שתף קטע נבחר

דיון בוועדת הכלכלה: גזענות בהשכרת רכב?

הח"כים מוחמד בראכה וג'מאל זחאלקה ביקשו לדון בטענות לפיהן חברת קל אוטו לא משכירה רכב ללקוחות ששמות משפחתם אגברייה וג'ובראן. נציגי המשטרה הכחישו כי הועבר מידע בעניין לחברה. בקל אוטו טענו כי אין בחברה אפליה, אך הודו בקיום "רשימה שחורה" המונה 180 איש שנחסמו על סמך ניסיון רע עסקי או פלילי

האם חברות להשכרת רכב מסרבות להשכיר למשפחות ערביות משיקולים גזעניים? בוועדת הכלכלה נגולה היום (ג') פרשה שנויה במחלוקת ברוח זו בדיון דחוף שנערך לבקשת הח"כים מוחמד בראכה (חד"ש) וג'מאל זחאלקה (בל"ד).

 

 

שני יוזמי הדיון טענו כי חברת "קל אוטו" לא משכירה רכב ללקוחות ששמות משפחתם אגברייה וג'ובראן. החשד עלה בעקבות סיפור שנבדק בעמותה החברתית "עדאללה" ופורסם בתקשורת, לפיו אדם בשם אברהים ג'ובראן נתקל בסירוב כשביקש לשכור רכב בעפולה.

 

טענות אלה הוכחשו בתוקף מפי נציגי החברה והמשטרה, אשר כפרה בטענה כאילו הדרת המשפחות נעשתה בעקבות מידע שעבר מטעמה לחברה. בחברה טענו, כי קל אוטו אינה נוקטת באפליה, ומדובר במקרים של סירוב להשכיר לאנשים ספציפיים מסיבות פליליות או עסקיות.

 

משרד המשפטים לא שלח נציג לדיון למרות שהוזמן להתייחס לעצם העניין והשלכותיו. מ"מ היו"ר, ח"כ חנא סוויד (חד"ש) מחה על היעדרות נציגי המשרד, והורה להעביר את פרוטוקול הדיון לעיון השרה ציפי לבני כדי שתדווח לוועדה תוך חודש וחצי על צעדיה בתחום החקיקה ולטיהור האווירה.

 

"שתי החמולות מונות נפשות יותר ממיקרונזיה"

ח"כ בראכה טען כי על פני הדברים עולות מהפרשה שתי עבירות פליליות: אפליה במתן שירות בגלל שמו ומוצאו של הצרכן ועזרת המשטרה אם אכן סיפקה מידע מודיעיני לחברה פרטית שהיא לא אמורה לספק. ח"כ זחאלקה הוסיף כי "האזרחים הערביים סובלים מהאפליה הגזענית הזאת בגופים אחרים שמסרבים לתת להם שירות, אבל הם יותר מתוחכמים ומספקים תירוצים אחרים ולא רק בגלל השם הערבי.

 

"אם אכן קציני משטרה העבירו לחברה מידע שאסור היה להם להעביר, המשטרה צריכה לפטר אותם. אבל אם המידע לא הועבר, שהמשטרה תחקור את ראשי החברה בחשד שהשתמשו במידע כוזב. חובת המשטרה להפעיל את זרועות המודיעין שלה כדי לעקור מהשורש את האפליה הגזענית הזאת", אמר זחאלקה.

 

יו"ר הישיבה, ח"כ סוויד, העיר למשטרה כי הדרת חמולות אגברייה וג'ובראן אשר מונות "אלפי משפחות ויותר נפשות ממיקרונזיה" מחמירה את היקף ההדרה מעבר למקרה פרטי ומחייב התייחסות שמא "מישהו הדליף, מסר או מכר מידע לחברה זו או אחרת".

 

ח"כ עפו אגבריה (רע"מ) שנפגע מעצם אזכור שם משפחתו, התייחס לאווירה שהעצימה את הפרשה. "אנחנו לא מגינים על עבריינים ורוצים רק התייחסות שוויונית. אנחנו לא מאשימים את המשטרה בהחרגה. אבל יש מסרים באוויר של גזענות שמחלחלת למטה, ועל המשטרה לטהר את האווירה. להכפיש משפחה שלמה גובל בפלילים. המקרה הזה מחייב חקירה יסודית. אולי בסופו של דבר יתברר שיש מקום לתביעת דיבה".

