שתף קטע נבחר

חברי כנסת התגייסו נגד מכירת תנובה לסינים

ועדת הכלכלה של הכנסת קראה לראש הממשלה לעצור את מכירת החברה הישראלית לסינים ולהנפיקה בבורסה הישראלית. ראש המוסד לשעבר אף הזהיר מההשלכות הביטחוניות של מכירת החברה לסינים. יו"ר הוועדה: "אסור לחזור על הטעות של מכירת תנובה לאייפקס"

ועדת הכלכלה מתנגדת בתוקף למכירת תנובה לסינים . בתום דיון סוער היא קראה היום (ג') לראש הממשלה ולשרים לעצור את הליכי המכירה ולפעול להנפקת תנובה בבורסה הישראלית כהשקעה בטוחה של הכספים בקרנות הפנסיה של הציבור. עוד קראה לממשלה להקים ועדה ציבורית לבדיקת הפגיעה באינטרסים של המדינה, בהיותה סכנה לביטחון המזון של ישראל שהוא גם הביטחון הלאומי, ולא רק מקור לרווח מהיר של מעטים.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה :

הסינים על סף רכישת השליטה בתנובה

ראש המוסד לשעבר: "שליטה זרה בנכס כמו תנובה - סכנה"

הפגנה: "למה הממשלה לא קונה את תנובה?"

החקלאים מוחים נגד מכירת תנובה לסינים

 

יו"ר הוועדה ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר כי "כוונת הדיון בכנסת היא ליצור דעת קהל נגד מכירת תנובה ולחץ ציבורי להתערבות הממשלה להנפקתה בישראל במקום לעשות מהמכירה חצי מיליארד דולר שלא יגיעו לאזרחים. בדיוק כמו שהפכה לדגל של המחאה החברתית שנוצר מהחלטת תנובה לייקר את מחיר הקוטג'. תנובה היא לא רק חברה אלא סמל ו'בית' כמו הלוגו שלה".

 

"אסור לחזור על הטעות של מכירת תנובה לאייפקס"

ברוורמן התייחס לכוונת המכירה של תנובה לסינים כסימפטום להתגברות התופעה של מכירת חברות ישראליות לזרים. "בניגוד לסינים שרואים 100 שנה קדימה כאימפריה עולמית, התרבות הישראלית היא של כאן ועכשיו. קח את הכסף וברח. אסור לחזור על הטעות של מכירת תנובה לאייפקס. לא חסר לישראל כסף כדי להשאיר בידה את תעשיית החלב האסטרטגית, צריך רק לנתב למטרה זו את המיליארדים שלנו שבקרנות הפנסיה".

 

ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי אמר כי תנובה עבור הסינים היא לא רק חברה לאספקת מזון. חשוב לממשל הסיני לשים יד על המחקר המדעי והמידע שצברה כבסיס שלטוני לייצור מזון להמונים. "המחקר והפיתוח הוא בבת העין של סין לא פחות מישראל. אבל השוק הסיני לא פתוח לייצוא הישראלי כמו לייבוא המדעי. חברות זרות רבות עוזבות את סין בגלל הגישה הזאת של הממשל הסיני הריכוזי.

 

"הסינים מאוד מהירים, גמישים ויצירתיים ואם לא נתעורר לפני הדקה ה-90 נמצא שגם האקדמיה שלנו בידיהם. צריך מיד להתארגן כדי להגן על הנכסים הישראליים האלה כי הם חלק מתפישת הביטחון הלאומי", אמר הלוי. ברוח זו התבטא גם אלעזר יפה, נכד של מייסד תנובה והמנהל הראשון שלה, שאמר כי תנובה היא לא רק ספק מזון אסטרטגית אלא גם הקניינית הגדולה והחשובה של תוצרת חקלאית, כמו תעשיית הביטחון.

 

הוא ציין כי אייפקס הרוויחה בזמן קצר את מה שהשקיעה ברכישת תנובה, וגם הרוכש החדש שישלם עבורה 2.5 מיליארד דולר, יעשה הכול כדי למקסם מהר את רווחיו, מה שעלול להשפיע על המחיר שישלם הצרכן הישראלי, כמו שנעשה בקוטג'. "לכן אסור לחזור על השגיאה עם אייפקס שהכניסה יפה לקבוצה קטנה וכל הציבור חייב ללחוץ כדי להשאיר את תנובה בארץ בהנפקה מקומית כנכס צאן ברזל של ישראל", אמר יפה.

 

הפגנת חקלאים נגד מכירת תנובה, השבוע (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת חקלאים נגד מכירת תנובה, השבוע(צילום: מוטי קמחי)

 

הדובר הבא, המומחה לחברות בינלאומיות פרופ' הרש, הזהיר כי הצעד הבא אחרי מכירת תנובה לסינים יהיה מכירת טבע לידיים זרות, כשהקונה יכול להיות אחד המתחרים שלה שרוצה לצמצם את פעילותה בשוק. הוא הציע להתמודד עם המגמה לא באיסור גורף של מכירת החברות הישראליות לזרים אלא במגבלות שתקבע ועדה ציבורית, כמו ניגוד אינטרסים של המדינה, עליהם ניתן לערער בממשלה.

 

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, הח"כ לשעבר אבשלום וילן, אמר כי אין מכירה ללא הבטחת הזכויות של יצרני החלב הישראליים על 95% מהשוק המקומי. עו"ד גדעון פישר המייצג קבוצה גדולה של קיבוצים ומושבים ציין כי מדינות האיחוד האירופי וארה"ב לא היו מעיזות לתת לזרים דריסת רגל במשק החלב שלהן. "הסינים ניסו להשתלט על משק החלב של ניו-זילנד ונבלמו. אסור לנו לחזור על הטעות של אייפקס".

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

נציג תנובה: "שיתוף הסינים - מנוף לחקלאים ולתעשייה"

כל חברי הוועדה התייצבו בתוקף נגד המכירה לסינים ובעד הנפקה בישראל. נציג הגוף היחיד שתמך במכירה והסעיר את הרוחות, היה יצחק בדר יו"ר תאגיד גרנות, שגם הוא מאגד עשרות יישובים חקלאים. הם מחזיקים ב-23% ממניות תנובה ולדבריו בעלי השפעה שם. "בשבילנו זו השקעה אסטרטגית. תנובה לא מתאימה להיות חברה ציבורית שלא יכולה לקיים את הקשר הנכון עם החקלאים, בכלל שיש בכך ניגודי עניינים.

 

"שיתוף הסינים יכול להיות מנוף לחקלאים ולתעשייה. אבל אנחנו לא מסכימים לתמוך בעסקה בכל תנאי. אנחנו עומדים על כך שהחברה תישאר ישראלית , יהיה רוב ישראלי בהנהלה, ויישמרו כל ההסכמים הקיימים עם כל ענפי החוק המקומי שתנובה קשורה איתם". לדבריו הם דווקא לחצו לעצור קודם את המכירה לאייפקס. "ניסינו לעצור את הגזירה אבל תנועת המושבים סירבה בטענה שהם רוצים לממש את חלקם בתנובה".

 

בחצי פה דיבר בעקבותיו רז יהל המייצג יותר מ-200 בעלי מכסות לייצור חלב (1.2 מיליארד ליטר בשנה). הוא לא התבטא נגד המכירה אלא אמר שהם רוצים ללמוד את התרחיש של המכירה לסינים אבל ידרשו מהממשלה לשמור על האינטרסים של ישראל. גם דפנה אברהם מהתאחדות התעשיינים היתה מעורפלת כשאמרה שהם לא נוקטים עמדה בעד או נגד, אלא רק מבקשים לפעול "בהתאמה לשוק הגלובלי".

 

בדר הוסיף כי אם ידובר על הנפקת תנובה הוא מעדיף שתהיה באחת הבורסות בחו"ל. הלוי הגיב: "אם לא בישראל תנובה לא תהיה בשליטה ישראלית". גם ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) החקלאי היחיד בין חברי הוועדה לא נשאר חייב. "אין מדינה בעולם שפיתחה משק חלב כמו ישראל. תמכרו את תנובה ההיסטורית לסינים זה כמו שתפרקו את המדינה, כי למי שאין עבר אין עתיד. לא כל דבר נמדד בכסף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
יו"ר ועדת הכלכלה, אבישי ברוורמן
צילום: דנה קופל
מומלצים