שתף קטע נבחר

ראייה ירודה: איך מזהים ומהו הטיפול היעיל?

מי עלול לסבול מראייה ירודה, איך ניתן לזהות את התופעה ואיזה טיפולים יכולים לעזור להתמודד? מדריך

מתי ראייה מוגדרת כראייה ירודה? ראייה ירודה היא מצב שבו חדות הראייה בעין הטובה עם תיקון אופטי היא פחות מ - 6/20. כלומר הפסד של 60% מראייה נורמלית (6/6).

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

קריטריון נוסף הוא שדה ראייה מצומצם של °20 ומטה בכל עין (גם אם חדות הראייה היא 6/6). כיום, מורחבת הגדרת הראייה הירודה לראייה שלא מאפשרת תפקוד יומיומי סביר. לאנשים הסובלים מראייה ירודה ישנה מגבלה קשה בחדות או בשדה הראייה אשר מגבילה אותם בפעילות יום יומית.

 

עוד על בריאות העיניים

קטרקט: הסיבות להיווצרותו והטיפול שיעזור

למה כואבות העיניים כשיש מיגרנה?

עדשות מולטיפוקל: איך נעשית ההתאמה למשתמש?

 

איך מזהים את התופעה?

ראייה ירודה היא שם כולל לאובדן ראייה חלקי (זמני או קבוע). מצב זה אינו ניתן לתיקון באמצעים האופטיים הרגילים כגון משקפיים, עדשות מגע, תרופות או ניתוח. כך שאי אפשר לספק את הצרכים התעסוקתיים או החברתיים הרגילים.

 

אנשים הסובלים מראייה ירודה צריכים להתמודד עם אבדן היכולת לבצע פעולות יום יומיות רגילות, לאנשים אלו נשלל רישיון הנהיגה, לעיתים הם יכולים לקרוא את הכותרות בעיתון אך אינם מסוגלים לקרוא את הטקסט של הידיעה. אנו עדים לקשיים בצפייה בטלוויזיה, קריאת מכתבים, זיהוי מספרי האוטובוס וכו'

 

אנשים שנמצאים בתהליך של איבוד ראייה אינם המועמדים הכי טובים להשתמש באביזרי עזר היות והם זוכרים בבירור את ראייתם הקודמת, ועומדים על כך שיימצא להם פתרון בעזרת משקפיים, לכן יש אנשים שמעדיפים להמתין עד שראייתם תתאזן, ורק אז להתחיל בתהליך השיקום והתאמת העזרים.

 

חשוב לציין, כי התקופה בה קיים הליקוי – מולד או מעבר ל – 5 שנים –משפיעה על הסיכויים לטפל במחלה. בליקוי חדש קשה יותר כי פעמים רבות אין מוטיבציה (מתקשר למה שרשמתן יפה בכתבה). מולד – הקל ביותר לטיפול כי המטופל לא מכיר שום דבר אחר.

 

לזהול את הבעייתיות בראייה ולטפל בה (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
לזהול את הבעייתיות בראייה ולטפל בה(צילום: shuttestock)

 

מהם גורמי הסיכון?

התקדמות הרפואה והשיפור בתוחלת החיים, מציבים אתגרים לא פשוטים למערכת הראיה שלנו. הבעיה אופיינית בדרך כלל לאנשים בגילאי 60 ומעלה, בעיקר בגלל קשר למחלות עיניים האופייניות לטווח גילאים זה, אם כי קיימת גם במקרים מסויימים של מחלות צעירים ואף מולדות. ישנן סיבות רבות לראיה ירודה ביניהן:

 

כל מחלות הרשתית כגון: ניוון המקולה עקב גיל (AMD), רטינופטיה סוכרתית, רטיניטיס פיגמנטוזה, סיבוכי הפרדות רשתית, ניוון או דלקת של עצב הראיה וכו'

לבקנות עינית, העשויה להיות מלווה בניסטגמוס (רעד של העיניים).

 

לחץ תוך עיני (גלאוקומה).

 

מחלות, צלקות וזיהומים בקרנית כגון: קרטוקונוס קרנית אירגולרית

 

שבץ מוחי עלול לגרום לאיבוד שדה הראייה.

