שתף קטע נבחר

העיר הפלסטינית לפני אכלוס: 'למדו ממודיעין'

בדירות במחירים דמיוניים יחסית לשוק הישראלי ועם נוף פנורמי, מתבססת ראוובי בשטח. "היא לא תהיה עיר שינה, אלא עיר תוססת", התגאה היזם

כביש צר ומפותל מוביל לעיר רוואבי. בסיום אחד מעיקוליו נגלה תורן גבוה ועליו דגל פלסטין ענק. המראה מזכיר את הדגל הירדני הבולט שמוצב בכניסה לעקבה הירדנית, ומסמל את גאוותו של בשאר אל-מסרי, יזם העיר הפלסטינית החדשה שנמצאת בישורת האחרונה לקראת אכלוסה הצפוי בתחילת השנה הבאה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

"לפרויקט שתי מטרות - כלכלית ופוליטית", הסביר אמיר דג'אני, אחד מראשי "ביתי", החברה שבונה את העיר. "העיר מייצרת ותייצר אלפי מקומות עבודה, ובזווית הפוליטית הרעיון הוא לבנות את המדינה הפלסטינית דרך הקמת העיר הזאת וערים נוספות".

הדגל בכניסה לעיר ()
הדגל בכניסה לעיר


בשאר אל-מסרי ()
בשאר אל-מסרי

מפעל הבטון בעיר ()
מפעל הבטון בעיר

דגם העיר ()
דגם העיר
 

רוואבי (גבעות בעברית) בנויה על גבעה שחולשת ומשקיפה על כל האזור. מצפון רואים בבירור את שכם, מדרום ניבטת רמאללה וממערב נשקף מישור החוף לכל אורכו וכך גם קו הרקיע של מגדלי תל אביב ורמת גן. היא צפויה להשתרע על פני שישה מיליון מ"ר, והשלב הראשון בה כולל 630 יחידות דיור - כמעט כולן נמכרו - בבניינים בני ארבע וחמש קומות. במקביל, נבנים בעיר שלושה בתי ספר, מסגד, כנסייה, אמפיתיאטרון גדול ומגרש כדורגל. במרכזה כמעט הושלמה בנייתו של מרכז מסחרי ובו חנויות, מלון, מרכז היי-טק וקומפלקס בתי קולנוע. במרחק קילומטר משם הוקם מרכז לוגיסטי לתעשייה קלה.

 

רוואבי נבנית כעיר ירוקה. תשתיותיה הוטמנו, ואפילו צלחות הלוויין לא יבצבצו מגגות הבתים. שלא במקרה, היא מזכירה במראה את מודיעין. "זו הייתה אחת הערים המרכזיות שמהן למדו היזמים כיצד לבנות ומה הטעויות", הסביר אל-מסרי. "היא לא תהיה עיר שינה אלא עיר תוססת שתספק גם 5,000-3,000 מקומות תעסוקה". כבר עתה, הוסיף בגאווה, מגיעות לעיר קבוצות מתכנני ערים מישראל שלומדים כיצד לבנות נכון. "בהתחלה אנחנו למדנו מכם וכעת זה כבר הפוך".

דירה לדוגמה ()
דירה לדוגמה

הדירות ברוואבי מוצעות במחירים שנשמעים דמיוניים לאוזן ישראלית. כך לדוגמה, דירת ארבעה חדרים בקומה חמישית בגודל 180 מ"ר מוצעת במחיר של 110 אלף דולר. "בימים בהירים אפשר לראות מהמרפסת את ארובות תחנת הכוח בחדרה ואת ארובות התחנה באשקלון", אמר אל-מסרי. הוא הבהיר כי אין מניעה לישראלים לקנות כאן דירה, אך הם צריכים להגיש בקשה רשמית לרשות הפלסטינית. "העיר נבנית קודם כול בעבור פלסטינים. ערבי-ישראלי הוא פלסטיני בדיוק כמו שפלסטיני שמתגורר בירדן הוא פלסטיני", חידד.

 

פרופיל תושביה המיועדים של רוואבי תואם את המראה החריג של העיר בנוף הפלסטיני. 70% מקוני הדירות הם נשואים טריים וצעירים שמרביתם מגיע מצפון הגדה. רובם בעלי תואר אקדמי ועבודה קבועה. 11% בלבד הם רווקים. בין הרוכשים ישנם גם ערבים-ישראלים שקנו דירה שנייה ומתכננים לשהות בה בסופי שבוע, וכן תושבי מזרח ירושלים שמסתירים את המעבר מחשש לאיבוד תעודת התושב הישראלית.

 

עו"ד דב וייסגלס, מנהל לשכתו של ראש הממשלה המנוח אריאל שרון, משמש יועץ מיוחד של אל-מסרי בהקמת העיר, "ומלווה את הפרויקט בכל הנוגע לקשר שלו עם ישראל, בעיקר בכל הנוגע לרגולציה". לדבריו, "בישראל מבינים את הנחיצות והחשיבות ואת השינוי האסטרטגי שהעיר הזאת יוצרת".

 

הדברים ניכרים בשטח, אך אל-מסרי עדיין נתקל בבעיות בירוקרטיות קשות שמעכבות את הפרויקט. בין היתר, זקוקה העיר להרחבת הכביש שמוביל אליה ולחיבורה למים. הסיבה המרכזית לבעיות אלה היא מיקומה בשטח A שבשליטה פלסטינית מלאה, צפונית לשטח C שבשליטה ישראלית. תוואי הצינור, לדוגמה, אמור לעבור בשטח הישראלי ולחבר בסופו של דבר 40 אלף תושבים למערכת המים מרמאללה. "יש לי שתי בנות, רוואבי היא הילדה השלישית", הכריז אל-מסרי בגאווה מאחת המרפסות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים