שתף קטע נבחר

קרי מאוכזב, איום פלסטיני: נצטרף להאג

מאמצים קדחתניים להחייאת המו"מ: קרי שוחח עם נתניהו ואבו מאזן בצל המשבר הנוכחי, לבני פגשה את אינדיק ועריקאת. ארה"ב הדגישה כי "מידה כנגד מידה" אינה אסטרטגיה מועילה, הפלסטינים איימו להצטרף לבית הדין הבינ"ל

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לא מרים ידיים. שיחה שערך אמש (יום ד') עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הובילה, על פי סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען", להסכמה להמשיך את המגעים בימים הקרובים. קרי שוחח גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, במקביל לפגישתם בירושלים של השרה ציפי לבני, הנציג האמריקני מרטין אינדיק ומקבילו הפלסטיני סאיב עריקאת.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

אבו מאזן הדגיש כי הצד הפלסטיני מחויב להשגת שלום כולל וצודק. גורמים פלסטינים טענו כי השיחה בינו לבין קרי מעידה כי המגעים נמשכים וכי החתימה הפלסטינית על 15 אמנות וגופים בינלאומיים עדיין לא סתמה את הגולל על הניסיון לגשר על עמדות הצדדים.

 

חבר הוועד המרכזי של פתח והמקורב לאבו מאזן, מוחמד א-שתייה, הזהיר בראיון לרשת "סקיי" בערבית ש"אם ישראל לא תגלה רצינות במשא ומתן, נמשיך בצעדים להצטרף ל-63 ארגונים וגופים בינלאומיים ובהם בית הדין הבינלאומי בהאג". הוא הטיל את האשמה למשבר על נתניהו: "קרי ביטל את הפגישה המתוכננת עם אבו מאזן מכיוון שנתניהו לא נתן שום דבר אחרי שהבטיח תשע פעמים לשחרר את אסירי הפעימה הרביעית. על ישראל לשאת באחריות לכישלון משימתו של קרי".

 

א-שתייה ציין כי למרות המהלך החד-צדדי של הרשות, "הדלת עדיין פתוחה למשא ומתן עד סוף החודש הנוכחי". לדבריו, ההנהגה הפלסטינית תשוב מחדש לשולחן המשא ומתן רק כאשר יהיה דיון על הגבולות: "זה יראה אם ישראל וארצות הברית רציניות או לא".

 

באו"ם ציינו כי גורמים פלסטיניים רשמיים מסרו 13 מכתבים הנוגעים להצטרפות הרשות לאמנות והסכמים בינלאומיים של הארגון. עוד נמסר כי המכתבים נמסרו לרוברט סרי, שליח האו"ם למזרח התיכון.

 

ארה"ב: השיחות לא נגמרו

סגנית דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, מרי הארף, אמרה אתמול: "אנחנו עובדים עם שני הצדדים כי זהו הדבר הנכון לעשות, לבדוק אם אפשר להתקדם. אמרנו שזו נקודה במשא ומתן שבה כל צד צריך לקבל החלטות קשות. אנחנו לא יכולים לקבל את ההחלטות הקשות עבורם". לדבריה, "השיחות לא נגמרו. ב-48 השעות האחרונות נתקבלו החלטות לא מועילות של שני הצדדים. אנחנו לא משחקים את משחק האשמה. יש עדיין הזדמנות לקדם את התהליך, ואנו ממוקדים במאמץ לעשות כן. אנחנו מאמינים שיש דרך קדימה ומעורבים בזה כי זהו הדבר הנכון לעשות, אבל הם צריכים לקבל את ההחלטות הקשות".

משבר. קרי, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משבר. קרי, היום(צילום: AFP)

ג'ו ארנסט, סגן דובר הבית הלבן, הביע בתדרוך כתבים מאוחר יותר "אכזבה מהצעדים הבלתי מועילים האחרונים שעשו הצדדים". לדבריו, "המהלכים העוקבים של ישראל והרשות ואסטרטגיית 'מידה כנגד מידה' שאותה הן נוקטות אינם מועילים לתהליך". 

 

אתמול בצהריים שיגר מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד-רבו, מסרים פייסניים ואמר כי הפלסטינים מעוניינים שקרי ימשיך לתווך בשיחות וכי הם לא זנחו את המאמץ לנסות להגיע להסכם. "אני מקווה שקרי ימשיך במאמציו בימים הקרובים. אנו לא מעוניינים בהפסקת התהליך", אמר. "ההנהגה לא תשוב למשא ומתן כדי להגיע להסכם מסגרת. שרטוט הגבולות הוא הבסיס לכל משא ומתן עתידי".

קרי נוחת בבריסל (צילום: AP) (צילום: AP)
קרי נוחת בבריסל(צילום: AP)
 

על פי ניתוח סוכנות הידיעות AP, שעולה בקנה אחד עם ההצהרות הפלסטיניות הרשמיות, אבו מאזן עדיין מעוניין בעסקה ומהלכיו האחרונים הם סמליים בעיקר. אלו נועדו, על פי אותו ניתוח, לשמש מנוף שיביא ללחץ מצד קרי על ישראל. "החתימה על האמנות מעניקה לנו כלים חדשים מול הקהילה הבינלאומית. הם יכולים לסייע לנו להציב את ישראל כאחראית למשבר ולאשש את אחיזת השלטון העצמי הפלסטיני", אמר יועץ בכיר לאבו מאזן.

 

קודם לכן אמר גורם אמריקני בכיר ל"ניו יורק טיימס" כי החלטתו של קרי לא לשוב למזרח התיכון משקפת את קוצר הרוח הגובר בבית הלבן, שסבור כי ניסיונות התיווך שלו מיצו את עצמם, וכי שני הצדדים צריכים לעבוד יחדיו כדי לצאת מהמבוי הסתום הנוכחי. גורמים אמריקנים אחרים טענו עם זאת כי הפלסטינים אינם מנסים להביא לקץ השיחות. אבו מאזן, הדגישו, לא פנה לבית הדין הבינלאומי בהאג, צעד שממנו ישראל חוששת יותר מכול.

 

"שחרור פולארד - צעד רע"

המשבר הנוכחי בין הצדדים, שנסוב בחלקו על אפשרות שחרורו של ג'ונתן פולארד כחלק מעסקה דיפלומטית סיבובית, זכה לביקורת בתקשורת האמריקנית. "זהו צעד רע", קבע מאמר המערכת של "הניו יורק טיימס". "השתוללות דיפלומטית, כולל שתי נסיעות לישראל בשבוע של מזכיר המדינה, לא הצילה את השיחות".

 

אהרון מילר, חלק מהצוות האמריקני למשא ומתן בשנות ה-90, הוסיף בראיון לרשת NBC כי "אפשרות שחרור פולארד מציגה אותנו כחלשים ונואשים", ואילו רות מרכוס, שסיקרה את תפיסת המרגל ככתבת, קראה לשחרור בטור ב"וושינגטון פוסט". לדבריה, "צריך לשחרר את פולארד ללא קשר להיבטים המגעילים של הדיפלומטיה. הוא ריגל עבור בת ברית, לא למען מדינה אויבת, וסבל מגזר דין קשה יחסית ובניגוד להסכם ההודאה שנחתם עמו".

 

שר החוץ אביגדור ליברמן התייחס אף הוא לעסקה ואמר כי יתנגד לכל הסדר שיכלול שחרור מחבלים ערבים אזרחי ישראל. באירוע הרמת כוסית של ישראל ביתנו, הוסיף ליברמן כי "ישראל עשתה כל שביכולתה על מנת להגיע להסדר עם הפלסטינים, עכשיו הכדור נמצא במגרש שלהם".

 

בוועדת ההקצבות של בית הנבחרים נמתחה ביקורת נוקבת על ההתנהלות הפלסטינית, ובעיקר על אבו מאזן. שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאוור, נשאלה אם לא הגיע הזמן לעצור את הסיוע האמריקני לרשות הפלסטינית וציינה שמוקדם לקבוע מהי התגובה הנכונה, שכן עדיין לא ברור אילו בקשות הגישו הפלסטינים לאו"ם. חברת בית הנבחרים היהודייה ניטה לואי, שהיא הדמוקרטית הבכירה בוועדת הקצבות של בית הנבחרים, אמרה כי "זו הייתה אכזבה עמוקה שעבאס בחר בפעולה הזו של האו"ם. זה מזיק ולא מקרב את הצדדים לפתרון קבע". יו"ר הוועדה קיי גרנג'ר, רפובליקנית מטקסס, אמרה ש"הממשל חייב לשלוח מסר ברור לפלסטינים שהדרך היחידה למדינה היא באמצעות הסכם עם ישראל, לא באמצעות צעדים חד-צדדיים באו"ם".


פורסם לראשונה 02/04/2014 20:25

 

בהכנת הידיעה השתתפו מורן אזולאי ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לא מוותר. ג'ון קרי
צילום: רויטרס
מומלצים