שתף קטע נבחר

42% מהמעסיקים לא יבחרו בעובדים ערבים

סקר שהוזמן על ידי נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה מגלה תופעות אפליה מדאיגות בשוק התעסוקה הישראלי כלפי עובדים ממגזרים שונים באוכלוסיה, בהם ערבים חרדים ונשים. הנציבה: "למרות שרוב הנסקרים הם בעלי השכלה גבוהה, גם הם התבססו על דעות קדומות וסטראוטיפים"

שוק העבודה הישראלי עדין לוקה בתופעות נרחבות של אפליה כלפי מגזרים שונים באוכלוסייה: סקר שבוצע עבור נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בקרב מעסיקים ועובדים ישראלים, מגלה כי כמחציתם היו מעדיפים שלא לעבוד עם גברים ערבים בצמוד או בכפוף אליהם וכשליש היו מעדיפים שלא לעבוד עם גברים חרדים.

 

 

הסקר הוזמן על ידי נציבות שוויון הזדמנויות במשרד הכלכלה, לקראת כנס שתערוך מחר באוניברסיטת בר אילן בשם "מניעים שוויון". הוא נערך בהשתתפות 500 מעסיקים ועובדים, במטרה נועד לבחון את עמדותיהם כלפי אפליה תעסוקתית של הקבוצות השונות בחברה הישראלית.

 

לחצו לצפייה בהגדלה

לחצו לצפייה בהגדלה

 

הממצאים חושפים נתונים מדאיגים. כך למשל, 42% מהמעסיקים ו-47% מהעובדים מעדיפים שלא להעסיק או לעבוד לצד גברים ערביים. בבחינת האפליה כלפי חרדים עלה כי 37% מהמעסיקים ו-29% מהעובדים יעדיפו שלא לעבוד עם גברים ממגזר זה, ובבחינת האפליה כלפי אתיופים – 9% מהמעסיקים ו-8% מהעובדים יעדיפו שלא לעבוד לצידם.

 

בבדיקת העמדות כלפי נשים נמצא כי 13% מעדיפים שלא להעסיק אמהות לילדים קטנים ו-9% מעדיפים שלא לעבוד לצידן; 7% מעדיפים שלא להעסיק נשים בגילאי 50 ומעלה בעלות ניסיון תעסוקה עשיר ו-5% יעדיפו שלא לעבוד לצידן; 22% מעדיפים שלא להעסיק ערביות משכילות, 41% יעדיפו שלא להעסיק ערביות שהן אמהות לילדים קטנים ו-27% יעדיפו שלא להעסיק חרדיות עם ילדים.

 

רבע מהמעסיקים: נשים מרוויחות פחות

הסקר בחן גם את תפיסות העובדים והמעסיקים לגבי פערי שכר בין נשים לגברים ובין ערבים ליהודים. הממצאים: 25% מהמעסיקים הודו שנשים משתכרות פחות במקום עבודתם, לעומת 31% שציינו שאין הבדל. מקרב המעסיקים שעוסקים בניהול וגיוס עובדים, 48% ציינו שאין הבדלים, לעומת 28% מאלו שאינם מקבלים החלטות אלו.

 

לחצו לצפייה בהגדלה

לחצו לצפייה בהגדלה

 

באופן כללי, מי שנטו לציין יותר כי יש הבדלים בשכר היו נשים, משיבים בגילאי 30+, משיבים נשואים או גרושים, בעוד שמרבית הגברים והעובדים בעלי השכלה אקדמית טענו כי אין הבדלים כאלה. בבחינת פערי השכר בין יהודים לערבים, 7% מהמעסיקים דיווחו כי ערבים משתכרים פחות ו-5% מהעובדים, לעומת 27% מכלל המדגים – שטענו כי אין הבדל בשכר.

 

בנציבות מציינים, כי מקרב הפניות שקיבלו מנשים בשנת 2013, כ-60% היו לגבי אפליה על רקע היריון, הורות וטיפולי פוריות - כלומר עסקו באפליה על רקע תהליך הבאת הילדים וגידולם. נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, ציונה קניג-יאיר, מסרה כי "נתוני הסקר מעלים שאלות קשות באשר לעמדות הציבור בכלל והמעסיקים בפרט, ביחס לעובדים מאוכלוסיות שונות.

 

"למרות שמחצית מהמשתתפות בסקר הן נשים ורוב המשתתפים הם נשואים או היו נשואים בעבר, נמצאה התנגדות גבוהה להעסקת נשים עם ילדים ודווח על פערי שכר מדאיגים בין נשים לגברים", הוסיפה. "למרות שרוב הנסקרים העובדים בסקר הם בעלי השכלה גבוהה, גם הם התבססו על דעות קדומות וסטראוטיפים בבואם לבחון העסקת ערבים או חרדים.

 

"בדעות קדומות אלו, נלחמת הנציבות על מנת לאפשר שוויון הזדמנויות לכל האוכלוסיות בשוק העבודה בישראל. אם לא נשכיל למצות את הפוטנציאל, שוק העבודה הישראלי הוא שיפסיד, מאחר שייווצר עם השנים מחסור קשה של עובדים טובים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים