שתף קטע נבחר

הגבעול הבריא: איך מרפאים עם למון גראס?

השמנים האתריים שבעשב הלימון, ובראשם ציטרל, הופכים את הצמח הנפוץ למוביל במלחמה נגד דלקות, פטריות, בחילות וחרדה. איך משחררים מהגבעולים את סגולות המרפא האלה - ונהנים גם מניחוח נהדר?

רובנו מכירים את הלמון גראס בשמותיו האחרים: עשב לימון או לימונית. באסיה, יבשת מוצאם של העלים הצרים והארוכים, משתמשים בכל חלקיו כתבלין מעשיר במגוון רחב של תבשילים, מרקים, חליטות, משקאות ועוד. מרקמו היציב מאפשר בישול ארוך - והנאה מהארומה הלימונית.

 

ברפואה העממית מוכר הלמון גראס כאחד מעשבי המרפא הזמינים ברחבי העולם, שבזכות השמנים האתריים שבו מאפשר להפחית את לחץ הדם, להוריד חום, להרגיע פרכוסים ועוויתות, לשכך כאבים, לטפל בבחילות, דלקות ושיעול, לחטא, להרגיע תסמינים מטרידים במערכת העיכול וכן עצבנות וחרדה. העולם המערבי, לעומת זאת, מגלה את סגולותיו רק בשנים האחרונות באמצעות מחקרים, שאותם אציג מיד.

 

 

עוד על צמחי מרפא :

 

מחקרים רבים בדקו את יעילותו הרפואית של הלמון גראס ואת תרומתו לגוף האדם. המחקרים מראים השפעות רפואיות רבות ומגוונות, ובהן יכולת אנטי-דלקתית, אנטי-פטרייתית, נוגדת שלשולים וגם תרומה להפחתת רמות הסוכר בדם. רוב המחקרים, חשוב לציין, בדקו השפעות אלו על חיות מעבדה.

 

הלמון גראס מכיל רכיבי תזונה חיוניים מסוג פלבנואידים ותרכובות פנוליות, וכן שמנים אתריים שאחד המשמעותיים שבהם הוא ציטרל, המעניק לו את הניחוח הלימוני האופייני והידוע כנוגד חמצון וכנוגד זיהומים. לצדו ישנם שמנים נוספים המרחיבים את טווח השפעתו החיובית על בריאותנו. 

 

הן העלים והן הגבעול של הצמח מכילים כמות יפה של חומצה פולית, החיונית לבנייה תקינה של ה-DNA ולחלוקת התאים בגוף והמהווה רכיב חשוב בבניית מערכת העצבים בשלב העוברי. הלמון גראס אף עשיר בוויטמינים מקבוצה B, ויטמין C, ויטמין A, אבץ, אשלגן, סידן, ברזל, מנגן, נחושת ומגנזיום.

 

בשנת 2005 נערך בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע מחקר בראשות ד"ר רבקה אופיר, פרופסור יעקב וינשטיין וד"ר נתיב דודאי מהמחלקה לצמחים ארומתיים במרכז נווה יער. במחקר הושרו רקמות הנגועות בתאים סרטניים בחליטה של עשב הלימון, בריכוז הדומה לריכוז של תה ביתי. החוקרים גילו כי הציטרל המצוי כאמור בשפע בלמון גראס מסוגל לגרום לתאי הסרטן "להתאבד" (אפופטוזיס). יותר מכך, המחקר - שהתבצע בתנאי מעבדה - מצא שהשימוש בציטרל פגע רק בתאים הסרטניים ולא הזיק לתאים הבריאים.

 

נגד חיידקים ופטריות

הציטרל הוכח במחקר שנערך בשנת 1984 ושפורסם במגזין הפרמקולוגיה Journal of Ethnopharmacology כפועל נגד חיידקים שונים ובהם אי-קולי, הגורם לדלקות בדרכי השתן, וסטאפילוקוקוס המוביל לזיהומים קשים במערכת הנשימה.

 

ציטרל משמש גם כנוגד פטריות, לכן הוא יעיל לא רק לטיפול בפטרת אלא גם כחומר המונע התפתחות עובש במזון. מחקר שנערך בהודו ושתוצאותיו התפרסמו ב-1994 במגזין אמריקני למיקרוביולוגיה סביבתית מצא כי ניתן לשמר באמצעותו מזון עד שבעה חודשים, גם בתנאים החושפים אותו להתפתחות של עובש.

 

מקור כל הטוב: בשמנים האתריים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מקור כל הטוב: בשמנים האתריים(צילום: shutterstock)

 

נגד דלקות

בקובה משתמשים בחליטת למון גראס לטיפול בלחץ דם גבוה ובדלקות. המחלקה לפרמקולוגיה ולטוקסיקולוגיה של המרכז למדעים בהוואנה בדקה את הנושא, ובניסוי שתוצאותיו פורסמו ב-1989 בכתב העת Journal of Ethnopharmacology נמצא שלחליטת עשב הלימון יש אכן תכונות אנטי דלקתיות ויכולת להפחית את ערכי לחץ הדם.

 

נגד חרדה ובעיות שינה

ללמון גראס השפעה מרגיעה, לכן הוא מתאים לטיפול בבעיות שינה שמקורן בחרדה. שימוש בשמן האתרי שבו ישפר את איכות השינה ויאריך את משכה.

 

כפי שנמצא במחקר שנערך בברזיל, הוא מתאים גם לטיפול בפרכוסים אפילפטיים. תוצאות מחקר זה, שנעשה במחלקה לפרמקולוגיה במוסד למדעי החיים בסאו-פאולו, פורסמו במגזין הגרמני Phytomedicine המתמחה ברפואת צמחים.

 

איך משתמשים בלמון גראס?

ראשית, מסירים את הקצה המחובר לשורש.

 

במנות שבהן הלמון גראס מיועד להוספת טעם וניחוח ולא למאכל של ממש, למשל במרקים או ברטבים, משחררים את השמנים הארומתיים באמצעות פציעת הגבעול בלהב רחב של סכין או במערוך. חותכים אותו לפיסות גדולות, שלושה עד עשרה ס"מ, מבשלים ומוציאים לפני האכילה.

 

במנות שבהן הלמון גראס מיועד לאכילה, למשל במנות מוקפצות או בסלטים, מסירים את שכבת העלים הראשונה וחושפים את העלים העדינים והרכים. פורסים אותם לפרוסות דקיקות ומבשלים, ללא צורך בפציעת הגבעול טרם החיתוך.

 

תוספת של ארבע-חמש טבעות מהגבעול יהפכו כל תה או כוס מים חמים למשקה מרגיע וטעים. אפשר להעשיר אותו בפרוסות ג'ינג'ר ודבש, לקבל חליטת בריאות מופלאה בטעמה.

 

איך מאחסנים למון גראס?

שומרים אותו במקרר בשקית ניילון עד שלושה שבועות, או קצוץ במקפיא עד חצי שנה.

 

הכותבת היא נטורופתית, יועצת לחוות תקוע




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בקובה משתמשים בחליטת למון גראס לטיפול בלחץ דם גבוה ובדלקות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים