניעת קרינת שמש והגנה ראשונית על הגוף מפני חיידקים ומזיקים המנסים לחדור דרך פתחים כמו אף ואזניים.

 

השערה הינה סיב חלבוני הצומח מהשכבה החיצונית של העור. שיער צומח ברוב גופנו, זו הרקמה האנושית שצומחת הכי מהר, בערך סנטימטר-סנטימטר וחצי בחודש. שיא הצמיחה הוא מגיל ההתבגרות ועד גילאי השלושים, לאחר מכן חלה האטה ובגילאי החמישים אובדן השיער גדול יותר. אצל גברים אובדן השיער מתחיל לקראת אמצע שנות השלושים וכמובן ישנם כאלה שמתחילים בגיל צעיר יותר, בהשפעה של הגנטיקה וסביבת החיים שלהם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

שיער לבן הוא למעשה תוצר בעיקר של גנטיקה והשפעה של תזונה נכונה, כאשר יש חוסרים בקבוצת וויטמיני ביי ובעיקר B12, או אם יש פעילות לא תקינה של בלוטת התריס. שיער שהופך לבן מאבד את הפיגמנטציה שלו. דבר זה קורה באופן טבעי כאשר מצטבר מימן על חמצני (או מי חמצן 3%), ולמעשה מחמצן את שורש השערה והופך אותה ללבנה. לאחרונה נמצא כי אנזים בשם קאטלז, אשר אחראי לפירוק הקשר בתלת מימני והופך את המימן העל חמצני למים וחמצן, יכול לתמוך בהאטת הלבנת השיער. קאטאלז נמצא במזון בעיקר בשעורה (barley), חיטה, בנבטים ותרד. מעבר להיותו מאט צמיחת שיער לבן הוא גם מאט את הזדקנות העור ומשמש כנוגד חימצון טוב מאוד לגופנו.

 

כשגופנו נמצא בלחץ או סובל מתזונה לקויה וחוסרים בחומרים שהוא חייב לחילוף חומרים ולהתפתחות התאים, הוא מתחיל לקצץ מהמקומות הפחות נחוצים לו, בדרך כלל בשיער וציפורניים. אלו גם אורות אזהרה של הגוף לאותת על כך שמתחילים בו חוסרים. רמות נמוכות של ויטמיני בי ובעיקר תיאמין וביוטין, פוגעות מיידית בחילוף החומרים לתאים ובכללם תאי השיער.

 

במחקר שנערך בהרווארד הגיעו למסקנה שביוטין הוא אחד מהוויטמינים החשובים ביותר להתפתחות השערה. ביוטין נמצא בעיקר בשמרים, אגוזים, אורז חום, ביצים ומוצרי חלב. כל קבוצת וויטמיני בי וכן אבץ וסידן שחשובים מאוד להתפתחות השערה, נמצאים במזונות רבים מן החי וכן בדגנים מלאים וירקות.

 

ישנם צמחונים או טבעונים המגיעים למצב של איבוד שיער וציפרניים חלשות ומיד מפסיקים את הדיאטה והכל מסתדר. הסיבה לכך היא חוסר איזון דיאתטי. אפשר בהחלט להישאר צמחוני או טבעוני בריא עם כל הוויטמינים והמינרלים החיוניים, מתוך חשיבה והבנה של מזונות מהצומח המכילים גם הם את החומרים המזינים את הגוף.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

יש השפעה שנחקרת בין הסביבה לאיבוד השיער בגיל צעיר, אבל עם זאת יש המון השפעה לגנטיקה, תזונה ואורח חיים. כאשר אדם אוכל נכון, שותה כמות גדולה של מים, עושה פעילות גופנית, מתמודד עם לחץ נפשי ומטפל טוב בגופו, זה מתבטא בשריריו, חוסר בצבירת שומנים מיותרים, עור צעיר יותר וכן גם שיער.

 

אנחנו צריכים לקבל דיאטה מאוזנת בוויטמין די ואומגה שלוש ושש כמו בדגים (בעיקר סלמון), אבוקדו, זרעי פשתן ואגוזים. צריכים וויטמיני ביי ואבץ הנמצאים במאכלי ים, עדשים ודגנים מלאים. כמובן שגם וויטמין סי חשוב, הוא נמצא בפירות הדר, תרד ופלפל אדום.

 

מעבר לכך, עישון, אורח חיים לא בריא, דיאטות קיצוניות, חסרים תזונתיים בעיקר במאגרי הברזל בגוף, לחץ נפשי, חוסר איזון הורמונלי ופעילות לא תקינה של בלוטת התריס, עלולים לגרום לנשירת שיער מעבר לכמות הנורמלית, ואת זה חשוב לבדוק ולאזן על ידי מומחה.

 

לעיתים אנו סובלים מקשקשים מרובים בשיער. זהו מצב של אקזמה של עור הקרקפת, ישנה נשירה מוגזמת של תאי עור מתים קורה כתוצאה מעור שומני, סבוריאה או פסוריאזיס, פטריה, מצב הורמונלי או נפשי קיצוני. חשוב להבין את שורש הבעיה ולטפל בה, ובינתיים יש פתרונות טבעיים: ניתן למרוח על הקרקפת לימון עם שני חלבונים או מעט מים עם חומץ ולהישאר עם זה כחצי שעה. שמנים טבעיים עוזרים מאוד, בעיקר שמן קוקוס ושמן עץ התה. למרוח, להשאיר ל-20 דקות ואז לשטוף. מצאו שמפו שאינו מכיל כימיקלים ונסו לא להחליף אותו לעיתים קרובות מדי.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
על הקשר בין תזונה ובריאות השיער
צילום: shutterstock
מומלצים