שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

ארה"ב והאיחוד האירופי: סנקציות על רוסיה

אובמה הטיל סנקציות על 7 גורמי ממשל בכירים ברוסיה, בהם סגן רה"מ ושני עוזרים של פוטין בעקבות תוצאות משאל העם בקרים, והזהיר את מוסקבה מעוד עיצומים: "לאוקראינים זכות לקבוע את גורלם". בכיר אמריקני: "היו זיופים במשאל העם". גם האיחוד האירופי פעל נגד גורמים ברוסיה ובאוקראינה

אחרי משאל העם וההכרזה, מגיע העונש: נשיא ארצות הברית  ברק אובמה הטיל סנקציות בדמות הקפאת נכסים על שבעה גורמי ממשל בכירים ברוסיה. כך מסר היום (ב') הבית הלבן. בהודעה נמסר כי הבכיר בגורמים שנענשו נמצא סגן ראש ממשלת רוסיה, דימיטרי רוגוזין. ברשימה נמצאים גם יו"ר הבית העליון בפרלמנט הרוסי ושני עוזרים של הנשיא ולדימיר פוטין. בהצהרה שנשא מהבית הלבן מסר אובמה כי משאל העם שנערך בחצי האי קרים איננו חוקי ושרק לאוקראינים יש זכות לקבוע את גורלם.  

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

הנשיא האמריקני אמר שארצו תומכת בבידוד רוסיה לאחר שהפרה את החוק הבינלאומי באוקראינה, והוסיף כי מטרתן של הסנקציות שמוטלות על בכירים רוסים היא להבהיר לרוסיה שפעולותיה באזור לא מקובלות על הקהילה הבינלאומית ושאם תבחר להמשיך בדרך זו יוטלו עליה סנקציות נוספות.

 

לא נוהגים להכניס ראש מדינה לסנקציות. פוטין ואובמה (צילום: AFP, רויטרס) (צילום: AFP, רויטרס)
לא נוהגים להכניס ראש מדינה לסנקציות. פוטין ואובמה(צילום: AFP, רויטרס)

אובמה הודיע כי סגנו ג'ו ביידן יצא לפגישות בפולין ובמדינות הבלטיות ומסר שהוא עצמו ייצא בשבוע הבא לאירופה לחזק את החזית מול רוסיה. "ארה"ב הניעה את הקהילה הבינלאומית לתמוך באוקראינה ולבודד את רוסיה בגלל מעשיה ולהרגיע את בעלות בריתנו. ראינו את האחדות הזו בסוף השבוע כשרוסיה היתה מבודדת במועצת הביטחון", אמר אובמה. "המסר שלנו ברור: כשותפים בנאט"ו (הברית הצבאית הצפון אטלנטית), יש לנו חובה הדדית להגנה ואנחנו נעמוד בהתחייבות הזו".

 

"רוסיה צריכה לבחור: הסלמה או התמתנות"

אובמה הזהיר כאמור מסנקציות נוספות נגד רוסיה ואמר ש"המשך מעורבותה הצבאית באוקראינה רק תעמיק את הבידוד הדיפלומטי שלה ותגבה מחיר כבד נוסף מהכלכלה הרוסית". נשיא ארה"ב ציין כי תגובת ארצו תהיה "בהתאם לבחירת רוסיה אם ללכת להסלמה או להתמתנות. אני עדיין מאמין שאפשר ליישב את המשבר בדרך דיפלומטית".

 

בהודעה שפרסם משרד האוצר האמריקני נמסר גם על הטלת סנקציות נגד ארבעה אוקראינים, בהם הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ', שקרא לפוטין לשגר חיילים לאוקראינה וסרגיי אקסיומוב שהכריז על עצמו כראש ממשלת קרים.  

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

 "הטלת הסנקציות משגרת מסר חזק לממשלת רוסיה שיש תוצאות לפעולותיה ולהפת הריבונות של אוקראינה, לרבות פעולות תמיכה במשאל העם הבלתי-חוקי בקרים", נמסר בהודעת הבית הלבן. עוד נמסר כי הפעולות מהוות אזהרה לרוסיה שאם לא תציית להתחייבויות הבינלאומיות ותחזיר את כוחותיה לבסיסים, ארה"ב מוכנה לנקוט צעדים נוספים כדי לכפות תשלומים מדיניים וכלכליים נוספים". רוגוזין כבר הספיק להגיב על ההחלטה האמריקנית ואמר: "לא משפיע עליי משום שאין לי נכסים מחוץ לרוסיה". סגן ראש ממשלת קרים גם הגיב למהלך האחרון של וושינגטון וצוטט בסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" אומר כי הסנקציות האמריקניות לא ישפיעו על סיפוח חצי האי לרוסיה.

 

קרים: פתקי הצבעה הגיעו לקלפי מסומנים

במקביל, גורם בכיר בממשל האמריקני טען כי ישנן ראיות חותכות לזיופים בתוצאות משאל העם בקרים. לדבריו, חלק מפתקי ההצבעה הגיעו לקלפיות כשהן כבר מסומנות. הבכיר הסביר מדוע פוטין לא נמצא ברשימה האמריקנית ואמר כי חריג להטיל סנקציות כאלו על מנהיג של מדינה. ההחלטה האמריקנית באה לאחר ששרי החוץ של האיחוד האירופי החליטו להטיל סנקציות, בהן הגבלות על נסיעות והקפאת נכסים, על 21 גורמי ממשל ברוסיה ובאוקראינה.

 

שר החוץ של ליטא, לינן לינקביצ'יוס, פרסם בהודעה בטוויטר כי 28 שרי החוץ של האיחוד הסכימו מהר מאוד רשימת האנשים שעליהם יוטלו הסנקציות בגין חלקם בהשתלטות הרוסית על חצי האי קרים ובעקבות תוצאות משאל העם שהכריעו כי האזור יסופח לרוסיה.

 

חצי האי קרים, הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חצי האי קרים, הבוקר(צילום: רויטרס)

החגיגות אתמול  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החגיגות אתמול (צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לינקביצ'יוס ציין כי כאן לא יסתיים שלב העונשים. לדבריו, בימים הקרובים ייפגשו מנהיגי המדינות באיחוד בבריסל והם צפויים להרחיב את הסנקציות ולהטילן על גורמים בכירים המקורבים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. כבר מוקדם יותר היום הבהירה שרת החוץ של האיחוד, קתרין אשטון, כי יועבר מסר החזק ביותר שיש לרוסיה באמצעות הטלת סנקציות.

 

מוקדם יותר אימץ הפרלמנט האוקראיני צו נשיאותי המורה על ניוד חלקי של 40,000 חיילי מילואים. מהלך זה בא לאחר שהפרלמנט בקרים ביקש רשמית מרוסיה להסתפח אליה והכריז על עצמאות, על הלאמת כל הנכסים האוקראינים שבאזור ועל הכרה ברובל הרוסי כמטבע הרשמי בקרים.

 

נשיאה הזמני של אוקראינה אלכסנדר טורצ'ינוב כינה את משאל העם שנערך אתמול בחצי האי קרים - "פארסה". "רוסיה מנסה לחפות על האגרסיביות שלה בחצי האי קרים באמצעות משאל עם, שלעולם לא יוכר על ידי אוקראינה או כל מדינה אחרת בעולם", אמר טורצ'ינוב.

 

בסימן להתקרבות נוספת בין מוסקבה לקרים, הודיע הקרמלין כי מחר ינאם הנשיא ולדימיר פוטין בישיבה משותפת של הפרלמנט בקרים והפרלמנט הרוסי. עם זאת לא נמסר בהודעה כי אם פוטין ינאם מול הבית התחתון של הדומה או מועצת הפדרציה הגבוהה. משרד החוץ הרוסי קרא לאוקראינה להפוך לפדרציה ולקיים בחירות חוזרות לפרלמנט.

 

כמו כן, המליץ לה לגבש חוקה חדשה ולאמץ מדיניות ניטרלית בפן הצבאי והפוליטי. במקביל, אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל כי רוסיה מבודדת בתמיכתה בתוצאות משאל העם בחצי האי קרים, ודרשה ממנה להסיג את כוחותיה הצבאיים מאוקראינה.

 

אתמול שוחח נשיא ארצות הברית ברק אובמה עם מקבילו הרוסי פוטין. בשיחת הטלפון אמר פוטין לאובמה כי משאל העם בחצי האי קרים לגיטימי ותואם את החוק הבינלאומי. מוקדם יותר הזהיר הבית הלבן את רוסיה כי תשלם ביוקר על סיפוח קרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חיילים רוסים בקרים
צילום: AP
מומלצים