שתף קטע נבחר

ליסינג בצה"ל: אלפי כלי רכב חדשים

בצה"ל מסרבים לחשוף כמה כסף ייחסך וממשיכים לדבוק בנוסחה - לכל רס"ן או רנ"ג יש רכב, ללא קשר לתפקיד או מקום מגורים

צה"ל מחדש את מלאי ה"רכב הלבן" שלו (כלי רכב פרטיים, לא מבצעיים) - במכרז חדש. אלפי רכבי ליסינג חדשים יסופקו לצבא בהחכר, במכרז שצפוי להיסגר הבוקר (יום ב'), עם זכייתן של חברה או כמה חברות בחוזה החדש וההיקפי. זאת קרוב לעשור לאחר שצה"ל עבר למיקור חוץ והפסיק לרכוש ולתחזק את צי רכביו הקטנים.

 

 

זוכת המכרז תספק בשלב הראשון, כבר בשנה הקרובה, 3,500 רכבים לבנים חדשים לצבא, שיחליפו את צי רכבי הליסינג, שרובו, לדברי גורם בכיר באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל), בן יותר משבע שנים.

 

לדברי הגורם, במכרז הנוכחי, שנדחה מ-2012 בשל אי בהירות תקציבית, ייכללו רכיבים שיחסכו את עלות החכרת הרכבים בעשרות אחוזים, כגון נפח מנוע קטן יותר, ובהתאם צריכת דלק קטנה יותר.

 

"מדובר בשלב הראשון ברכבים לזכאים בדרגות רב-סרן, סגן-אלוף ורב-נגד, שיקבלו רכב משפחתי קומפקטי מבעבר (דוגמת יונדאי אקסנט), בנפח קטן מ-1,600-1,400 סמ"ק". למרות זאת, הקצין מאט"ל סירב לנקוב בנפח המנוע שנדרש במכרז או בסוגי הרכב.

 

הקצין גם סירב לציין מהו היקף ההתקשרות וכמה כסף ייחסך. לדבריו, "כבר נחסך כסף בגלל צמצומי אנשי הקבע בצה"ל, שהובילו להפחתת הזכאים לרכב מ-3,800 ל-3,500 בשלב הראשון. במדרגות החלוקה הבאות נוכל לחדש את המלאי ב- 1,700 וב-3,500 רכבים נוספים. חלק מהרכבים יהיו גם רכבי יחידה כבעבר - כלומר טנדרים או 'טנדרונים' שאינם צמודים לאדם אלא מיועדים למשימות מנהלתיות".

 

הקצין לא פירט כמה רכבים יוחלפו במסגרת הליסינג, אולם לפי ההערכות, יישאר משק הרכב הלבן בצה"ל בהיקף של קרוב לעשרת אלפים מכוניות מוחכרות בעלות של מאות מיליוני שקלים. בשנה האחרונה על רקע הקיצוצים הנרחבים בצה"ל, פיטורי אלפי אנשי קבע וסגירת חטיבות, טייסות וסטי"לים התקיימה בצה"ל עבודת מטה במטרה לבחון מחדש גם את משק הרכב הלבן.

 

בדיונים הועלתה האפשרות כי תחול דיפרנציאליות לגבי הזכאים לרכב צמוד לפי תפקיד, צורך, ומרחק הבסיס מביתו של איש הקבע. זאת בין השאר במטרה למנוע מאיש קבע המשרת בקריה ומתגורר בסמוך, לקבל רכב צמוד. אופציה זו נשללה בסופו של דבר על-ידי הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ. הוא אימץ את המלצות עבודת המטה, שלפיהן יש להמשיך בקריטריון הקיים: זכאות לרכב צמוד לכל קצין בדרגת רב-סרן ומעלה או רב-נגד.

 

"נמשיך לתת את האפשרות לאיש הקבע לבחור אם לקבל רכב או לא", הסביר הקצין מאט"ל. בנוגע לרכבי קצינים בכירים מתכוונים בצבא להמשיך לשכור את הרכבים ולא להחכירם, "כי זה זול יותר".

 

במקביל נמשך הפיילוט לשימוש מוגבל ברכבים היברידיים. "בגלל העיכוב בשנתיים האחרונות בחידוש המכרז נאלצנו לשלם קנסות לחברות ההחכר", הסבירו באט"ל את המהלך, "המשכנו בהליכי חיסכון משמעותיים, ובהם צמצום ב-10% בצריכת הדלק לרכבים לבנים, לפי תפיסת 'נוסעים באחריות', והקצבת דלק לכל איש קבע בהתאם לצרכיו".

 

מבקר המדינה קבע בדו"ח מיולי האחרון שיש בזבוז גדול בתחום השכרות הרכב במשרד, ובין השאר אי-הקפדה על סעיפים שעשויים להוזיל עלויות. העלות המדויקת לא צוינה, אבל מדובר במאות אלפי שקלים לכל הפחות.

 

לפי הדו"ח, משרד הביטחון משתמש ב-431 כלי רכב, 155 מהם שכורים, וצה"ל נוהג ב-14,240 מכוניות, רובן בליסינג, ו-10% מהן נשכרו על ידי המשרד עצמו. 520 מכלי הרכב השכורים הם צמודים. בינואר 2011, לקראת פרסום מכרז השכרה, העביר צה"ל למשרד הביטחון מסמך עם דרישותיו ובו קבע בין השאר כי "כל סוג רכב יחולק לשלוש תקופות שכירות - יומית, חודשית ותקופה של שנה ומעלה", אולם הביקורת העלתה כי המשרד התייחס לשתי תקופות בלבד - יומית ושנתית - ולא דרש לקבל הצעת מחיר לשכירות חודשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים