שתף קטע נבחר

אדריכל הסכם אוסלו רון פונדק נפטר בגיל 59

ד"ר רון פונדק, ממובילי הערוץ החשאי שהוביל להסכם עם הפלסטינים ב-1993, נפטר ממחלה קשה. לאחר הסכם אוסלו פעל פונדק כחלק מיוזמות מדיניות אחרות ועמד בראש מרכז פרס לשלום במשך עשור

הלך לעולמו ד"ר רון פונדק, אחד מאדריכלי הסכם אוסלו. פונדק, שהיה מעורב במגעים בין ישראל לפלסטינים וביצירת הערוץ החשאי בתחילת שנות התשעים, כיהן כמנכ"ל מרכז פרס לשלום משנת 2001 עד 2012. הוא נפטר ממחלה קשה בגיל 59.

 

הבוז וההרמוניה בין רבין לפרס / קטע מספרו של רון פונדק

 

פונדק שימש בתחילת דרכו בתפקידים שונים בשירות המודיעין בצה"ל. כמה שנים לפני תחילת המגעים שהבשילו להסכם אוסלו כתב פונדק, שהתמחה בהיסטוריה הפוליטית-מדינית של המזרח התיכון, את עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטה של לונדון, בבית הספר ללימודי המזרח התיכון ואפריקה. בתחילת שנות ה-90 עבד כעיתונאי בעיתון "הארץ", ואז החליט לעבור מהצד של מסקרי האירועים אל הצד של אלו שמעצבים את המציאות בעצמם.

 

בספר "ערוץ חשאי - אוסלו, הסיפור המלא‭,"‬ שהוציא לאור בשנה שעברה, הוא מתאר את ימיו כמגשר ומכוון. "בעקבות פגישות רבות עם ההנהגה הפלסטינית בשטחים הבנתי שהדרך היחידה לקדם את התהליך המדיני היא באמצעות דיאלוג ישיר מול אש"ף. זה היה בסוף ‭,1992‬ ועד אז הממשלה נשאה ונתנה בוושינגטון עם משלחת מהגדה שהייתה חסרת סמכויות. זה מה שהוביל אותי ואת ד"ר יאיר הירשפלד לפתוח את הערוץ החשאי באוסלו, מהלך שעשינו אמנם בתיאום מלא עם יוסי ביילין, שהיה אז סגן שר החוץ, אך עדיין ללא ידיעתו של שמעון פרס, שהיה השר".

פונדק, אשתקד. נפטר ממחלה קשה (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
פונדק, אשתקד. נפטר ממחלה קשה(צילום: טל שחר)

פונדק סיפר בכתבה ב"ידיעות אחרונות" אשתקד כי לאחר שביילין השתכנע שהערוץ מול אש"ף רציני ואמין, הוא עדכן את שר החוץ. "פרס בחר לא לעדכן מיד את ראש הממשלה דאז יצחק רבין, ועשה זאת רק אחרי שהוא עצמו הגיע למסקנה שהערוץ יכול להוביל להסדר. מאותו רגע רבין ופרס ניהלו וניווטו את הערוץ באמצעותנו. זה נמשך עד אמצע ‭,'93‬ כשהירשפלד ואני, יחד עם שלושה נציגי אש"ף, מנסחים את העותק הראשוני של ההסכם".

 

כל העת נשאר פונדק משוכנע בצדקת דרכו. "אפילו נתניהו, שצעד אחרי ארון הקבורה הסמלי של מדינת ישראל בהפגנות הימין, מבין שהסכם אוסלו הוא הפתרון היחיד", אמר פונדק בשנה שעברה. "הוא הולך, לפחות הצהרתית, רחוק יותר ממה שרבין היה מוכן ללכת, ומדבר על שתי מדינות לשני עמים. אוסלו הוא רעיון שמכיר בשתי ישויות לאומיות. אם מקבלים את הרעיון הזה אז השלום יבוא, בסופו של דבר, באמצעות חלוקת ארץ ישראל‭."‬

 

"ממפקדיו הבכירים של מחנה השלום"

בשנים שאחרי הסכם אוסלו המשיך פונדק לפעול למען הסכם שלום. הוא הוביל ערוצי דיאלוג שונים עם הפלסטינים ונמנה גם עם מנסחי יוזמת ז'נבה. בין השנים 2001 עד 2012 עמד פונדק בראש מרכז פרס לשלום ואחרי פרישתו מתפקיד זה מונה ליו"ר פורום ארגוני השלום הישראלי.

 

נשיא המדינה שמעון פרס ציין בדברי ההספד שפרסם כי "רון פונדק היה לוחם שלום עד נשימתו האחרונה, איש של ערכים, אינטלקטואל בתפיסתו. הקדיש את כל חייו הבוגרים במאמץ להשיג שלום בינינו לבין שכנינו. למען השלום היה מוכן לעשות הכול, להקריב את חייו ולהקדיש כל רגע מחייו. בעניין השלום הוא לא ידע פשרות. הוא רדף צדק, ונשא שלום. הוא היה לא רק איש מאמין, אלא איש נלהב באמונתו, והשלום בער בו כאש תמיד".

 

פרס אמר עוד כי "הוא היה נלהב וידע להלהיב, הוא היה נסער וידע להסעיר, הוא היה מסור וידע לעורר מסירות. קשה לתאר את ההידברות בינינו לבין שכנינו הפלסטינים ללא תרומתו המתמדת. הוא היה שלם עם דרכו גם כשהדרך הייתה מלאה חתחתים. הוא מעולם לא אמר נואש גם מול קשיי המצב, גם מול החולי שפגע בו. הוא לא ויתר, הוא לא נכנע, הוא לא נואש. הוא נקטף בטרם זמנו, הוא ידע על האיום הרפואי המרחף מעל ראשו אך זה לא עצר מבעדו להמשיך ולהיאבק על אמונתו. רון היה מלח הארץ, נשמה גדולה, איש משפחה. הוא יחסר לכולנו".

 

יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, ציין כי "ידיד יקר הלך היום לעולמו. רון היה פטריוט ישראלי. חלוץ שהולך לפני המחנה כשהבין שאין תקומה למדינת העם היהודי ללא שתי מדינות שיחיו בשלום זו לצד זו. רון, שהיה אח שכול, יירשם בהיסטוריה כאחד מאדריכלי הסכמי אוסלו, במידה רבה בזכותו הפך פתרון שתי המדינות למטבע שגור ולפתרון היחיד האפשרי".

 

שרת המשפטים ציפי לבני אמרה כי "יש גיבורי מלחמה, רון היה גיבור השלום. איש ציוני שהאמין בשלום וחתר אליו ועד יומו האחרון, ביקש לתרום ולרתום כדי להשיג שלום, מבלי להירתע מהקיצונים, מהציניקנים ומהמיואשים. יהי זכרו ברוך".

 

ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ספד אף הוא לפונדק: "רון היה פורץ דרך לפני. כאשר יזם והתניע

את תהליך אוסלו חשבתי שהוא טועה. אני שמח שהספקתי לומר לו בחייו, שכמו הרבה פעמים הוא היה שייך למיעוט קטן של אנשי חזון, וצדק. אנחנו שהתנגדנו, ואני בתוכם, טעינו. מכל הישראלים שהכרתי הוא היה המפוכח ביותר לגבי חזון השלום והאמיץ שבכולם. הוא הספיק להנציח את פעולותיו אבל ההיסטוריה שיכתבו אחרים תגדיל את חלקו כשיבוא השלום".

 

מנכ"ל יוזמת ז'נבה, גדי בלטיאנסקי, ספד אף הוא: "אני כואב את מותו של אדם וחבר ערכי, ישר דרך ונקי כפיים, שהיה מראשי היוזמה וממפקדיו הבכירים של מחנה השלום. רון האמין, דיבר ועשה למען ארצו ולמען עמו, ותרומתו תישאר איתנו ותדריך אותנו עוד שנים ארוכות".

 

במרכז פרס לשלום כינו אותו "חבר ומוביל דרך, ממקימי ובוני מרכז פרס לשלום ומי שעמד בראשו למעלה מעשור", כדברי מנכ"ל המרכז, עידו שריר. "נפלה בחלקנו זכות גדולה לפעול לצדו של רון. אחד הדברים המרכזיים שהנחיל לנו הוא ההבנה שמאחורי מדינות וגבולות נמצאים אנשים, בני אדם שרוצים לחיות בשלום ובכבוד האחד עם השני. נמשיך לפעול ולקדם עשייה חשובה זו", הבטיח שריר.

 

השר עמיר פרץ ציין: "אני משתתף בצער המשפחה. רון פונדק היה כוח מרכזי של מחנה השלום והאמין בדיאלוג ישיר ופעל באומץ למימושו. אני מקווה שאבני היסוד שפונדק הניח יהפכו ליסודות מוצקים להסכם עם הפלסטינים. זו הייתה התקווה של פונדק וזו התקווה עבור עם ישראל כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
רון פונדק
צילום: שאול גולן
מומלצים