שתף קטע נבחר
 

בע"ח בכנסת: עלייה בהתעללות בחיות

במסגרת יום זכויות בע"ח שצויין בכנסת, תמכה מליאת הכנסת בהצעת החוק בקריאה טרומית המטילה אחריות פלילית על מנהלים ובעלי משרה במקרה של רשלנות בפיקוח למניעת עבירות התעללות בבע"ח בתעשיית המזון מן החי. עוד נחשף כי בין השנים 2011-2013 גדל מספר התיקים שנפתחו במשטרה בגין התעללות בבע"ח בכ-28.5 אחוז

יום זכויות בעלי חיים שצויין היום (ד') בכנסת, ננעל בשעות אחר הצהריים בהצבעת מליאת הכנסת בעד הצעת החוק לתיקון חוק צער בעלי חיים.

 

הצעת החוק הוגשה על ידי חברי הכנסת דב חנין ועמרם מצנע בשיתוף עם חברי כנסת נוספים מכל קצוות הקשת הפוליטית, המבקשת להטיל אחריות פלילית על מנהלים ובעלי משרה בתאגידים, במקרה של רשלנות בפיקוח למניעת עבירות התעללות בבעלי חיים.

 

זו הצעת החוק היחידה מבין מספר הצעות הנוגעות לרווחת בעלי חיים שאושרה בתחילת השבוע בוועדת שרים לענייני חקיקה. ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית חברתית אמר בתגובה להצבעת הכנסת כי "בעלי חיים נפגעים במידה רבה בגלל בעיות מערכתיות שמאפיינות תאגידים וגורמים כלכליים. מאחורי התמונות המזעזעות של ההתעללות בבעלי חיים שהציבור נחשף אליהן בתחקירי "אדום אדום" ו"זוגלובק" עומדים שיטה ואינטרסים כלכליים. התמודדות עם הפגיעות האלה שמסתפקת בהאשמת הש"ג היא גם בלתי צודקת וגם בלתי אפקטיבית.הדרך היחידה להתמודד איתן היא בהטלת אחריות אישית על אלה שעומדים בראש המערכת".  

 

 (צילום: אנונימוס) (צילום: אנונימוס)
(צילום: אנונימוס)

 

ח"כ עמרם מצנע, יו"ר ועדת החינוך והתרבות אמר במליאת הכנסת כי "זהו חוק חשוב מאוד ופורץ תחום. מדובר על על הטלת אחריות על פגיעה בבע"ח גם אם היא נעשית כתוצאה מרשלנות ולא רק כתוצאה מהזנחה, עשייה או מעשה שמביאים לכך שיש פגיעה בסופו של דבר בבעלי חיים".

 

הוא הוסיף ואמר כי "החוק הזה לאחר שיעבור את הליך החקיקה, יאפשר העמדה לדין בגין רשלנות והעמדה לדין על אחריותו של ראש התאגיד או הנהגת התאגיד או המנהלים שבדרך, כך שתחת אחריותם נעשתה פגיעה בבעלי חיים". הצעת החוק שאושרה בקריאה טרומית תעבור להמשך הליך חקיקה ואישורים בוועדת החינוך והתרבות בתיאום עם משרדי הממשלה השונים.

 

הריגה והתעללות בחיות: עלייה של 28.5 אחוז

יום זכויות לבעלי חיים מצויין מדי שנה ביוזמת שדולת בעלי חיים בכנסת. יו“ר השדולה, ח“כ איתן כבל חשף לבקשת ynet את מצב התיקים שנפתחו במשטרה בגין התעללות בבעלי חיים.

 

על פי נתוני לשכת השר לביטחון פנים שנמסרו למרכז המחקר והמידע בכנסת עולה כי בין השנים 2011-2013  גדל מספר התיקים שנפתחו במשטרה בגין התעללות בבעלי חיים בכ-28.5 אחוז.

 

שתי העבירות המרכזית בשנים אלה הן הריגה או היזק לבעלי חיים (כ-48 אחוז מהתיקים שנפתחו בשנים אלה) והתעללות בבעלי חיים (כ-47 אחוז מהתיקים שנפתחו בשנים אלה).

 

על פי נתוני לשכת השר לבטחון פנים נפתחו בשנת 2013 - 465 תיקים במשטרה בגין התעללות בבעלי חיים, ב-2012 נפתחו 369 תיקים וב-2011 נפתחו 362 תיקים. ב-2014 נכון ל-20 בפברואר, נפתחו 70 תיקים, מתוכם 36 תיקים בגין התעללות בבעלי חיים, 32 תיקים בגין הריגה או היזק לבעלי חיים. בעבירות של איסור המתת בעלי חיים ברעל ואיסור נטישה של בעלי חיים נפתח תיק אחד בכל אחת מהעבירות הללו.

 

מזנון טבעוני לחברי הכנסת ביום זכויות בע"ח בכנסת (צילום: לירון שקל, אנונימוס) (צילום: לירון שקל, אנונימוס)
מזנון טבעוני לחברי הכנסת ביום זכויות בע"ח בכנסת(צילום: לירון שקל, אנונימוס)

 

במשרד החקלאות מציינים כי טיפלו בשנה שעברה ב-378 אירועים ו-249 ביקורות. 80 תיקי חקירה נפתחו על ידי יחידת האכיפה במשרד ובין השנים 2012 ל-2013 נפתחו 166 תיקים משפטיים ו-23 כתבי אישום מוגשים מדי שנה.

 

ח"כ כבל אמר כי "הפעילות למען בעלי חיים מחייבת לקום מהכורסה, גם במחיר של מאבק מול דעות קדומות בנושא בחברה הישראלית. כבל שיבח את הפעילים וציין כי מרביתם פועלים על חשבון זמנם הפרטי ללא תמורה כספית. "כנסת ישראל התגייסה ללא הבדל בין ימין ושמאל, ערבים ויהודים, נשים וגברים, דעות ועמדות, לנושא זכויות בעלי חיים. לולא חבריי היושבים בוועדת השרים מהמפלגות השונות לא היינו מגיעים להישגים הללו בחמש השנים האחרונות".

 

כרזה מתערוכת משרד החקלאות (צילום: משרד החקלאות והכפר) (צילום: משרד החקלאות והכפר)
כרזה מתערוכת משרד החקלאות(צילום: משרד החקלאות והכפר)

 

במהלך היום הוענקו תעודות הוקרה לעיתונאי ופעיל עמותת אנונימוס רונן בר, על חשיפותיו בתקשורת במסגרת תחקיר ”אדום אדום" וכן הוענק תועדת הוקרה לעו“ד יוסי וולפסון, ממייסדי עמותת אנונימוס, על הובלת מאבקים וחקיקה למען זכויות בעלי חיים וחיות משק בפרט.

 

הרב ח"כ דב ליפמן, המהכן כעת גם כיו"ר עמית לשדולת בעלי חיים בכנסת, הדגיש כי על ”ישראל להיות המדינה המובילה בתחום ואפשר להתאחד בנושא חמלה לבעלי חיים“.

 

במהלך הדיון סמנכ“ל פיקוח ואכיפה במשרד להגנת הסביבה, יצחק בן-דוד קרא להעברת סמכויות חוק צער בעלי חיים ממשרד החקלאות למשרד להגנת הסביבה. ”הדבר מביא מביא לניגוד אינטרסים בין החקלאים מצד אחד לבין רווחת בעלי חיים . מי שאמור לקדם אינטרסים ותועלתנות לא יכול תתת משקל הולם בחיות בהן נעשה שימוש בתעשייה זו, הן אינן יכולות לדבר וקולן אינו נשמע“, אמר בן-דוד.

 

”השימוש בתוצרת מן החי מקובלת וארוכת שנים. אנו כחברה צריכים לשאול את עצמנו כיצד אפשר לצמצם את הפגיעה בסבל בע"ח בייחוד אם מדובר בצרכי מותרות ,עלינו כחברה למנוע סבל בתנאי גידול לצד הצורך לקיים כלכלה מפותחת. זו חובה מוסרית למנוע סבל מיותר“.

 

במהלך דבריו, נטש את הדיון מנכ“ל משרד החקלאות, רמי כהן כמחאה לדבריו על ”האלימות המילולית" המופנית כלפי אנשי המשרד. הוא ניאות לשוב לדיון בעקבות בקשת יו“ר שדולת בעלי חיים, איתן כבל.

 

לאחר שהרוחות נרגעו, אמר כהן בתגובה כי ”נושא של טיפול בבעלי חיים עולה בין עשרות למאות מיליוני שקלים בשנה, אם רוצים לטפל בזה נכון ובאופן מקצועי. אני פקיד ממשלתי ובאתי לעשות את התפקיד הכי טוב שאפשר“, אמר והוסיף כי יש "למצוא איזון בין הצרכים לטיפול בבעלי חיים לבין חמלה. אחד מתפקידי המשרד הוא לייצר מזון בריא מבלי לפגוע בבריאותם של אנשים ובעלי חיים. הבטחון התזונתי הוא חלק ממטלות המשרד ואנו רוצים לעשות זאת בהתאם לקריטריונים מובילים בעולם".  

 

כרזה מתערוכת המשרד להגנת הסביבה (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
כרזה מתערוכת המשרד להגנת הסביבה(צילום: ארז ארליכמן)

  

ד"ר נדב גלאון, יו“ר השרותים הווטרינרים התייחס לסוגיית העברת הסמכות למשרד להגנת הסביבה וציין כי גם בשבדיה נעשה הליך דומה שכשל לאחר שנוצר ”גיהנום בתיאום בין המשרדים" וכי ”עשרות מדינות בעולם בחרו שלא ניתן להפריד בין רווחת בעלי חיים לבין פיקוח על בעלי חיים. המדידה היא בעשייה, בפיקוח ובאכיפה“.

 

בארגונים למען בעלי חיים הוסיפו כי ”משרד החקלאות לא מקדם פתרונות מתקדמים ביחס לעולם".

 

חברת הכנסת תמר זנדברג אמרה כי ”אנו מסתכלים על הפחתת מזון מן החי כחלק מתפיסת עולם כוללת. מה אנחנו עושים כאן מול העולם והסביבה שחיים בה. תעשיית המזון מן החי מזהמת ביותר בעולם, יותר מתעשיית הרכב. זו תעשייה שמייצרת באופן אינהרטי כחלק מהטבע שלה, פסולת ושפע מיותר שלא עוזר להאכיל את העולם, אלא אחד הגורמים לרעב במקומות אחרים בעולם".

 

לדיון הגיעו עשרות תלמידים מבתי ספר יסודיים מרחבי הארץ הלוקחים חלק בתוכניות חינוך לחמלה על בעלי חיים במסגרת משרד החינוך והמשרד להגנת הסביבה. במסגרת יום זכויות בעלי חיים הוצגו תערוכות וכרזות הנוגעות לטיפול והצלת בעלי חיים מהתעללות על ידי משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה.

 

ח"כ מצנע סיכם את הדיונים ואמר כי ”תפקידנו בוועדה היא לא להטיף לדרך א’ או ב’, אלא לצמצם את למינימום האפשרי של הסבל של החיות בגידולן ובדרך האחרונה שלהן ואת זה נעשה, בלי שום עכבות, זה בהחלט מתפקדינו העיקרי“.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים