שתף קטע נבחר

יום הזיכרון לשואה ולגבורה: אירועים מומלצים

הצגת בובות למבוגרים על ילדה בגטו ורשה, שחזור תא הזכוכית של אדולף אייכמן במוזיאון תל אביב, הצגת יחיד המבוססת על האוטוביוגרפיה של פרימו לוי ועוד: אירועי תרבות מומלצים ליום הזיכרון לשואה ולגבורה ברחבי הארץ

לצד העצרות הממלכתיות והטקסים האלטרנטיביים, שהפכו בשנים האחרונות לסוג של ממסד בפני עצמו, זיכרון השואה ממשיך להדהד ולהפעיל יוצרים ואמנים בארץ ובעולם. ערוץ התרבות של ynet מציע מגוון אירועי תרבות שמתרחשים השבוע ברחבי הארץ, והושפעו ושאבו השראה מהמלחמה ששינתה את פניה של אירופה והכתימה את האנושות.

 

"דברים טובים שקרו לי בשואה". תיאטרון בובות לגדולים (צילום: רונה ספורטה) (צילום: רונה ספורטה)
"דברים טובים שקרו לי בשואה". תיאטרון בובות לגדולים(צילום: רונה ספורטה)
 

"דברים טובים שקרו לי בשואה"

המרכז לתיאטרון בובות בחולון יעלה בבכורה את "דברים טובים שקרו לי בשואה", הצגה למבוגרים שיצרה אלית ובר, מעצבת ויוצרת מרתקת בתחום התיאטרון החזותי. ההצגה, המבוססת על זיכרונותיה של הסופרת וניצולת השואה חוה ניסימוב, היא יצירה לשחקנית, בובות ואנימציה. זהו מסע בנבכי התודעה ובין רסיסי זיכרונות של ילדה שגדלה בגטו, איבדה את כל משפחתה, נדדה לבדה בין מקומות מסתור וניצלה מהפגזת גטו ורשה. חלומות וסיוטים, תקווה ואובדן, וילדות שמייצגת את האנושי גם כשפניה של האנושות מטושטשות עד לבלי הכר.

 

("דברים טובים שקרו לי בשואה" - מחר (ב') ב-20:30 במרכז לתיאטרון בובות בחולון)

 

גוסטב מצגר. תצלומים היסטוריים: חיסול גטו ורשה  (צילום: אלעד שריג) (צילום: אלעד שריג)
גוסטב מצגר. תצלומים היסטוריים: חיסול גטו ורשה (צילום: אלעד שריג)

שלוש תערוכות וזיכרון

 

שלוש תערוכות שמציגות בימים אלה במקביל במוזיאון תל אביב, מציעות נקודות מבט שונות של אמנים על אותו אירוע טראומתי שטלטל את יסודות החברה האנושית במאה ה-20. סירת משטרה הנושאת את אפרו של אייכמן אל לב ים בסרט "לילה וערפל" שיצר דני גל, שחזור תא הזכוכית בו ישב אייכמן בזמן משפטו בירושלים המוצג בתערוכתו של גוסטב מצגר, ועדות ופעולה ודימוי הגוף השברירי בתערוכה "עקבות גוף" של אלינה שפוצ'ניקוב - כולם הד לתקופה שהשפעותיה ניכרות ביצירה העכשווית.

 

יצירותיה של שפוצ'ניקוב, מהחשובות באמני פולין, מוצגות לראשונה בישראל בתערוכה שמורכבת ממחזור עבודות רדיקליות וסוריאליסטיות המגלמות בתוכן את הביוגרפיה הטראומתית של האמנית ובכלל זה חיים במחנה ריכוז ומחלה סופנית. כמו שפוצ'ניקוב כך גם מצגר, שניצל בזכות הקינדר טרנספורט מגרמניה ללונדון במהלך המלחמה, עוסק לא מעט בתהליכי דקונסטרוקציה וארעיות החומר. במרכז התערוכה של מצגר מוצגת העבודה "אייכמן והמלאך" לצד שחזור תא הזכוכית בו ישב אדולף אייכמן בעת משפטו בירושלים ומסוע וקיר שנבנה מערימות עיתונים יומיים.

 

אדולף אייכמן עומד גם במרכז הסרט הקצר "לילה וערפל" של דני גל. הסרט סובב סביב משימה שהוטלה על צוות ניהול החקירות במשפט אייכמן לפזר את אפרו מחוץ למים הטריטוריאליים של מדינת ישראל. במקביל יוקרן גם "כמו ממרחק", שנוגע בחברות המפתיעה בין צייד הנאצים שמעון ויזנטל לבין אלברט שפר, מחבריו הקרובים של היטלר ושר החימוש בממשלתו.

 

"פספורט". מארג סיפורים של פליטים על רקע הקטסטרופה (צילום: נתן שחורי) (צילום: נתן שחורי)
"פספורט". מארג סיפורים של פליטים על רקע הקטסטרופה(צילום: נתן שחורי)

"פספורט"

 

תיאטרון נחמני יארח את "פספורט", הפקה שבוחנת את המושג "בית" מנקודת מבטם של פליטים במלחמת העולם השנייה. שלושה סיפורים, שמתבססים על טקסטים דוקומנטריים, מתרחשים במקביל בין השנים 1933-1948 באירופה ובפלשתינה ויוצרים, בעזרת קאדר מרשים של שחקנים, מארג אנושי על רקע הקטסטרופה המתרחשת סביבם. העבודה, שערכה וביימה יעל קרמסקי, נפתחת בדיאלוגים מתוך "שיחות של פליטים" שכתב ברטולט ברכט. הטקסט המקורי, שעד כה לא ברור אם הינו טיוטה למחזה, מחזה גמור או אסופת דיאלוגים שנונים, מלווה שיח מתמשך בין שני פליטים גרמנים - האחד פרולטר קומוניסט והשני אינטלקטואל א-פוליטי, שנפגשים בהלסינקי על רקע המלחמה.

 

טקסט נוסף מתבסס על חלופת מכתבים בין גרשום שלום לבין ידידו הקרוב, הפילוסוף ולטר בנימין. בעוד ששלום היגר מאירופה לפלשתינה, נשאר בנימין ביבשת הבוערת. חלופת המכתבים נוגעת בשאלת עלייתו של בנימין ארצה, כששלום ממליץ לו להישאר באירופה. בנימין התאבד בשנת 1940 לאחר שנתפס כתוצאה מהלשנה ביחד עם קבוצת פליטים בדרכו לארצות הברית. הטקסט הנועל את האירוע הבימתי מבוסס על עדותו של אבי הבימאית, פליט יהודי שחצה את אירופה מאוזבקיסטן דרך איטליה בניסיון להגיע לפלשתינה בכל דרך אפשרית. בהצגה משתתפים השחקנים נעמי יואלי, דורון תבורי, מיכל ויינברג, רועי רשף מליח ואייל זוסמן.

 

("פספורט" - ימים ב'-ג' (28-29 באפריל) ב-20:30, תיאטרון נחמני תל אביב)

 

"הזהו אדם". סיפורו של פרימו לוי (צילום: יעל אילן) (צילום: יעל אילן)
"הזהו אדם". סיפורו של פרימו לוי(צילום: יעל אילן)
 

"הזהו אדם"

 

תיאטרון החאן מחזיר לבמה את הצגת היחיד "הזהו אדם?", המבוססת על ספרו האוטוביוגרפי של פרימו לוי ומגוללת את סיפור לכידתו של הסופר בידי האיטלקים ושליחתו לאושוויץ. את דמותו של לוי מגלם שחקן תיאטרון החאן ניר רון, שמגולל דרך הפרטים הקטנים, האנושיים והלא אנושיים, את הבנאליות של הרוע ככרוניקה יומיומית של פיסות רגעים שמתאספות לתמונת מציאות מצמררת.

 

בתום ההצגה יתקיים פאנל בנושא "שואה. יצירה. אמנות" בהנחיית העיתונאי עמנואל הלפרין. בפאנל ישתתפו יוצרת הסרט "פיצה באושוויץ", מירי חנוך, האוצרת הראשית במוזיאון יד ושם בירושלים יהודית שן-דר והשחקן ניר רון.

 

("הזהו אדם" - יום א', 27 באפריל, ב-19:00/21:00 בתיאטרון החאן. הפאנל יחל בשעה 22:00)

 

מתחת לעור. מערכת יחסים בין אסירה יהודיה לקצינה נאצית (צילום: יונתן שוורץ) (צילום: יונתן שוורץ)
מתחת לעור. מערכת יחסים בין אסירה יהודיה לקצינה נאצית(צילום: יונתן שוורץ)
 

"מתחת לעור"

 

תיאטרון צוותא בתל אביב יארח בכורה להצגה "מתחת לעור" שבמרכזה רומן סודי בין אסירה יהודיה בגטו לקצינה נאצית. את המחזה המקורי, המבוסס על סיפור אמיתי, כתב יונתן קלדרון ועלילתו נעה בין הווה לעבר.

 

מערכת היחסים בין השתיים הובילה לחילופי זהויות כשהקצינה הנאצית התחפשה ליהודיה ונכנסה מרצונה בשערי ברגן בלזן כדי להיות קרובה לאהובתה. את ההצגה, שעלתה בגרסה מוקדמת בפסטיבל "סמולבמה" להצגות סטודנטים באוניברסיטת תל אביב, ביימה רקפת בנימין ובה משתתפות השחקניות אילנה קיויתי, יעל פרימר ומיכל ויטמן נאור.

 

("מתחת לעור" - יום ב', 28 באפריל, ב-20:30 באולם צוותא 2)

 

"תזמורת על תנאי". אמנות תחת אימה (צילום: שחר מטלון) (צילום: שחר מטלון)
"תזמורת על תנאי". אמנות תחת אימה(צילום: שחר מטלון)
  

"תזמורת על תנאי"

 

תלמידי שנה ג' של בית צבי יציגו במיוחד לערב יום הזיכרון הפקה חדשה של המחזה "תזמורת על תנאי" מאת שמואל הספרי. המחזה מבוסס על אוטוביוגרפיה שפרסמה ב-1976 הזמרת והפסנתרנית היהודיה צרפתייה פניה פנלון, שניגנה בתזמורת הנשים שפעלה במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו.

 

במחצית שנות השמונים הוצג המחזה בבכורה בתיאטרון באר שבע. המחזה נוגע במערכות היחסים הסבוכות בין הנגניות בתזמורת, ששימשה כהסחת דעתם של האסירים המגיעים למחנה וכבידור לקצינים הנאצים. ההצגה, בבימויו של רזי אמיתי, מעלה שאלות על תפקידה של האמנות, מקומה מול הזוועות, מהותה במציאות פוליטית וחברתית מעוותת. ספרה של פנלון זכה לעיבודים שונים ובכלל זה סרט טלוויזיה, שאת התסריט לו כתב ארתור מילר כשבתפקיד פנלון הופיעה השחקנית ונסה רדגרייב. עיבודים נוספים הוצגו על במות התיאטרון בארצות ברית ובלונדון.

 

("תזמורת על תנאי" - יום א', 27 באפריל, ב-19:30 באולם גרי בילו בית צבי)

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד שריג
"אייכמן והמלאך". שחזור תא הזכוכית
צילום: אלעד שריג
לאתר ההטבות
מומלצים