שתף קטע נבחר

יואב בלום בין ספרים דיגיטליים

הקוראים הראשונים של יואב בלום קראו בספרו באופן דיגיטלי, אבל ספרי פרוזה הוא עדיין לא קורא ממסך - אולי כי צריך להרגיש את הכובד שלהם ביד

כשהתחלת לכתוב, דמיינת שקוראים ידפדפו יום אחד בספר שכתבת באמצעות עמודים דיגיטליים?

 

"כשהתחלתי לכתוב, הייתי שולח את הסיפורים שלי במייל לקבוצה של חברים, כך שאפשר לומר שמההתחלה הכתיבה שלי היתה כבר בפורמט דיגיטלי כזה או אחר. עם זאת, כשהתחלתי לכתוב באופן 'רציני' יותר, וגם היום כשאני עובד על רומן, אני רואה לעיני רוחי מישהו שקורא ספר 'רגיל', כנראה כי כך התרגלתי רוב חיי לקרוא. במקביל אני תמיד מודע לכך שהמילים שלי הולכות להיות נקראות ביותר מצורה אחת, ונזהר שלא לכתוב באופן שהפורמטים הדיגיטליים יפגעו בו".

 

ספרו של יואב בלום. כל ספר והמימוש הפיזי שלו ()
ספרו של יואב בלום. כל ספר והמימוש הפיזי שלו
 

מה הסצנה האהובה עלייך ב"המדריך לימים הקרובים"?

 

"אני משתדל לפזר את עצמי לאורך כל הספר, לא רק במקום אחד. אבל אם אני חייב לבחור, ישנה סצנה אחת שבה הגיבור עובר את השינוי המהותי ביותר שלו, ושאותה נהניתי מאוד לכתוב, בעיקר בגלל האופן שבו זה קורה. קשה להסביר מה מהות השינוי מבלי להרוס את הספר, אז אעצור כאן".

 

האם יצא לך לקרוא ספר דיגיטלי ואיזה?

 

"יצא לי לקרוא לא מעט ספרים דיגיטליים, אבל לרוב באנגלית ובעיקר ספרים מקצועיים. הספר האחרון שהורדתי לקינדל שלי - שוב, באנגלית - שבמקרה איננו ספר מקצועי, הינו What is this thing called love? - אוסף סיפורים קצרים של ג'יו ווילדר".

 

איזה ספר היית קורא באופן דיגיטלי ואיזה דווקא לא?

 

"לרוב אני קורא ספרים מקצועיים באנגלית באופן דיגיטלי וספרי פרוזה עבריים בפורמט 'רגיל'. זה בעיקר עניין של הרגל, וקשור גם לעובדה שכאדם שומר שבת, את הספרים שאני קורא ביום החופשי שלי אני לא קורא באופן דיגיטלי. אינני יודע האם יש 'סוגי' ספרים שמתאימים לפורמט כזה או אחר, אבל ברור לי שיש הבדל. הבדל מרכזי אחד קשור בעיני לעובדה שספרים רגילים מגיעים כל אחד ב'מימוש פיזי' משלו.

 

"הזיכרון שיש לי מספרים רגילים מתקשר גם לצורה שלהם, לכובד שלהם ביד, לעובי הדפים אפילו. במקרה של ספרים דיגיטליים, עדיין כל ספר הוא חוויה בפני עצמה, ללא ספק, אבל המסגרת בה

הם מוצגים היא אותה אחת, וזה משנה את האופן בו הקורא חווה אותם ואת הייחוד שלהם".

 

איך אתה חושב שחוק הספרים, שנכנס לתוקפו לאחרונה, ישפיע על הספרות הדיגיטלית?

 

"הספרות הדיגיטלית תלך ותגדל ואף תהפוך למקובלת ולמרכזית גם ללא קשר לחוק הספרים. המהלך של מעבר לדיגיטלי הינו רחב יותר ומהותי יותר מאשר חוק הספרים, ולכן השפעתו רחבה יותר. ייתכן שהחוק יתן לו רוח גבית קלה, אבל הרוח הזו בטלה בשישים בעיני, יחסית למגמה הרחבה יותר, שתחלחל אלינו יותר ויותר ותהפוך למציאות גם בהוצאות הגדולות, ברגע שכל ענייני הפורמט יסודרו - והטכנולוגיה והקהל יהיו בשלים גם אצלנו, ולא רק בחו"ל".

 

איך אתה מדמיין את ענף הספרות הישראלית בעוד עשרים שנה מהיום?

 

"אין לי מושג. הספרות העולמית כולה הולכת להגדיר מחדש מה הוא סיפור ומה נחשב ספר. אצלנו מעניין אותי מה הנושאים בהם נעסוק, ומה הסיפורים שאותם נספר, יותר מאשר הפורמט שבו נעביר אותם".

 

ספרי מקור ותרגום, חדשים ורבי-מכר. היכנסו לאתר "עברית": ספרים טובים במחירים מפתיעים!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריק סולטן
יואב בלום. נראות של כל ספר היא חוויה בפני עצמה
צילום: אריק סולטן
לאתר ההטבות
מומלצים