שתף קטע נבחר

צילום: דובר צה"ל

חיל הים: הפגנו כוח כדי לא להפעיל כוח, האונייה בידנו ואנחנו עדיין סורקים אותה

בעקבות השתלטות הקומנדו הימי על אוניית הטילים לחופי סודן מצהירים במערכת הביטחון: "לא כל הנשק נחשף". שר הביטחון יעלון: "איראן ניסתה לטשטש את המבצע החשאי. המשלוח נועד לפתות את חמאס". הרמטכ"ל: "הייתה עבודת מודיעין מרשימה, היום קטפנו את הפירות"

"הטילים על הספינה שנתפסה נועדו לפתות את חמאס להתקרב לאיראן", כך אמר אחר הצהריים (ד') שר הביטחון משה (בוגי) יעלון במסיבת עיתונאים בקריה בעקבות השלמת מבצע "חשיפה מלאה". במסיבת העיתונאים השתתפו גם הרמטכ"ל בני גנץ וסגן מפקד חיל הים תא"ל ירון לוי. לשאלה מדוע הגיע הנשק מסוריה דרך איראן ולא ישירות לעזה, ענה יעלון: "זה ניסיון להביא לרצועה אמל"ח בלי טביעות אצבעות איראניות. ניסו לטשטש את הפעולה החשאית. כיצד זה היה אמור להגיע בסוף מסודן לעזה? או דרך הים או דרך הנתיב היבשתי המוכר, דרך מצרים". ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.

 

 

בצהריים הותר לפרסום כי ב-5:30 עם אור ראשון, לאחר ימים של מעקב בלב ים, השתלטו לוחמי שייטת 13 על אוניית הסוחר KLOS C שהפליגה מאיראן. 1,500 ק"מ דרומית לישראל חשפו הלוחמים טילים ארוכי טווח על הספינה התמימה למראה. יעד ההפלגה היה פורט סודן, אולם הכתובת הסופית הייתה רצועת עזה.

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

משמאל: הרמטכ"ל גנץ, השר יעלון ותא"ל לוי, היום בקריה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
משמאל: הרמטכ"ל גנץ, השר יעלון ותא"ל לוי, היום בקריה(צילום: עידו ארז)

צה"ל השתלט על הספינה האיראנית ללא התנגדות, ולא היו נפגעים בפעולה בלב ים. הרמטכ"ל גנץ פיקד על המבצע ממוצב הפיקוד העליון של צה"ל ומפקד חיל הים האלוף רם רוטברג שהה בחפ"ק הסטי"ל בלב ים. במבצע השתתפו מאות לוחמים מחיל הים ושתי ספינות טילים - אח"י חץ ואח"י חנית - בליווי מהאוויר של מסוק חילחוץ "עטלף" של טייסת "מגיני המערב" וכן מל"טים של חיל האוויר.

 

שר הביטחון בוגי יעלון: "המבצע אושר כמובן בקבינט וראש הממשלה ליווה את ההתרחשויות לכל אורכן. המבצע מנע איום על מדינת ישראל. הטילים שנחשפו, וגם אמצעי לחימה אחרים שטרם נחשפו, היו מאיימים על מיליוני אזרחים בישראל אם היו מגיעים לעזה. מה שעולה מהמבצע הוא שיש ישות טרוריסטית וזרוע איראנית שממומנת, מאומנת ומחומשת על ידי איראן".

 

פשיטה בלב ים - כתבות נוספות

לוחמי השייטת השתלטו על ספינת נשק מאיראן

בתוך המכולות: זה הטיל שהיה בדרכו לעזה

חמאס: טילים שמיועדים אלינו? בדיחה טפשית

הטיסות האזרחיות ומכולות המלט. התחבולות שנחשפו

נתניהו: איראן מחייכת - ומרמה את העולם

  

יעלון המשיך את הקו המדיני שמתווה ראש הממשלה והרחיב את ההתייחסות לאיראן: "עולה שיש משטר איראני שמחייך לעולם אבל ממשיך הן בפרויקט הגרעין והן בתמיכה בפעילות טרור. איראן היא יצואנית הטרור מספר אחת בעולם. במקרה הזה לרצועה, במקרים אחרים לחיזבאללה, אפגינסטן, עיראק, סוריה, אפריקה ועוד. זה המשטר האיראני שמחייך לכאורה שמנסה להגיע להסכמים עם העולם המערבי. אני מקווה שמי מהגורמים בעולם שצריך ללמוד את הלקח – ילמד אותו".

 

הרמטכ"ל גנץ הוסיף: "איראן מספקת אמל"ח לשחקנים שלה בצפון הארץ בדרום. כאמור, זה לא חדש. אנחנו פועלים כנגד מה שניתן. עקבנו אחרי המשלוח במשך זמן רב בעבודת מודיעין מרשימה. היום מסתמן שנקטפו הפירות. הפעולה בוצעה באופן מושכל, נועז, שקול. סיכלנו העברת אמל"ח וחשפנו את המציאות כפי שהיא מתרחשת מאיראן כלפי חוץ. החימוש שעוד ייחשף הוא משמעותי בעל יכולת השפעה רצינית לתוך שטח ישראל".

 

תא"ל ירון לוי מחיל הים סיכם: "הפגנו כוח כדי לא להפעיל כוח, האונייה בידנו והיא בדרכה לאילת. עלינו לאונייה בהסכמת הקפטן. פעלנו באזור צפוף בציי סוחר וחילות אחרים ושמרנו על חשאיות".

 

מעט מאוחר יותר דיבר עם התקשורת גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, השוהה בלוס אנג'לס, ואמר כי אחת ממטרות מבצע ההשתלטות על הספינה האיראנית הייתה "לחשוף את פרצופה האמיתי של איראן, כשהיא מפרה ברגל גסה את החוק הבינלאומי". נתניהו הוסיף כי פרטים נוספים על המבצע ייחשפו בהמשך.

 

בשבועיים האחרונים לקראת המבצע קיים הקבינט המדיני-בטחוני סדרה של פגישות אינטסיביות שארכו שעות ארוכות ויותר מפעם אחת בשבועיים האחרונים אילצו את השרים לשנות את סדר היום שלהם. בפני השרים הוצגו המידע המודיעיני, דרכי פעולה האפשריות, הדילמות והפחדים המלווים מבצע מן הסוג הזה. השרים נדרשו לאשר תוכניות ולבחור את הדרך שבה יפעל הצבא כדי להשתלט על הספינה. חשש מרכזי היה מהמיקום שבו אמורה הייתה להתבמע ההשתלטות: באזור רווי פיראטים החוטפים ספינות ושודדים אותן.

 

אי אפשר היה להעריך מראש אם יש נשק וחמושים על הספינה, ואם כן - באילו סדרי גודל. לא מן הנמנע שאנשי האונייה עלולים היו לנסות לפגוע במי שחשבו שהם פיראטים, ועל הכוח הוטלה המשימה להזדהות כראוי כחיילי צה"ל. 

 

טילים שנורו גם במלחמת לבנון השנייה

הספינה, נושאת דגל פנמה, יצאה לפני עשרה ימים מאיראן והייתה אמורה להגיע מחר לפורט סודן. 17 אנשי הצוות, ממדינות שונות, שהיו על סיפונה מתוחקרים ונבדקת מידת מעורבותם בניסיון ההברחה. חקירתם צפויה להימשך בארץ. האונייה עושה את דרכה לנמל אילת וצפויה להגיע אליו בעוד שלושה או ארבעה ימים. מספירות ראשוניות של הלוחמים עולה כי על סיפונה יש עשרות טילים מדגם 302M מתוצרת סורית שהיו אמורים להגיע לרצועת עזה. מדובר בטילים מתקדמים לטווח של כ-200 ק"מ. בזמן מלחמת לבנון נחת אחד מהם בשכונת בת גלים בחיפה.

 

בשעות הצהריים חשף שר החוץ אביגדור ליברמן פרטים נוספים על המבצע: "הספינה, תחת דגל פנמה, היא של חברה רשומה באיי מרשל, הקפטן טורקי וצוות הימאים מגיע ממדינות שונות. הודענו לשגרירנו בפנמה לפני הפשיטה וקיבלנו משלטונות פנמה אישור לעלות לספינה. הודענו גם לכל המדינות שאזרחיהן היו מעורבים בניסיון ההברחה. עדכנו גם את כל בעלי הברית של ישראל בכל העולם לגבי התפיסה".

 

רשת "אל-מיאדין" הלבנונית, המזוהה עם חיזבאללה, ציטטה אחר הצהריים גורם איראני ובכיר בצבא איראן שהכחישו את הפרסום שלפיו מדובר במשלוח נשק איראני.

 

מצה"ל נמסר כי המבצע התאפשר בזכות יכולות מודיעין בין-קהילתי איכותי. "אמש, לאחר שבשלו התנאים ליציאה למבצע, ולאחר אישורו על ידי הדרג המדיני, הורה ראש המטה הכללי, רב-אלוף בנימין (בני) גנץ, לכוחות לצאת ולסכל את העברת אמצעי הלחימה לארגוני הטרור ברצועת עזה", נמסר בהודעת דובר צה"ל. עוד נמסר כי "צוותים מיוחדים של לוחמי חיל הים עצרו את האונייה בלב ים, בהתאם למשפט הבין-לאומי, וערכו עליה חיפוש למציאת אמצעי לחימה. צה"ל ימשיך לפעול נגד מרוץ החימוש האזורי שמובילה איראן במטרה להבעיר את האזור, ויפעל בכל היכולות העומדות ברשותו כדי להבטיח את ביטחונם של אזרחי ישראל".

מימין, מפקד חיל הים האלוף רם רוטברג בתוך אחת המכולות שבאונייה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מימין, מפקד חיל הים האלוף רם רוטברג בתוך אחת המכולות שבאונייה(צילום: דובר צה"ל)
 

klos c, ארכיון  ()
klos c, ארכיון
 

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הספינה נבנתה ב-1996 ומאז החליפה שלוש בעלויות, האחרונה ביולי 2012, אז נרכשה על ידי חברת Whitesea Shipping & Trading מאיי מרשל.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים אתמול שורה של התייעצויות ביטחוניות לקראת אישור הפעולה. אחרי ההשתלטות שוחח נתניהו עם שר הביטחון משה יעלון, הרמטכ"ל גנץ וראש המוסד תמיר פרדו ושיבח אותם על המודיעין האיכותי והביצוע המבצעי המדויק. "בשעה שאיראן מחייכת ואומרת כל מיני דברי נועם", אמר ראש הממשלה, "אותה איראן שולחת נשק קטלני לארגוני הטרור והיא עושה את זה ברשת מסועפת של מבצעים חשאיים חובקי עולם".

  

בהודעה שפרסם משרד החוץ נמסר כי "הטילים והנשק שנמצאו על הספינה הוסוו והועמסו על ידי איראן, מבלי שהצוות או החברה המפעילה מודעים לדבר. הנשק היה מיועד לארגוני הטרור הפלסטיניים בעזה, שהתכוונו להשתמש בו כדי לפגוע באזרחים ישראלים, כפי שעשו בעבר.

  

"בכך איראן חוזרת ומפירה את החלטות מועצת הבטחון 1747 ו-1929, האוסרות עליה לייצא נשק כלשהו. בהברחת הנשק לרצועת עזה היא מפירה את החלטות מועצת הביטחון 1373 ו-1860. איראן ממשיכה לסכן נתיבי שיט בינלאומיים ולהפר בגסות שורת החלטות של מועצת הבטחון במטרה לערער את היציבות באזור ולהפיץ טרור ומלחמה. ההברחות מבוצעות על ידי 'כוח קודס', המשתייך ל'משמרות המהפכה'. זוהי זרוע מדינתית הפועלת ברשות ובסמכות של הממשל האיראני, בהנהגתו של רוחאני. ישראל תגיש תלונה רשמית למועצת הביטחון ולוועדת הסנקציות, שהוקמה מכוח החלטה 1737".

 

בתגובה למבצע אמר הנשיא שמעון פרס: "מבצע מזהיר וחשוב מבחינה צבאית ומדינית. איראן מאבדת במעשיה את אמון האנושות".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
ההשתלטות על הספינה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים