שתף קטע נבחר

עיבוד מחשב

האם השפעת האירופאים ב-NBA פוחתת?

דירק נוביצקי, טוני פארקר ופאו גאסול הולכים ומזדקנים, וכרגע לא נראה באופק שחקן ענק מהיבשת שיהפוך לאגדת NBA כמוהם. מארק גאסול וז'ואקים נואה? נחמדים, אבל איפה הניצוץ? ואולי בכלל ניקולה מירוטיץ' יהיה הדבר הגדול הבא

מיזוג היבשות הוכתר בהצלחה. ליגת ה-NBA נהנית שנים ארוכות, דור שלם, מהיכולת של השחקנים שהגיעו מחוץ לארה"ב - ובראשם האירופאים. דירק נוביצקי, טוני פארקר ופאו גאסול הם לא רק שחקנים ענקיים ביחס למדינה שלהם, אלא ביחס לעולם הכדורסל בכלל.

 

 

אבל שלושת החבר'ה שהזכרנו, הדוגמאות הבולטות ביותר להצלחה של שחקנים מאירופה ב-NBA, מתחילים להזדקן. דאלאס של נוביצקי בדעיכה מאז האליפות, ולמרות שבגיל 35 הוא ממשיך להיראות נפלא, זה לא יימשך לנצח, והדבר נכון גם לגבי גאסול. פארקר מעמיס על עצמו בכל קיץ משימות עם נבחרת צרפת, ויישחק עם הזמן. ולאור המתקפה האימתנית של שעון החול שלהם, השאלה היא מי יהיו האירופאים שיתפסו את מקומם וייתנו את הטון, ולא פחות חשוב, האם הם מסוגלים להיות דומיננטיים באותה המידה?

 

טוני פארקר. שחיקה (צילום: AP) (צילום: AP)
טוני פארקר. שחיקה(צילום: AP)

 

בתחילת העונה הנוכחית נרשם שיא שחקנים זרים בליגה, 92 מ-39 מדינות שונות, רובן מאירופה (כולל ציון דרך היסטורי של שני ישראלים). הליגה הטובה בעולם כבר מזמן שייכת לעולם כולו. שחקנים מחוץ לארה"ב הוכיחו שהם יכולים להוביל קבוצות ולהתחרות ברמה הגבוהה ביותר. אבל אם מסתכלים לעומק, רואים שאירופה דווקא לא השאירה חותם במחזורים האחרונים.

 

כדוגמה, בואו נתחיל דווקא עם שלישיית דראפטים טובים מבחינה אירופית. ב-2006, אנדראה ברניאני האיטלקי הפך לאירופי הראשון שנבחר במקום הראשון (שני, ומוצלח הרבה יותר, היה למרקוס אולדרידג'), ומדראפט חלש יחסית יצאו עוד שני אירופאים נפלאים - תאבו ספולושה השווייצרי וסרחיו רודריגס הספרדי. למרבה הצער, ליאור אליהו ויותם הלפרין, שנבחרו בסיבוב השני, לא הצליחו להתברג לליגה. שנה מאוחר יותר נבחרו ז'ואקים נואה, מרקו בלינלי, רודי פרננדס ומארק גאסול, ושנה אחריהם דנילו גלינארי, ניקולה באטום, ניקולה פקוביץ', עומר אשיק וגוראן דראגיץ'. זו מסה קריטית של שחקני כדורסל מצוינים.

 

ברניאני במדי איטליה. הבחירה מספר 1 (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
ברניאני במדי איטליה. הבחירה מספר 1(צילום: עוז מועלם)

 

עכשיו בואו נביט בשלושת הדראפטים האחרונים, כהשוואה לשלישייה המוצלחת ההיא. ב-2011 נבחרו עשרה אירופאים, ובליגה היו כל כך שבויים בקונספציה, שהימרו על שלושה מהם בשישייה הראשונה. אנס קאנטר הטורקי (מקום 3) הטורקי עשה העונה שיפור ביוטה, אבל הוא עדיין בינוני למדי. יונאס ולאנצ'יונאס הליטאי (5) נותן מספרים סבירים בטורונטו, יאן וסלי הצ'כי (6) הוא פלופ.

 

הלאה. גם בדראפט 2012 נבחרו עשרה, אך הם נדחקו למקומות נמוכים יותר. קשה להצביע על שחקן בולט משם, פרט אולי לאוון פורנייה הצרפתי (דנבר) וג'פרי טיילור השוודי (שארלוט) שמקבלים דקות קבועות. בעונה האחרונה המספר עלה ל-12, אבל בהתאם למחזור השחקנים החלש, אין מישהו שיציל את כבוד היבשת. הענק האוקראיני אלכס לן, שהיה מועמד להיבחר ראשון, נבחר לבסוף חמישי על ידי פיניקס ועד כה לא נראה טוב בכלל. רק יאניס אנדטוקומבו היווני ממילווקי מפגין יכולת גבוהה.

 

פיניקס בוחרת באלכס לן. לא נראה טוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פיניקס בוחרת באלכס לן. לא נראה טוב(צילום: AFP)

 

המגמה ברורה - מספר השחקנים מאירופה שנבחרים בדראפט מדי שנה נשאר גבוה, ובמקרים רבים הבחירות הן גם בלוטרי, אבל הם לא מצליחים להטביע את חותמם באותה מידה. כמובן שנקודות לבדן אינן קנה מידה מספק, אבל הן מדברות חזק יותר מכל נתון אחר. בין 50 הקלעים המובילים בליגה נמצאים כרגע רק שלושה מאירופה - נוביצקי, דראגיץ' וסרז' איבקה.

 

אז מי ייקח את המושכות עבור היבשת? ישנם לא מעט מועמדים, אבל ייתכן ששלושת הגדולים שציינו בפתיחה ישאירו אחריהם נעליים גדולות מדי. הליגה מלאה בכמות יפה של שחקנים אתלטיים ואיכותיים מאירופה, אבל לא בטוח כמה הד הם מסוגלים לעשות. ברניאני, לואול דנג וארסן איליאסובה, למשל, הם שחקנים מצוינים שככל הנראה ממצים את הפוטנציאל שלהם, כמו דראגיץ' ואיבקה. לא צפוי שום פיצוץ לא מבוקר מצדם. ריקי רוביו מצא השנה את מקומו, אבל כרגע הוא רק רכז טוב מאוד, לא יוצא דופן.

 

גוראן דראגיץ'. ממצה את הפוטנציאל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גוראן דראגיץ'. ממצה את הפוטנציאל(צילום: רויטרס)

 

ובכל זאת - ייתכן שאפשר לציין כיום שלושה שחקנים מאירופה שמדורגים מעל השאר. אחרי שדרק רוז נפצע ודנג עזב, נואה השתלט על שיקגו ומפגין יכולת מרהיבה. מארק גאסול, האח הקטן, הוא אחד הסנטרים הטובים בליגה ועמוד השדרה של ממפיס. באטום, שחקן מגוון שהולך ומשתפר, הוא אחת הסיבות לפריחה של פורטלנד.

 

רק מה? אף אחד מהם לא מרגש כמו הג'אמפ של נוביצקי בשיאו, או מהלך ווינרי של פארקר. החבר'ה האלה מעולים, אבל קשה להאמין שיהפכו לשמות שכל ילד בעולם שאוהב כדורסל מדקלם מתוך שינה. הניצוץ הוא מה שחסר להם, הדבר המיוחד שמקפיץ אותם מעל השאר. רק תחשבו כמה שלושת הטנורים האלה היו משמעותיים באליפויות של הקבוצות שלהם.

 

דירק נוביצקי. הניצוץ (צילום: AP) (צילום: AP)
דירק נוביצקי. הניצוץ(צילום: AP)

 

כשמביטים קדימה, צריך להביט אחורה. ההערכה היא כי בדראפט הקרוב לא תיבחר אותה כמות אירופים שבעבר, כשאת רשימת המיועדים מוביל רכז ציבונה זאגרב דריו שאריץ' - אבל יכול להיות שהכוכב האירופי הבא כבר נבחר. השאלה היחידה היא אם הוא יצליח להגיע לקבוצה שלו. 

 

כפי שנהיה מקובל ב-NBA, בחירות רבות, בעיקר בסיבוב השני, הן בשחקנים צעירים שמגיעים מחוץ לארה"ב ונחשבים לפוטנציאל לעתיד. ברוב המקרים, שום דבר לא יוצא מזה. אבל ב-2011, יוסטון בחרה במקום ה-23 ילד ספרדי ממוצא מונטנגרי בשם ניקולה מירוטיץ'.

 

 

מתוך Basketball Insiders. שאלת מירוטיץ' ()
מתוך Basketball Insiders. שאלת מירוטיץ'

 

דרך שרשרת טריידים, הזכויות עליו נפלו בידיים של שיקגו, שהרוויחה בגדול. מירוטיץ' הפך השנה במדי ריאל מדריד לשחקן הטוב באירופה, והבולס רוצים לראות אותו אצלם בעונה הבאה. בארה"ב כבר מציינים ששיקגו בונה עליו ומייעדת לו תפקיד חשוב בקבוצה.

 

אבל שתי בעיות מפריעות: כדי להוציא אותו מהחוזה בריאל, שיקגו תצטרך לשלם 3.5 מיליון דולר, מעבר למה שהליגה מאשרת במקרים כאלה. מעבר לכך, מירוטיץ' דורש שכר גבוה יחסית לרוקי לא מוכח בליגה, כ-4 מיליון דולר לעונה. אבל אם הכל יסתיים בשלום, יכול להיות שהוא יהיה החוליה הבאה בשרשרת שיצרו דראז'ן פטרוביץ' ו-ולאדה דיבאץ.    

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

צפו: מה אפשר לעשות עם צלחת פריזבי במגרש כדורסל

צפו: שחקן קולע 4 שלשות ב-23 שניות

צפו: מה קורה במשחק כשהכדור עובר לשוער בין הרגליים

נפילת הדאנק הגדולה ביותר. צפו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים