שתף קטע נבחר

מכתבי אהבה של מפקד האס.אס נמצאו בת"א

פרסום ראשון מחר ב"ידיעות אחרונות": מכתבים שכתב היינריך הימלר, המוציא לפועל של "הפתרון הסופי". בין המסמכים שהתגלו בכספת בת"א: תמונות, ספרי מתכונים ומכתבים לאשתו ולבתו. כיצד הגיעו לשם עדיין בגדר תעלומה

הצצה נדירה לנפשו של האיש שנחשב המוציא לפועל של "הפתרון הסופי". "ידיעות אחרונות" יפרסם מחר (יום א') בפעם הראשונה מאות מכתבים, תמונות ורשימות שכתב מפקד האס.אס של המשטר הנאצי, היינריך הימלר. המכתבים שייכים למשפחה ישראלית והוחזקו עד כה בכספת בנק בתל אביב - אולם לא ברור כיצד הגיעו לשם. סרטה של הבמאית הישראלית ונסה לאפא על הימלר והאוצר הגנוז ישודר בקרוב בערוץ "יס דוקו".

 

עוד חדשות בעולם:

יום השנה למהפכה: נמשך גל הטרור במצרים

פסיקה בארה"ב: אישה בהריון תנותק מהחייאה

"130 מיליון ד' לגבר שיהפוך בתי לסטרייטית"

אחד המכתבים האבודים (צילום: realworks) (צילום: realworks)
אחד המכתבים האבודים(צילום: realworks)

תמונה של הימלר מתוך האוצר הגנוז (צילום: realworks) (צילום: realworks)
תמונה של הימלר מתוך האוצר הגנוז(צילום: realworks)

הימלר ובני משפחתו (צילום: realworks) (צילום: realworks)
הימלר ובני משפחתו(צילום: realworks)
 

בעיתון הגרמני "די וולט" פורסם כי המסמכים כוללים, בין היתר, תמונות אבודות, ספרי מתכונים ומכתבי אהבה שכתב הימלר לאשתו מרגה שניהלה בית אבות בברלין. לצדם, התגלו בכספת גם כתבים שניסח הימלר על עלייתו ונפילתו של הרייך השלישי משנת 1927 ועד חמישה שבועות לפני שהתאבד ב-1945, באמצעות בליעת קפסולת ציאניד. במכתבים גם מתוארת האובססיביות של מפקד האס.אס כלפי יהודים והדעות האנטישמיות שלו.

 

מכתבי האהבה שכתב לאשתו מגוללים את קורות מערכת היחסים בין השניים, שהחלה להתפורר במהלך שנת 1938, לאחר שהימלר ניהל רומן עם המזכירה הפרטית שלו. למרות זאת, הימלר, שנחשב לארכיטקט השואה, שמר על קשר עם אשתו גם לאחר מכן ואף כתב מכתבים לבתו. הימלר חתם על רבים מהמכתבים במים "הייני שלך" או "פאפי שלך". המכתבים שכתבה לו אשתו כבר נמצאו ומוחזקים בארכיון הפדרלי הגרמני.

 

שנים הוחבאו המסמכים תחת המיטה

הכתבה שתתפרסם מחר ב"ידיעות אחרונת" תשפוך אור גם על הדרך שבה הגיע היומן הזה לישראל. הבמאית לאפא ערכה תחקיר של כמעט שנתיים ברחבי גרמניה וארה"ב, בניסיון לענות על השאלה כיצד הגיעו המסמכים לכאן, אולם לא הגיעה לתשובה חד-משמעית. על-פי סברה אחת, ייתכן שהם נקנו על ידי חיים רוזנטל בשוק הפשפשים בבריסל. חיים רוזנטל היה אספן אומנות ומזכרות היסטוריות שהתעניין במלחמת העולם השנייה.

 

על-פי גרסה אחת להשתלשלות האירועים, המסמכים נמצאו בביתו של קארל וולף, עוזרו האישי של הימלר, שברח לאיטליה בסוף המלחמה וחשב שיוכל לשחד את החיילים בגבול באמצעות המכתבים. מאוחר יותר הוא לקח את האוסף איתו לדרום או למרכז אמריקה. לפי הגרסה הזו, חיים רוזנטל קנה את האוסף במכסיקו, מעוזרו האישי של קארל וולף שהיה על ערש דווי. אין לדעת איזו מהגרסאות נכונה, אולם ידוע בוודאות כי בשנות ה-60 וה-70 הביא רוזנטל עמו את האוסף לישראל ובמשך עשורים החביא אותו תחת מיטתו בתל אביב. 

 

לדברי ההיסטוריון הגרמני מיכאל וילדט, המכתבים משקפים רמת פירוט חסרת תקדים מצד גורם בהנהגה הנאצית. המסמכים המדוברים נלקחו על ידי חיילים אמריקנים מכספת בביתו של הימלר ביום שהתאבד בסוף מלחמת העולם השנייה. לא ברור איך הגיעו המסמכים בסופו של דבר לישראל. הם הוחזקו במשך שנים בביתה של משפחה יהודית, משם התגלגלו לארכיון פרטי ועתה הם נשמרים בכספת בנק בתל אביב.

 

העיתון הגרמני, שגם יפרסם מחר את המכתבים, דיווח כי קיבל אישור על אמינות המסמכים ממנהל הארכיון של גרמניה. "אין סיבה לפקפק באותנטיות של המסמכים שנמצאו בתל אביב", אמר המנהל. "אנחנו בטוחים במהימנותם".

 

החשש מפני זיוף נובע בין היתר בעקבות המקרה בשנות ה-80, אז דווח על מציאת יומניו של היטלר ואלו נרכשו בעשרות מיליוני לירות שטרלינג - אך בסוף התגלו כמזויפים. לסגנו של היטלר, הרמן גרינג, לא היו מסמכים אישיים, כמו גם לשר התעמולה הנאצי יוזף גבלס. לכן, המכתבים והרשומות של הימלר יכולים להיות העדות הקרובה ביותר של אישיות בכירה במשטר הנאצי.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים