שתף קטע נבחר

המעוז האחרון: ממלכת הדרקון נכנעה לסלולר

בהוטן הקטנטנה, מהמדינות המבודדות ביותר בעולם, קיבלה טלוויזיה ראשונה רק בשנת 99'. עכשיו הטכנולוגיה דוהרת במעלה ההימלאיה ומגיעה גם אליה

כשהוא יושב במשרדו בבירה המנומנמת של בהוטן, טנזינג למסנג - עורך עיתון - מהרהר בהשפעה הדרמטית של טכנולוגיית הטלפונים הסלולריים על הממלכה המרוחקת שבהימלאיה, הידועה בכינויה "השנגרי-לה" האחרון.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

"בהוטן קופצת מהתקופה הפאודלית לעידן המודרני", אומר למסנג, עורכו של עיתון המתפרסם בדפוס פעם בשבועיים ומחזיק גם אתר אינטרנט. "היא מדלגת על התקופה התעשייתית".

הצעירים נרשמים לאוניברסיטה דרך האינטרנט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצעירים נרשמים לאוניברסיטה דרך האינטרנט(צילום: AFP)

זהירות, נזיר - סלולר לפניך! (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זהירות, נזיר - סלולר לפניך!(צילום: AFP)
בתור המדינה האחרונה בעולם שאליה הגיעה הטלוויזיה ואחת כזו שמודדת את ביצועיה בעזרת קנה המידה של "אושר לאומי גולמי", אפשר היה לצפות שבהוטן תהיה מתנגדת עיקשת של הטכנולוגיה הסלולרית.

 

נזירים העוטים תלבושת מסורתית כתומה הם עדיין מראה נפוץ ברחוב הבירה טהימפהו, אבל עכשיו עליהם לחמוק ממשתמשי טלפונים סלולריים שעיניהם שקועות במסכים - ממש כמו בכל בירה מערבית.

 

רק כ-750 אלף איש חיים בבהוטן, ומדובר באוכלוסייה כפרית ברובה. למרות זאת, לשתי הרשתות הסלולריות של בהוטן יש 550 אלף מנויים. הנתונים האחרונים, מ-2012, הראו שליותר מ-120 אלף איש בבהוטן יש סוג כלשהו של חיבור נייד לאינטרנט.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בהוטן - "ארץ דרקון הרעם" כפי שהיא מכונה - ניצבת בין סין להודו ומיושבת בדלילות. את מערכות הטלוויזיה הראשונות שלה היא קיבלה רק ב-1999, אז לפחות מרבע מבתי האב במדינה היה חשמל.

 

הודות להשקעה הגדולה בכוח הידראולי בעשור וחצי שעברו מאז, כמעט לכל בית אב במדינה יש כעת חיבור לרשת החשמל. השינוי הרדיקלי בסגנון החיים בא במקביל לשינוי הגדול לא פחות במערכת הפוליטית: בית המלוכה ויתר על השליטה האבסולוטית ואישר בחירות דמוקרטיות ב-2008. מערכת הבחירות השנייה התקיימה בשנה שעברה, וטצ'רינג טובגיי הכריזמטי נבחר לראש הממשלה.

 

האיום על עסקי הקפה-אינטרנט

בראיון שנתן לאחרונה לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP הדגיש טובגיי עד כמה הוא רואה בטכנולוגיה ככוח המייצג את הטוב, ולא כדבר שיש להתנגד לו. "הטכנולוגיה אינה הרסנית, היא טובה ויכולה לתרום לשגשוגה של בהוטן", התעקש. "הטלפונים הסלולריים הפכו למציאות לפני עשר שנים. גם אנחנו אימצנו אותם, כמעט לכל אחד יש טלפון סלולרי, זאת המציאות".

שקועים במסך. בהוטן, החודש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שקועים במסך. בהוטן, החודש(צילום: AFP)

מוכר טלפונים בממלכה הקטנטנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מוכר טלפונים בממלכה הקטנטנה(צילום: AFP)
 

לעמוד הפייסבוק האישי של ראש הממשלה של בהוטן יש יותר מ-25 אלף עוקבים המקבלים עדכונים על כל דבר הקשור אליו - משיחותיו עם מנהיגת האופוזיציה במיאנמר אונג סן סו צ'י ועד לתמונות של שוטרים מתחילים באימונים.

 

למסנג אומר כי לרשתות החברתיות יש "בעיקר תפקיד חיובי" למלא בדמוקרטיה המתפתחת של בהוטן כדרך להגביר מודעות בחוגי הממשלה בנוגע לשלל נושאים. הוא אמר שיש כעת 80 אלף משתמשי פייסבוק בבהוטן, והמספר גדל מדי יום. "זה נותן מושג לגבי הפופולריות שצבר האינטרנט בתוך זמן קצר".

מבט על הפרלמנט בבהוטן (צילום: AP) (צילום: AP)
מבט על הפרלמנט בבהוטן(צילום: AP)

הממלכה שבהימלאיה (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
הממלכה שבהימלאיה(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
 

בעוד מספר בתי האב שבהם יש חיבור לאינטרנט נותר מוגבל, בהוטן נהנית ממספר הולך וגדל של בתי קפה-אינטרנט. ג'יגמה טמנג, עובד של Norling Cyber World בבירה טהימפהו, אומר שהזמן הטוב ביותר לעסקי האינטרנט-קפה במהלך השנה מגיע כשסטודנטים

צריכים לבדוק את תוצאות המבחנים שלהם ולהירשם באופן מקוון לקורסים.

 

"אנחנו קצת מודאגים מהתפוצה הגוברת של הסמארטפונים כי אם אנשים יכולים להתחבר באמצעותם לאינטרנט הם לא יבואו לכאן כדי להשתמש באינטרנט שלנו", הודה. סורג' ביסווה, בן 18, אמר שהסמארטפון שלו הפך לחלק אלמנטרי מחייו. "עם הטלפון שלי מחובר לאינטרנט אני יכול להשתמש בפייסבוק ובשלל תוכנות לעריכת תמונות", מסביר ביסווה, תלמיד תיכון מסמטסה שבדרום בהוטן."אני משתמש בפייסבוק כדי לצ'וטט עם חברים ועם קרובי משפחה בחו"ל. יש לי למשל בני דודים בנפאל - ובלי אינטרנט ופייסבוק אני לא יכול לדבר איתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מבט אל הפרלמנט בבירת בהוטן
צילום: AP
מומלצים