 

פציעה או טראומה

 

אנשים הסובלים מראייה ירודה מתקשים בקריאה, בין אם מדובר בספר או במאמר בעיתון, ישנו קושי לקרוא שלטי רחוב ומספרי אוטובוס, כמו כן מתקשים לצפות בטלוויזיה או לזהות פרצופים מרחוק. שגרת יומם נפגעת באופן משמעותי משום שאינם יכולים לבצע פעולות יומיומיות רגילות. חלקם אף מוכרים על פי חוק כעיוורים ונושאים תעודת עיוור.

 

מהם התסמינים?

ירידה בחדות הראייה

ראייה מעוותת

פגיעה בשדה הראייה

קושי בראיית לילה

חוסר רגישות לניגודים

סינוור

קושי בראיית צבעים

קושי במיזוג דו עיני ו/או כפל ראייה

קושי פסיכולוגי

 

איך בודקים?

הגישה והפתרונות המוצעים לאנשים הסובלים מראייה ירודה מורכבת משכבות של פתרונות המאופיינות ע"י האופטומטריסט בהתאם לאבחון מדוקדק והכנת תוכנית שיקומית שתתאים לפציינט בצורה מיטבית בהתאם למצבו הבריאותי, הפיזי והנפשי של הנבדק.

 

הבדיקה מתבצעת בחדר בדיקה ייעודי המאפשר לבודק ולנבדק להגיע לתוצאות מיטביות, המטרה היא לתת מענה רחב לבעיות שנובעות מראייה לקויה, על מנת לשוב לתפקוד נורמטיבי ככל האפשר. כדי להשיג את המטרה חשוב לתת לפציינט את האפשרות להתנסות ולחוות הצלחה.

 

בחדר הבדיקה ישנם אמצעים המאפשרים הדגמה בזמן אמת, כלומר צפייה בטלוויזיה, שימוש בטלוויזיה במעגל סגור (טמ"ס) לקריאה, שימוש בטלסקופים ומגדלות וכו'. ניתנת הדרכה בקשר לתנאים הנחוצים בכדי להגיע לתוצאות מיטביות וניתנת הזדמנות לפציינט להתנסות. ההתנסות נעשית בקצב איטי, תוך הדגשת הצלחותיו של הנבדק.

 

חשוב לציין שהגישה החיובית של האופטומטריסט כמו גם המוטיבציה של הפציינט הם קריטיים להצלחת הטיפול.

 

מהם הטיפולים האפשריים?

קיים מגוון רחב של פתרונות לאנשים הסובלים מראייה ירודה, בהתאם לאבחון מותאמים לנבדק עזרים בעזרתם ניתן לנצל את שרידי הראייה הנותרים ולשפר ככל האפשר את איכות חייהם. עזרים שכאלה יכולים להיות:

 

משקפים מיוחדים, בעלי עוצמה גבוהה ויכולת הגדלה בהתאמה אישית.

זכוכיות מגדלת בעוצמות הגדלה שונות, עם או בלי תאורה, שמחזיקים ביד או שעומדים על משטח העבודה.

טלסקופים או מיקרוסקופים ניידים , לשימוש מחוץ לבית.

טלסקופים או מיקוסקופים המורכבים על משקפים לשימוש ביתי

טבלטים לצרכי קריאה, צילום והגדלה.

טלוויזיה במעגל סגור (טמ"ס), המצלמת טקסט ומקרינה אותו באופן מוגדל מאוד על מסך ייעודי. קיימים טמ"ס נייח וטמ"ס נייד, בהתאם לצורך.

תוכנות מחשב ייעודיות להגדלה והקראה של טקסט במחשב.

 

מאחר שאובדן כושר הראייה משפיע לא רק על התפקוד הפיזי ביומיום, אלא גם באופן פסיכולוגי ונפשי, במיוחד עבור מבוגרים שחווים במקביל גם השפעות נוספות של הזיקנה, כדאי לדעת שקיימים מכונים וארגונים המספקים שירותים שונים לכבדי הראייה מעבר לפתרון הטכנולוגי: מסגרות תמיכה רגשית אישיות וקבוצתיות, הדרכות שיקומיות, לימודי התמצאות וניידות, ייעוץ וסיוע במימוש זכויות, כגון השגת תעודת עיוור ועוד.

 

הכותבת היא אופטומטריסטית B.Sc, אופטיטופ המכון של פיני – חיפה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttestock
אובדן היכולת לבצע פעולות פשוטות כמו קריאה
צילום: shuttestock
אורלי גרוסמן אופטומטריסטית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים