שתף קטע נבחר

דיקור סיני - עכשיו גם לשיפור הישגים בספורט

יותר ויותר ספורטאים משתמשים בדיקור סיני לשיפור ההישגים בספורט. איך זה עובד ואפילו משפיע על התוצאות?

עד כמה רפואה משלימה משפיעה על הישגים בספורט? לאחר שנפצע כמה פעמים במהלך האימונים לאליפויות השחייה, ומשנואש מטיפולי הפיזיותרפיה, החליט השחיין גיא דר לנסות את הדיקור הסיני.

 

מאמן השחייה שלו גיא קורן, העוסק גם בטיפולי רפואה משלימה לספורטאים, החל לערוך לו כמה טיפולים כאלה, במהלכם הבחין דר לא רק בהתאוששות מהפציעות, אלא גם בשיפור המקצים שלו.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

"אני לא מהמשוגעים על הרפואה המשלימה", מספר דר (25), שחיין במכבי קרית אונו הנמנה על השמיניה הפותחת באליפויות ישראל בשחייה בסגנון חזה, "נפצעתי כמה פעמים בשנים האחרונות, ותמיד נשלחתי לחודשים של טיפול פיזיותרפי במקביל להשבתה מהשחייה. החלטתי לפנות לתחום האלטרנטיבי, והתחלתי טיפולים אצל גיא בדיקור סיני. הייתי כמובן סקפטי, אבל לא היה לי הרבה מה להפסיד".

 

עוד על רפואה משלימה

רפואה משלימה נגד סרטן: מה עובד ומה לא

ישראל: 45% משתמשים ברפואה משלימה

חדש בישראל: כללי אתיקה לטיפול אלטרנטיבי

 

"במהלך הטיפולים היתה מורגשת הטבה משמעותית באיזורי הפציעה. המשכתי עם הטיפולים גם אחרי ההחלמה, והבחנתי שקיים שיפור הן בזמנים, והן ברציפות. אבל יותר מכל, הדיקור הגביר את הריכוז, ונתן תחושה של מיקוד אנרגטי. קצת קשה להסביר, אבל מרגישים בשינוי, והתוצאות מדברות בעד עצמן".

 

והוא לא היחיד. בשנים האחרונות יותר ויותר ספורטאים פונים לתחום הדיקור הסיני, במטרה לא רק להביא מזור לכאבים ולפציעות הרבות, אלא גם לשיפור הסגנון וההישגים. על אף שאין די מחקרים שעסקו בנושא שיפור ההישגים בעקבות טיפולי אקופונקטורה, הרי שהטרנד הזה הולך ותופס תאוצה ברחבי העולם, ועכשיו גם בישראל.

 

גם ההישגים בשחייה השתפרו. גיא דר (צילום: ד"ר איתי גל) (צילום: ד
גם ההישגים בשחייה השתפרו. גיא דר(צילום: ד"ר איתי גל)

מהמרידיאנים אל סיבי העצב

התיעוד הראשון לקיומה של האקופונקטורה מגיע מסין כמובן: ספר הקרוי "הונג די ניי ג'ינג" שנכתב במאה השנייה טען כי מצב של בריאות תושג באמצעות איזון בין סביבתו הפנימית לחיצונית של הגוף. לאירופה הגיע תחום האקופונקטורה על ידי מסיונרים במאות ה-16 וה-17. המילה אקופונקטורה הומצאה בידי צרפתי, והיא כוללת את המילה אקוס (מחט) ופונקטורה (דקירה).

 

נקודת מפנה בתחום האקופונקוטרה התרחשה בשנת 1971 כאשר כתב הניו יורק טיימס, ג'יימס רסטון, דיווח בבייג'ין אודות תחרות פינג פונג בין סין וארצות הברית. בעודו מדווח מסין, לקה בדלקת תוספתן חדה ונזקק לכריתת תוספתן דחופה.

 

לאחר הניתוח סבל רסטון מכאבים עזים, שהוקלו על ידי דיקור סיני. על קורותיו אז דיווח בעיתון וגרר עניין ציבורי רב אודות הענף. כיום עוסקים עשרות אלפי רופאים ברחבי העולם באקופונקטורה. גם ספרי רפואה רבים מקדישים פרקים נרחבים על חשיבות האקופונקטורה כחלק מהאפשרויות הטיפוליות

 

על פי התורה הסינית מתוארות 365 נקודות אקופונקטורה, אולם כיום הועלה מספר הנקודות הללו לכדי 2,000, בעיקר בשל מערכות דיקור נוספות שפותחו, סביב האוזן, היד ואיזורים נוספים. המחטים החדישות לטיפולי אקופונקטורה עשויות מפלדת אל חלד בגדלים ורחבים שונים. מחטים אלה בניגוד למחטים המשמשים לזריקות או לעירוי, אינן חלולות והקצה שלהן אינו מחודד.

 

מחטי דיקור סיני הן כה דקות, עד כי ניתן אף להחדירן לתוך החלל שבמחט זריקה רגילה. לפיכך, הטיפול באקופונקטורה אינו כואב, אף כי חלק מהמטופלים עשויים לחוש עיקצוץ קל. לאחר שהוחדרו המחטים, משאיר אותם המטפל במקום למשך 20 עד 30 דקות. המחטים המודרניות הן חד פעמיות, ולפיכך אין כל סיכון להעברת מחלות ממטופל למטופל.

365 נקודות אקופונקטורה בכל הגוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
365 נקודות אקופונקטורה בכל הגוף(צילום: shutterstock)

ירידה בעוצמת הכאב לאחר טיפול

אחד המחקרים המעניינים שהתפרסם לפני מספר חודשים בכתב העת Neuro Imaging ניסה לבדוק מה קורה לזרימת הדם במוחם של מטופלים בדיקור. לשם כך נבחרו מטופלים הסובלים מכאב כרוני ואחרים שאינם סובלים מכאב ומהווים קבוצת ביקורת.

 

כל המשתתפים נבדקו כדי לקבוע רמה בסיסית של זרימת הדם במוח. הבדיקה נעשתה בעזרת הזרקת חומר מיוחד למוח וביצוע סריקה טומוגרפית (SPECT) של מוחם. הממצאים הראו כי ברמה הבסיסית המטופלים שסבלו מכאב הראו חוסר איזון בזרימת הדם לאיזור המוחי הקשור בתחושת כאב – הוא גרעין התלמוס.

 

המטופלים שסבלו מכאב עברו טיפול בדיקור סיני ולאחר שדיווחו על ירידה בעוצמת הכאב, עברו בדיקה נוספת של SPECT. התוצאה הייתה איזון של זרימת הדם במוח לתלמוס והבאתה למצב דומה לזה שנצפה באנשים הבריאים.

 

כמו כן נצפתה עליה בזרימת הדם לאונה הקדמית וגזע המוח . החוקרים הסיקו כי תהליך שיכוך הכאב בעזרת דיקור סיני קשור לפעילותם של התלמוס, האונה הקדמית וגזע המוח. קיימים מאות מחקרים המצביעים על יעילות הטיפול בדיקור סיני ותחום טיפול זה מאומץ יותר ויותר ע"י הרפואה בעיקר בתחום הכאב.

 

שיפור הישגים בספורט

בשנים האחרונות כאמור, משמש הדיקור הסיני כאמור גם להעצמת הישגים בספורט. המנגנון המדוייק עדיין אינו ברור, אולם הועלו מספר השערות, שהדיקור גורם לשיפור זרימת הדם בגוף, ובאופן לא ברור גם לשיפור בתנועת המיפרקים והגידים. חלק מההשערות נוגעות גם לגבי רמות נוגדנים והורמון הלחץ קורטיזול, כפי שנמצא במחקר הבא שפורסם בשנת 2003.

 

במחקר זה, עברו מספר שחקני כדורגל טיפול בדיקור סיני בנסיון לשפר את התחושה הכללית שלהם. הם חולקו לשתי קבוצות – קבוצת בקרה שלא טופלה כלל, וקבוצה מקבילה שטופלה באקופונקטורה מדוייקת. כל השחקנים עברו טיפולים שנמשכו 15 עד 20 דקות, באיזורי גב תחתון מדי לילה במהלך תקופת התחרויות.

 

במהלך הטיפולים, נלקחו לשחקנים רמות של נוגדנים, והורמון הלחץ קורטיזול. הבדיקות הראו כי בעקבות הטיפולים חלה עליה ברמות הנוגדנים, וירידה בהורמון הלחץ קורטיזול, בהשוואה לקבוצת בקרה של ספורטאים שלא טופלה כלל.

 

במחקר אחר שנערך בשנת 2001, נבדקה קבוצה של 17 צעירים שעברו בדיקות אלקטרומיוגרפיה, הבוחנת את תפקוד שריר הרגל והיד. טרם הבדיקות, עברו הצעירים 15 דקות של דיקור סיני באיזורי השרירים שנבדקו. אלה שטופלו בדיקור סיני, הראו הבדל ניכר בתפקוד השרירי בהשוואה לקבוצת הבקרה שלא טופלה כלל. החוקרים הסיקו מכך, שהאקופונקטורה היא בעלת השפעה על תפקוד השרירים.

 

במאמר נוסף שפורסם בכתב העת Journal of Strength & Conditioning Research ושסקר מחקרים קודמים שעסקו בהשפעת הדיקור הסיני על ספורטאים, נמצא כי הדיקור הביא לשיפור בזרימת הדם ובלחצי הדם של הספורטאים, וגרם גם לשיפור התוצאות בפעילות הספורטיבית.

 

אחד הראשונים לעסוק בתחום בארץ הוא גיא קורן, מטפל ברפואה המשלימה, ומאמן נבחרת השחיה של הפועל גבעתיים. קורן טיפל בשנים האחרונות בספורטאים רבים, ולדבריו האפקט מיידי.

 

"עשינו נסיונות רבים של הטיפול בדיקור בשחיינים" מספר קורן, "בזמן תחרות חל איסור על שימוש בכל אביזר על הגוף. אבל לפני התחרות מותר בהחלט לדקר. וכך, לפני אימונים בדקנו זמנים של שחיינים ללא דיקור ואיתו, והתוצאות היו דרמטיות. ראינו שיפורים פנטסטיים. לחלק מהשחיינים נתנו לשחות עם מדבקות דיקור על האוזן, והשיפור היה גדול אף יותר".

 

הדיקור מתבצע על האוזן, אחד האיברים שמופה ברפואה הסינית והוא נוח לטיפול ואינו מפריע לפעילות עצמה. הטיפול מתבצע כאמור, לפני הפעילות, לעתים עד דקות ספורות לפני תחילת האימון או התחרות, באמצעות מחטי אקופונקטורה קונבנציונליות. ניתן לבצע את הדיקור גם במהלך הפעילות, באמצעות מדבקה המכילה מחטים זעירות.

 

"בסין הדיקור הפך לשגרת חייהם של הספורטאים" מסביר קורן, "כל נבחרת מחוזית ומעלה, מעבירה את הספורטאים שלה טיפולי אקופונקטורה קבועים, ואי אפשר להתווכח עם ההישגים שלהם. הטיפול בטוח, חסר כל תופעות לוואי, ואין לי ספק שלא יחלוף זמן רב, עד שהוא יהפוך גם לחלק בלתי נפרד מהספורט הישראלי".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר איתי גל
בסין הדיקור הפך לשגרת חייהם של הספורטאים
צילום: ד"ר איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים