שתף קטע נבחר

הפסקה בגלולות תנקה את הגוף? לא ממש

נשים רבות מפסיקות זמנית ליטול גלולות נגד הריון, מתוך מחשבה שהן "מנקות את הגוף" ותורמות לבריאותן. ד"ר ישעיה אריה מסביר מה באמת קורה למחזור, לביוץ ולסיכוי להיכנס להריון כשמפסיקים שרירותית את הטיפול

חלק גדול מהנשים, וגם א מעט רופאים, חושבם שיש מקום לעשות הפסקה זמנית מנטילה ממושכת של גלולות למניעת הריון . יש נשים המפסיקות ליטול את הגלולות תקופה מסוימת לפני שהן מבקשות להיכנס להריון, כדי "להתנקות" מהגלולות. אחרות מפסיקות ליטול אותן כשעולה צורך לברר חשד לקרישיות יתר בדם, ואילו נשים אחרות מפסיקות זמנית את הנטילה כדי לבחון האם הן האחראיות לתופעות לוואי כמו כאבי ראש, דיכאון, השמנה וכן הלאה.

 

במקרים רבים מחליטות נשים לנצל תקופת פרידה מבן הזוג או את היעדרותו כדי להפסיק את הגלולות, מתוך מחשבה שהן חוסכות מעצמן נטילת כדורים שלא לצורך.

 

 

קראו עוד על גלולות למניעת הריון :

 

אין ספק שהסיבות שבשלן מחליטות נשים להפסיק לצרוך גלולות למניעת הריון הן רבות ומגוונות, אך לא תמיד מדובר בהחלטה הנכונה עבורן מבחינה רפואית. בעיות רפואיות יכולות להיווצר מסיבות שונות שאינן קשורות בהכרח לנטילת גלולות, ולאחר בירור רפואי חוזרות אותן נשים ליטול את הגלולות.

 

1. סיכון לקרישיות יתר והריון לא רצוי

מחקרים רבים מוכיחים כי אין צורך בהפסקה בנטילת הגלולות לשם "ניקוי" וכי אין זו פעולה המיטיבה עם הגוף. הפסקת הגלולות והתחלה חוזרת של נטילתן אינן תורמות לבריאות האישה ואף עלולות להעלות את הסיכוי לקרישיות יתר של הדם וכן לגרום לכניסה להריון לא מתוכנן.

 

לכן, אם אין הכרח, לא מומלץ לבצע הפסקה שרירותית וזמנית בגלולות הניתנות באופן ממושך. החלטה כזו צריכה להיות מלווה בהמלצת רופא.

 

2. שיבושים במחזור החודשי

גורם נוסף המשתבש כתוצאה מההפסקה בגלולות הוא המחזור החודשי, כמובן. כאשר מפסיקים ליטול גלולות, המחזור לא חוזר מיד לסדירותו. בדרך כלל בחודש הראשון להפסקת הגלולות יש איחור בביוץ של כחמישה ימים בממוצע, לכן גם המחזור הבא יכול להתאחר.

 

זוהי גם הסיבה לכך שחלק גדול מהנשים חושבות שהן נכנסו להריון מיד אחרי הפסקת גלולות, אך זה לא בהכרח נכון לאור האיחור במחזור. אצל רוב הנשים חוזר המחזור להרגלו רק לאחר חודשיים-שלושה.

 

אין צורך בהפסקה בנטילת הגלולות לשם "ניקוי הגוף" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין צורך בהפסקה בנטילת הגלולות לשם "ניקוי הגוף"(צילום: shutterstock)

 

3. כאבי בטן ודימומים חזקים

מלבד אי הסדירות במחזור החודשי, פעמים רבות כשנשים מפסיקות על דעת עצמן את נטילת הגלולות הן שוכחות כיצד מתנהג הגוף ללא ההורמונים המצויים בגלולה. למשל, בתקופת ההפסקה, רבות מתחילות לסבול מכאבי בטן, כאבי ביוץ ודימומי וסת חזקים.

 

נשים רבות מגיעות עקב הסיבות הללו לרופא המטפל מבלי לשים לב שמדובר בביוץ, כיוון שהן נטלו גלולות במשך תקופה ממושכת כל כך עד ששכחו כיצד זה מרגיש.

 

4. קחו בחשבון: תאומים

פריון הוא אלמנט נוסף שכדאי להזכיר בהקשר זה. בחודש הראשון לאחר הפסקת הגלולות הפריון גבוה במיוחד, ונוצרים יותר הריונות לתאומים בחודש זה. מובן שסוגיה זו אינה מוגדרת כבעיה, אך מומלץ להביא אותה בחשבון כשמחליטים להפסיק ליטול גלולות.

 

5. שינוי ב"ימים הבטוחים"

אם אישה מחליטה בכל זאת להפסיק את הגלולות ועדיין איננה מעוניינת בהריון, מומלץ להשתמש בקונדום בתקופה זו או לשקול התקן תוך רחמי, אם חושבים לעשות כך לטווח הארוך. אין לסמוך על השיטות הטבעיות לאיתור הביוץ, כיוון שהוא עלול להיות לא-סדיר לאחר הפסקת הגלולות. הימים ה"בטוחים" הופכים הרבה פחות בטוחים לאחר הפסקת הגלולות, ולא כדאי להסתמך עליהם.

 

כך או כך, במקרים של "תקלות" שבהן קוימו יחסים ללא אמצעי מניעה, ניתן להשתמש בגלולת היום שאחרי דוגמת נורלבו, פוסטינור או Ella.

 

וכמו בכל טיפול רפואי, מומלץ תמיד לפנות לרופא הנשים שינחה במדויק אם וכיצד לבצע את הפסקת נטילת הגלולות, ולהתאים אמצעי מניעה אחרים אם נדרשים כאלה.

 

הכותב הוא מזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית ויועץ רפואי ל"כצט" 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אצל רוב הנשים חוזר המחזור להרגלו רק לאחר חודשיים-שלושה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים