שתף קטע נבחר

ניקוי המטבח לפסח - שלב אחרי שלב

המטבח הוא אחד החללים המורכבים ביותר לניקוי בבית, אך המלאכה לא חייבת להיות קשה כמו יציאת מצרים. איך הכי כדאי לנקות את הכיריים, מה חשוב בניקוי המקרר ובאילו חומרים להשתמש בכל אחד מהמכשירים והמשטחים? קבלו כמה טיפים ועצות שיסייעו לכם

ניקוי המטבח נתפס (ולעתים בצדק) כ"יציאת מצרים" של ממש, משימה שנדמית כבלתי אפשרית. ריבוי הפרטים והפריטים מהווה אתגר ניקוי לא פשוט, בייחוד לחסרי הניסיון שבינינו. לצורך העניין אספנו כמה טיפים והצעות - הן בתחום ה"איך" וגם לא מעט בתחום ה"מה" - וחילקנו לשלבים שיקלו עליכם להתמודד עם המשימה.

 

 

לפני הכל, וכטיפ ראשון: ודאו שיש ברקע מוזיקה שאתם אוהבים, כי זה הולך להיות ניקיון ארוך למדי.

 

שלב א': הכיריים

פסח זאת ה-הזדמנות לעשות ניקוי יסודי בכל הפינות החשוכות של הכיריים. מי שעדיין משתמשים בכיריים מגז ואשר אינם מנקים אותם בכל שבוע, עלולים להיתקל בכתמי שומן עקשניים, ובמקרים אלו ההמלצה היא לבחור באחד ממסירי השומנים שנמצאים על מדפי רשתות השיווק, בהתאם לסוג המשטח, ולפעול לפי ההוראות שלהם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

במקרה של כפתורי ההצתה, אשר לרוב תלויים באוויר (מה שמקשה להשאיר חומר פעיל עליהם לאורך זמן), אנו מציעים להתיז על כל כפתור מסיר שומנים מתאים תוך כדי עטיפתו בבד נייר לזמן מה. הפעולה תשאיר חומר פעיל על הכפתורים לאורך זמן ותאפשר ניקוי מהיר מיד עם ההסרה. את ה"פיניש" של הניקוי נהוג לעשות עם מים חמים, סבון וספוג או מטלית נקיים.

 

שלב ב': התנור

אם יש לכם תנור שמנקה את עצמו - הדרך אל האור בקצה המנהרה היא קצרה: בחרו את התוכנית, סגרו את התנור והמשיכו למטלה הבאה. אך אם לא, גם כאן עלינו לבחור את חומרי הניקוי המתאימים ולנקות מהפנים החוצה.

 

תערובת אחת לדוגמא שמומלצת לניקוי החלקים הפנימיים של התנור היא מלח, אבקת סודה ומים (לפי יחסים של 1:3:1 בהתאמה). אטמו סדקים ומתכת עם נייר אלומיניום (שלא יחדור לאזורים לא רצויים כמו מגעים חשמליים) ועברו על חלקו הפנימי של התנור. את החלק החיצוני נקו עם מים וסבון או בהתאם להמלצת היצרן (במקרה של משטחים מיוחדים).

 

שלב ג': המקרר

את המשימה הזאת נהוג לפי המסורת לעשות כמיזם נפרד. בין אם יוקם צוות ייעודי של איש אחד לטובת המשימה או מספר אנשים בכמות שעות מועטה, פרויקט המקרר ובייחוד למשפחות מרובות נפשות, אינו דבר שיש להקל בו ראש. יש כאן צורך באדם עם יכולת קבלת החלטות ותכנון ארוך וקצר טווח כאחד.

 

בשלב הראשון, פשוט מרוקנים את כל המקרר מתוכנו (עדיף אל צידניות). שימו לב שהמקפיא עדיין מלא. אם המקפיא שלכם מלא בקרח, המשימה הופכת מורכבת שכן עלינו לנתק את המקרר מהחשמל להפשרה איטית, ניקוי ואז הפעלה מחדש. 

 

בהנחה כי לא בכך מדובר, תוך כדי הוצאת האוכל מן המקרר, בררו מה בתפוגה ומה לא, כל מה שתאריך התפוגה שלו עבר - היאורה יושלך! כל מה שתאריך התפוגה שלו עומד לפוג ואין בכוונתכם לסיים ביומיים הקרובים, כלל האצבע הוא: אם אתם לא מוכנים לטעום אם זה בסדר - כנראה שלא תאכלו את זה ולכן גם כאן ליאור להשליך. ישנוי סיכוי טוב שתצטרכו שקית זבל חדשה בשביל המשך ניקיונות הבית כבר בסוף שלב המקרר.

 

מה שלא בתוקף - אל היאור השליכו! (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה שלא בתוקף - אל היאור השליכו!(צילום: shutterstock)

 

בשלב השני מתחילים לפרק את המדפים והמגירות ממקומם, כשהניקוי של כולם נעשה מחוץ למקרר בין אם על ידי סבון ומים בכיור או על ידי חומרי ניקוי כאלו ואחרים, רק אחרי שפירקתם את הכל תוכלו לגשת עם מטלית או ספוג, להכין תערובת של שתי כפות סודה לשתייה וליטר מים אחד ולנקות את פנים המקרר. אם אתם לא בטוחים אם זה יעבוד או באיזה חומר ניקוי להשתמש – היצרן בטוח רשם את זה בספר ההפעלה או באתר שלו (או על דופן המקרר).

 

ועכשיו, כשאתם בטוחים שהכל נקי ויבש (צריך לייבש טוב גם את המדפים), הרכיבו את המדפים ומגני המדפים בדלת מחדש, החזירו את מה שנשאר מהמזון אל המקרר וכשאתם בודקים אם אין סיר, קופסא או תאריך תפוגה שובבים שניסו לפרוץ את מחסום החיפוש.

 

עכשיו, כשסיימתם, חיזרו לשלב הראשון ועברו אל המקפיא (בשונה מהמקרר, התערובת למקפיא תהיה ליטר מים עם כפית אחת סודה וכפית אחת חומץ).

 

שלב ד': המיקרו

שלב זה הוא ככל הנראה פעולת הניקוי הכי קלה במטבח: חממו קערת מים (ללא כיסוי) במיקרו עד שתעלה אדים למשך כמה דקות בודדות. האדים אמורים לשחרר את מרבית הלכלוכים שהצטברו בדפנות המכשיר.

 

במקרה של כתמים קשים השתמשו בתערובת של שתי כפות סודה וליטר מים או בחומרי ניקוי יעודיים בהמלצת היצרן. היזהרו בפתיחה מהאדים שייצאו, ייבשו את הדפנות תוך שימוש במטלית או ספוג נקיים, שימו את הצלחת המסתובבת במדיח או בכיור לשטיפה, ואתם מוכנים לעבור לשלב הבא.

 

 (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

שלב ה': ארונות

זוכרים מה עשינו במקרר? אז חישבו על הארונות כהרחבה של אותה העבודה. הארונות בביתנו מחולקים (בין אם במודע או לא) לסוגים: ארונות לקפה, מגירה לסכו"ם, ארון לסירים, מזווה וכדומה. כללי האצבע כאן הם פשוטים:

1. מוציאים הכל החוצה. כן, גם את מגירת הממתקים הסודית.

2. בוררים לפי תאריך תפוגה, זמן רכישה (קניתם לפני שנה ועדיין לא נגעתם? לפח!), קרע או חור באריזה או שבר קטן בכוס. זורקים כמובן מה שצריך.

4. מנקים את המדפים או עם אחת מהתערובות שציינו לעיל, או עם חומרים רב שימושיים/אנטי בקטריאיליים.

5. כלים - שוטפים, בשלבים, אבל את כולם. תתפלאו כמה מהכלים שלכם אינם בשימוש ביום יום וצוברים אבק ושומן (אדי בישול) לאורך השנה.

6. ידיות שספגו נגיעות שומן מידיים מלוכלכות במהלך השנה מנקים בשיטת התנור (ראו לעיל).

7. מייבשים עם ספוג ומניחים משטחים של דפי שעווה (אופציונלי), ומחזירים את המזון והציוד ששרדו את תהליך הניפוי.

 

שלב ו': משטחים

בסיס הארונות העליונים הוא השיש והכיור, אליהם הכל נופל ומכאן שבסיס כל מה שמתחתיו (כולל) היא כמובן הרצפה. כל שנותר הוא לנקות את השיש כולו, כולל כל מה שמונח עליו.

 

נתחיל: נתקו מהחשמל את המכשירים החשמליים, הפכו את הטוסטר ונערו ללא רחם (שימו לב שכמובן לא כל טוסטר מאפשר ניעור שכזה). נקו את המשטחים עם תערובת מים וחומץ שמסייעים בטיפול במרבצי חיידקים (יחס של 1:1). חשוב לדעת מה סוג השיש שלכם: יש סוגי שיש שדורשים חומרים מיוחדים - אל תתעצלו ובדקו עם היצרן פן תהרסו לעצמכם את המטבח.

 

אחרי שהשיש על כל מכשיריו ומתקני הייבוש שלו נקיים (זה אומר שהכלים שרחצתם כבר יבשים ומונחים במקומם) נותר רק לשים מעט אקונומיקה בדלי מים חמים בשילוב עם סבון רצפה בריח לבנדר ובצעדי ריקוד הירח של מייקל ג'קסון לצאת מהמטבח הנקי, להסתכל בגאווה ולהגיד לעצמכם בלב: "איזה כיף שפסח מגיע כל שנה!"


פורסם לראשונה 20/03/2014 09:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
מנקים את המטבח, ולא שוכחים גם לשים מוזיקה ברקע
צילום: shutterstock
מומלצים