שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה את מפת הטבות המס

הקריטריונים החדשים, לפיהם יקבע באילו ישובים ייהנו התושבים ממס הכנסה מופחת, אושרו בישיבת הממשלה. רשימת הישובים המורחבת תישאר על כנה ותעמוד על 419 לעומת 189 כיום. עם זאת, ישובים הממוקמים במרחק של פחות מ-2 קילומטרים מגבול הצפון ורצועת עזה, ועיירות פיתוח בדרום - ייהנו מהנחה גדולה יותר. היקף ההנחות ייקבע בדיונים על התקציב הבא

ממשלת ישראל אישרה היום (א') את  הקריטריונים שקבעו משרדי האוצר וראש הממשלה להענקת הנחות במס הכנסה בפריפריה. הקריטריונים קובעים, לראשונה, כללים שוויוניים לקבלת ההטבה, לאחר שנים רבות שבהן הוענקו ההטבות לישובים ספציפיים בהתאם להחלטות שרירותיות של הכנסת והממשלה. 

 

 

על פי הקריטריונים, תושביו של כל ישוב שממוקם צפונה מקו רוחב 750, דרומה מקו רוחב 610, מזרחה מקו אורך 250, וכן 9 קילומטרים מגבול לבנון או 7 קילומטרים מגבול אחר - ייהנו ממס הכנסה מופחת. מכלל זה יוחרגו יישובים שבהם חיים למעלה מ-75 אלף תושבים ויישובים השייכים לאשכול חברתי-כלכלי 9 ו-10 ואינם סמוכים לגבול.

 

כמו כן, על פי תיקונים שהוכנסו לקריטריונים בשבוע האחרון, ישובים עירוניים בנגב וישובים הקרובים עד מרחק של 2 קילומטרים מגבול שאינו גבול שלום ייהנו מהטבה גדולה יותר. רשימת היישובים שהמנגנון החדש מתעדף כוללת כ-31 רשויות מקומיות בצפון. קבוצת ישובים נוספת כוללת 13 רשויות עירוניות במחוז דרום.

 

במהלך ישיבת הממשלה הוחלט לאמץ את הצעתו של שר התחבורה, ישראל כץ, לשנות את המשקל שניתן לכל פרמטר בקריטריונים. בהצעה המקורית, 40% מהניקוד ניתן עבור מידת הפריפריאליות של הישוב, 35% עבור מצבו החברתי-כלכלי ו-25% עבור מרחק מגבול. בתכנית שאושרה היום, 20% מהניקוד בלבד ייקבע על פי מצב חברתי-כלכלי, 40% על פי מידת הפריפריאליות ו-40% בגין מרחק מהגבול. 

 

בסך הכל, יגדל כעת מספר הישובים שנהנים מהנחה במס הכנסה מ-189 ל-419. על מנת לשמור על היקף ההטבה שניתנת כיום, הנחה של 12% על מס הכנסה עד להכנסה שנתית של 157,680 שקל ,תיאלץ הממשלה להגדיל את היקף ההכנסה שעלייה היא מוותרת בשל ההטבה, שעומדת השנה על כ-750 מיליון שקל.

 

מהאוצר נמסר, כי אילת ושדרות וכל עוטף עזה מוסדרות בחקיקה נפרדת, וההחלטה הנוכחית אינה משפיעה עליהן.

 

בג"ץ דרש חקיקה שיוויונית

הממשלה נדרשה לאישורם של קריטריונים ברורים לחלוקת הטבות המס, בעקבות פנייה לבג"ץ מצד ישובים ערביים ודרוזיים שטענו להפליה בנושא. בג"ץ קבע כי אכן, ממשלות ישראל לדורותיהן נהגו מדיניות מפלה כאשר אישרו הנחות במס הכנסה לישובים ספציפיים מבלי לקבוע קריטריונים ברורים.

 

לאחר ניסיונות רבים לתאם עם הכנסת חקיקה שתסדיר את הנושא, קבע בשנה שעברה בג"ץ כי הכנסת תחוקק קריטריונים אחידים ושוויוניים ולא, ב-22 בפברואר יאבדו חלק מהישובים את ההטבה שלה היו זכאים.

 

כדי להימנע ממצב זה, גיבשו בחודשים האחרונים במשרד האוצר קריטריונים אחידים ושוויוניים. קריטריונים אלו הובאו לאישור הממשלה לפני שבועיים ונדחו. ההתנגדות נרשמה מאחר שהקריטריונים הגדילו את רשימת הישובים הזכאים מ-189 ל-419. היו שרים שהתנגדו להכללתן של התנחלויות ברשימת הישובים והיו שהתנגדו להכללתם של ישובים ערביים.

 

בעקבות ההתנגדות, שר האוצר, יאיר לפיד, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, ומזכיר הממשלה, אביחי מנדבליט, גיבשו קריטריונים חדשים שאושרו היום.

 

הצעת הפשרה נועדה לענות בעיקר על החשש שהרחבת רשימת הישובים הזכאים תוביל לירידה בהיקף ההטבה מאחר שההטבות יתחלקו על מספר גדול יותר של אזרחים. שני התיקונים נועדו לוודא שהממשלה תוכל למקד את ההטבות בישובים שקשה במיוחד למשוך אליהם אזרחים בעלי שכר ממוצע ומעלה, שנהנים מהנחות במס הכנסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל מרגולין
קיבוץ דפנה
צילום: אייל מרגולין
מומלצים