 

דובר עדאללה אמר: "העניין מאד מורכב. את תגובת החברה קבלנו מהיועץ המשפטי שלה, אחרי שנציג מטעמנו ביקש לשכור רכב מהחברה, התבקש לומר את שמו ונענה בסירוב. השיחה הזאת מוקלטת. זה מראה שהם לא משכירים לפי שם המשפחה. יכול להיות שיש להם מידע על כמה מקרים פרטיים. זו איננה סיבה להדיר משפחות שלמות. משפחות אגבריה וג'ובראן מונות בארץ 60 אלף נפש מהן 20 אלף באום אל פאחם".

 

קל אוטו: לא מכירים את המונח אפליה

סנ"צ עו"ד אליעזר כהנא, היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים בשם המשטרה, כפר כאמור בהאשמות על העברת מידע מהמשטרה, ואמר: "אין ולא היה דבר כזה. האפשרות שהועבר מידע מודיעיני נשללה מכל וכל. זה לא מקובל ואפילו אין הנחייה בכיוון זה".

 

נציג חברת קל אוטו, אבישי כהן המשמש כמנהל הפיתוח העסקי בחברה, אמר: "אנחנו לא מכירים את המושג אפליה. המקרה הזה הוא עורבא פרח. מצג שווא. קל אוטו מעסיקה עשרות עובדים מהמגזר הערבי. יש לה שותפויות עסקיות עם המגזר הזה מהדרוזים בצפון עד לבדואים בדרום, וגם לקוחות קבועים מהמגזר הערבי ששוכרים רכב על בסיס חודשי. אין הליכים גזעניים ואפילו לא אווירה כזאת".

 

כהן היה מוכן לנקוב בשמות הלקוחות כולל ממשפחת אגבריה, אבל בתשובה לשאלת סוויד, הוא נלחץ לגלות כי אכן "יש מקרים ספציפיים של אנשים (אבל לא משפחות) שלא משכירים להם רכב על בסיס מידע והערכות מודיעין. מדובר במקרים אישיים כתוצאה מהחלטות עסקיות ומסיבות כלכליות ופליליות לפי הערכות קצין הביטחון של החברה".

 

הוא ציין כי "הרשימה השחורה" שלהם מונה שמות של 180 איש שנחסמו על סמך ניסיון רע עסקי או פלילי שהיה לחברה אתם. לדבריו, אנשים אלה מזוהים על פי מספרי תעודת הזהות וכרטיסי האשראי, לא רק על פי שמות, כאמצעי זהירות. "בבעלותנו 16 אלף כלי רכב, והיום הכי קל לגנוב רכב מחברת השכרה, אבל המידע על פרט זה או אחר לא מגיע מהמשטרה, אלא מהניסיון העסקי והערכות מצב של הקב"ט עם גורמים שונים".

 

סוויד הקשה ושאל מדוע נאמר במכתב התגובה של החברה לתלונת עמותת עדאללה, כי בין מקורות המידע נמצאת גם יחידת "אתגר" הארצית של המשטרה שהוקמה לפני כעשור למלחמה בגניבות הרכב והברחתו לשטחים? כהן השיב: "יועץ התקשורת שלנו קשקש בלי להבין מה הוא עשה, כששרבב את שם המשטרה כדי לתת נופך של אמת לתגובה".

 

מפקד יחידת אתגר, נצ"מ אלי מקבל, הגיב: "השם שלנו שורבב אולי בגלל שהוא מותג. אבל אנחנו לא העברנו שום מידע ספציפי לחברה או לקב'ט כלשהו. אנחנו גם לא ניהלנו חקירה נגד משפחות. המידע שאנחנו מעבירים החוצה הוא רק נתונים סטטיסטיים על היקף גניבות הרכב וגם הם על פי חלוקה לפי מחוזות המשטרה. אנחנו לא רלבנטיים במקרה הזה".

 

מנכ"ל ארגון חברות ההשכרה והליסינג, נמרוד הגלילי, אמר: "לא קיים אצלנו סירוב משיקולים גזעניים. אנחנו מעוניינים להשכיר לכל דורש. בדקתי בחברות המאוגדות ונאמר לי שאין סירובים בגלל שם המשפחה. החסימות שלנו ספציפיות ומבוססות על מידע אישי לפי תעודת זהות, של לקוחות שחייבים כסף או קשורים לגניבות רכב. אין שיתוף פעולה עם המשטרה, אלא מקבלים מידע כללי על גניבות רכב".

 

עם זאת, בסוף דבריו גילה הגלילי כי החברה הנדונה, קל אוטו, איננה בכלל חברה בארגון שלו, "לכן לא בדקנו אותם. החברות להשכרת רכב מפוקחות בידי משרד התחבורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים