שתף קטע נבחר

מתי ניסע לארה"ב בלי ויזה? שאלות ותשובות

יוזמת מזכיר המדינה קרי תלויה עדיין באישורים ובשלבי מעבר שונים, אך דיפלומט ישראלי ותיק טוען כי "זה עניין של רצון והאמריקנים לא רצו עד היום"

תוכנית הפטור מוויזה לארצות הברית פוטרת את אזרחי המדינות הנכללות בה מהצגת ויזה בביקורת הדרכונים והמכס ומאפשרת להם לשהות במדינה עד 90 יום. הנוסע חייב להיות מצויד בדרכון ביומטרי ומטרת נסיעתו צריכה להיות תיירות או עסקים, אבל לא עבודה.

 

אילו מדינות נכללות בתוכנית?

 

מרוקו, מלטה, יוון, אנדורה, ליכטנשטיין, סן מרינו, ברונאי, ספרד, פורטוגל, לוכסמבורג, בלגיה, הולנד, ליטא, לטביה, אסטוניה, שבדיה, נורבגיה, דנמרק, פינלנד, איסלנד, אירלנד, בריטניה, איטליה, צרפת, גרמניה, אוסטריה, הונגריה, צ'כיה, סלובקיה, סלובניה, שוויץ, אוסטרליה, ניו זילנד, יפן, סינגפור, דרום קוריאה, טיוואן, צ'ילה.

 

מדוע ישראל, "הידידה ובת הברית הקרובה", אינה נכללת בתוכנית?

 

ישראל ביקשה בפעם הראשונה להצטרף לתוכנית בשנת 2005. השרים סילבן שלום ואחריו מאיר שטרית פעלו לקידומה, אבל ישראל נתקלה בשלושה מעצורים: היעדר דרכונים ביומטרים, אחוז סירובי ויזה בשיעור העולה על 3% מהמבקשים ויחס מפלה לרעה כלפי ערבים בעלי אזרחות אמריקנית בכניסה לישראל.

 

מה עשתה ישראל כדי לעמוד בדרישות?

 

נושא הדרכונים הביומטרים נפתר בהחלטת ממשלה ובתוכנית ניסיונית המאפשרת לכל מי שמבקש לקבל דרכון מסוג זה. הבידוק הביטחוני בנתב"ג עדיין שנוי במחלוקת, אך נראה שהוא עשוי להיפתר בביצוע בדיקות הכרחיות ללא טרטור והשפלה מיותרים. השאלה הגדולה היא כיצד ניתן לפתור את אחוז הסירובים הגבוה לישראלים המבקשים לצאת לארצות הברית. בעשור הקודם ישראל התקרבה ליעד הנכסף של 3% סירובים בלבד, אך מאז גדלו הסירובים ל-6% ובאחרונה אף ל-9.7%.

 

מדוע אחוז הסירוב הגבוה?

 

חברי קונגרס המקורבים לישראל מאשימים את שלטונות ההגירה ביחס מפלה לרעה ובסירובים סיטונאיים בבקשות ויזה למשוחררי צבא ולצעירים בני 26-21. לטענתם, אין יותר סירובים לצעירים ישראלים מאשר לאחרים, אבל בפועל נתפסים צעירים ישראלים רבים שמגיעים לארצות הברית בוויזת תייר ומועסקים בלי אישורי עבודה בעבודות מזדמנות, ובעיקר בעגלות בקניונים.

 

מה לגבי החשש האמריקני מהחדרת מרגלים ישראלים לארצות הברית ?

 

אתר "רול קול", המסקר את הקונגרס האמריקני, פרסם ידיעה בנושא. ההיגיון אומר ששולחים מרגל בוויזת עבודה או לימודים לתקופה ממושכת, אך הפטור מוויזה מאפשר שהייה חוקית של עד שלושה חודשים בלבד. ישראל וארצות הברית קיימו עשרות סבבי שיחות בדרגי שרים, פקידים בכירים ודיפלומטים והחשש ממרגלים לא עלה מעולם. ראוי לציין שמשוחררי יחידות מיוחדות מקבלים ויזה בקצב מאוד איטי.

 

מה צריך לקרות כדי שישראל תצורף?

 

"זה עניין של רצון והאמריקנים לא רצו עד היום", אמר ל-ynet דיפלומט ישראלי ותיק. "את אחוז הסירובים אפשר להוריד ולהעלות בשגרירות ארצות הברית בתל אביב".

 

שגריר ארה"ב בישראל דן שפירו התייחס ליוזמה בדף הפייסבוק שלו וכתב: "יש לכמה אנשים תפיסה מוטעית שישראלים צעירים לא יתקבלו בברכה בארה"ב. בוודאי שזה לא נכון ואנו מברכים כל יצירת קשרים בין ישראלים ואמריקנים. התהליך ייקח קצת קמן, אבל נסיים את זה כמה שיותר מהר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים