שתף קטע נבחר

דרמה בבג"ץ: עצר כספים לחרדים שלא גויסו

החלטה דרמטית במסגרת העתירות לגיוס תלמידי ישיבות: בג"ץ החליט לאסור על המדינה לתקצב ב-25 מיליון שקל 10,000 תלמידי מוסדות תורניים בני 18 עד 20, שהשר יעלון דחה את מועד גיוסם

בג"ץ עוצר את ההקצבות לתלמידי ישיבות ששר הביטחון דחה את גיוסם לצה"ל: בהחלטה דרמטית, שניתנה היום (ג') אחר הצהריים החליט הרכב של תשעה שופטי בג"ץ, ברוב של שמונה מול אחד, להוציא צו ביניים האוסר על המדינה לתקצב את תלמידי הישיבות, שנדחה מועד גיוסם. 

 

עוד בחדשות

 

ההחלטה תקפה לתלמידי ישיבות בני 18 עד 20, שקיבלו צווי גיוס למועדים שונים החל מאוגוסט 2013 ולא התייצבו בלשכת הגיוס נוכח החלטות של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון לדחות את מועד ההתייצבות, משום "ששאלת הסמכות לגביהם מוטלת בספק". צו הביניים מתייחס להעברת כספים הנעשות בהתאם "למבחנים לחלוקת כספים לצורך תמיכה של משרד החינוך במוסדות תורנים".

 

הצו שנתן בג"ץ מתייחס לתלמידי מוסדות תורניים, שנולדו ב-1994, 1995 ובחציה הראשון של שנת 1996. ההחלטה, שרק השופט ניל הנדל התנגד לה, התקבלה במסגרת העתירות הקוראות לגייס את תלמידי הישיבות ולא לתקצב את לימודיהם עם פקיעת תוקפו של חוק טל. מדובר באיחוד של עתירות נגד המדינה שהגישו התנועה לאיכות השלטון בישראל, עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, עמותת ישראל חופשית, הפורום לשוויון בנטל, חבר הכנסת לשעבר רוני בריזון, עורך הדין יהודה רסלר, תנועת התעוררות והפורום לשוויון בנטל.

 

העתירות מבקשות לגייס לאלתר את בחורי הישיבות ולהפסיק את התקצוב שלהם. העותרים טוענים כי מאז פקיעת חוק טל נמצאת המדינה במצב של הפרת חוק המונית בו היא אינה מגייסת כ-50 אלף תלמידי ישיבות שאמורים לשרת ולמרות זאת ממשיכה לתקצב אותם.

חרדים בבקו"ם, ארכיון (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
חרדים בבקו"ם, ארכיון(צילום: צביקה טישלר)

מחזורי הגיוס הכלולים בהחלטת בג"ץ אמורים לכלול למעלה מ-20 אלף תלמידים, אך הוצאו במסגרתם על פי הצהרות המדינה בבג"ץ רק כעשרת אלפים צווים. גם כך מדובר בתקציב גדול, משרד החינוך מימן את הישיבות עבור התלמידים הללו בסכום של כ-2,400 שקל בשנה לכל תלמיד. ב-2013 עמד הסכום השנתי על כ-6,000 שקל לכל תלמיד, אך זה קוצץ על ידי האוצר לקראת שנת 2014. המשמעות היא שהתקציב השנתי של אותם עשרת אלפים תלמידים שאמור היה לעמוד על כ-25 מליון שקל יישאר בקופת המדינה.

 

ח"כ פרוש: "בג"ץ - אויב הציבור החרדי"

שחר אילן, סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושיוויון, בירך הערב על המהלך ואמר: "בג"ץ הבהיר לכנסת שאפילו לסבלנות האין סופית שלו יש גבול ושהוא אינו מוכן לאפשר עוד הזרמת סכומי עתק לישיבות בנגוד לחוק. מאז בוטל חוק טל לפני שנה וחצי המדינה מבצעת הפרת חוק המונית וכפולה, לא רק שאינה מגייסת את תלמידי הישיבות כפי שהחוק מחייב היא גם מוסיפה חטא על פשע וממנת את שהותם במקום אחר. בג"ץ שם גבול".

 

ח"כ פרוש (יהדות התורה) אמר בתגובה כי "החלטת בג"ץ מעלה גיחוך, שהרי הוא הגוף האחרון שיכול להטיף על סחבת בדיונים, ועל איחור במתן פסקי דין. בג"ץ כבר לא מהיום מוכר כאויב כלפי הציבור החרדי, בפסיקותיו המפלות".

 

בדיון האחרון בעתירה, שהתקיים בחודש שעבר, ביקשה המדינה הכנסת מבג"ץ דחייה נוספת, שביעית במספר, כדי לאפשר את תהליך החקיקה בנושא השוויון בנטל. המדינה נימקה אז באמצעות עו"ד דנה בריסקמן כי החלטתו של שר הבטחון לדחות את הגיוס של אלפים היא סבירה, נוכח הליכי החקיקה האינטנסיביים של חוק הגיוס החדש וראוי לאפשר להשלימם.

 

השופטים תהו על הדברים. השופט סלים ג'וברן אמר: לא תמיד קיום ישיבות רבות מעיד על התקדמות הליכי חקיקה. השופטים אף עימתו את המדינה עם מכתב עבר של היועמ"ש שציין שהדחייה מנוגדת לדין ותהו אם זה שינה את עמדתו. השופטים תהו אם יש תאריך יעד משוער לסיום הליך החקיקה ונענו בשלילה.

 

בחודש יולי אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה את החוק לשוויון בנטל. בהצעת החוק שהציגה סיעת יש עתיד תמכו 66 חברי כנסת והתנגדו 21. חוק השוויון בנטל הועבר לוועדה מיוחדת שמכינה את החוק לקריאה שנייה ושלישית במליאה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים