שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

"היינו ילדות, וידענו שהמשפחה שלנו הלכה"

יום הזיכרון לשואה ולגבורה עומד השנה בסימן מצב היהודים ב-1944. זו השנה שבה גורשה יהדות הונגריה, כמעט כולה לאושוויץ. גם יפה פאר גורשה משם וניצלה: "רק ראינו ארובות עם עשן בריח של שריפת בשר". סיפורה פותח את סדרת עדויות הניצולים באולפן ynet. לזכור ולא לשכוח

"מצאנו את עצמנו מספר ילדות שלא ידעו מה הולך. רק ראינו ארובות עם עשן בריח של שריפת בשר. לא ידענו איפה אנחנו, מה קורה איתנו, מה יעשו איתנו, וכבר ידענו שאין לנו משפחה, המשפחה שלנו כבר הלכה". יפה פאר, ניצולת שואת יהודי הונגריה, גרה כיום בראשון לציון. היא נשואה, ולה שלושה ילדים, שמונה נכדים ונינה. עדותה היא חלק מפרויקט באתר ynet לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ד:

 

עורך סדרת עדויות ניצולי השואה: ניר (שוקו) כהן. תחקיר: יובל מרינגר

 

"אחרי פסח שמענו רמקולים ברחובות ופתאום שמענו דפיקה חזקה מאוד בדלת", שיחזרה פאר. "שני שוטרים הונגרים נכנסו עם רשימה וביקשו להתלוות אליהם ולצאת מהבית. ריכזו אותנו בבית הכנסת ואחרי כמה ימים לקחו אותנו על עגלות. העמיסו אותנו והביאו אותנו לגטו - רחוב אחד סגור של יהודים. חיכו לנו שם קרונות של בהמות. דחסו אותנו כמו בהמות, בעמידה, איזה 150 איש בתוך קרון. אספו את היהודים מכל האזור. פתאום הרכבת עצרה. פתחו את הקרונות וההונגרים מסרו אותנו לגסטפו. הם התחילו להוריד את האנשים מהקרונות בכוח ובאכזריות גדולה מאוד. אני לא יכולה לשכוח איך שתפסו את אבא שלי, עם מקל של סבא משכו אותו והפילו אותו למטה.

 

"הפרידו בין הגברים והנשים, ומאותו רגע לא ראיתי את אבא שלי יותר. אחר כך אמרו לנשים להסתדר שתיים בשורה. אני החזקתי חזק את היד של אמא שלי, ואחותי אסתר החזיקה את היד של גיסתי. ודוקטור מנגלה, שאני לא יכולה לשכוח את העיניים שלו. לקחו אותנו מאמא שלי. היא שמאלה, אני ימינה. מצאנו את עצמנו מספר ילדות שלא ידענו מה שהולך. רק ראינו ארובות עם עשן בריח של שריפת בשר. לא ידענו מה זה. נכנסנו לבלוקים, שם היו הוותיקות והן אמרו לנו: שם שורפים את המשפחות". 

 

אירועי יום השואה בסימן מצב היהודים ב-1944

יום הזיכרון לשואה ולגבורה מוקדש להתייחדות עם זכר השואה שהמיטו הנאצים ועוזריהם על העם היהודי ועם זכר מעשי הגבורה ומעשי המרד בימים ההם. השנה עומד יום הזיכרון בסימן "1944: בין חיסול לשחרור" - מצבם של היהודים לפני 70 שנים בדיוק.

 

ההיסטוריונית הראשית של יד ושם פרופ' דינה פורת מציינת כי במרס 1944 פלשו הגרמנים להונגריה והחלו מיד בהכנות לשילוח המהיר והמאורגן ביותר שידעה קהילה יהודית כלשהי: מאמצע מאי גורשו יותר מ-430,000 יהודים מהונגריה, כמעט כולם לאושוויץ, ורובם נרצחו בה תוך חודשיים. נקודת האור באותה שנה הייתה תחילת החזרתם של שרידי המגורשים מטרנסניסטריה, ארץ גזרה בדרומה של אוקראינה. בערך באותו הזמן החלו בני נוער ציוני, פעילים יהודים אחרים ודיפלומטים מארצות ניטרליות להאיץ את פעולות ההצלה בבודפשט, ובזכותם שרדו יותר מ-100,000 יהודים מהונגריה. עם זאת ביוני נתפסו ושולחו יהודי האי היווני קורפו, וביולי חוסל גטו קובנה שבליטא.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

עצרת הפתיחה הממלכתית ליום הזיכרון לשואה ולגבורה תתקיים היום (יום א') בשעה 20:00 ברחבת כיכר גטו ורשה באתר יד ושם בירושלים. הטקס יתקיים במעמד נשיא המדינה וראש הממשלה ויועבר בשידור חי.

 

מחר תושמע צפירת דומיה בת שתי דקות בשעה 10:00 בבוקר, ומיד אחריה ייערך טקס הנחת הזרים ברחבת כיכר גטו ורשה. בשעה 10:30 יחל בכנסת מעמד הקראת שמות קורבנות השואה ובשעה 13:00 יתקיים טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור.

 

הטקס העירוני בתל אביב ייערך בשעה 20:00 בתיאטרון הקאמרי בנושא "1944 - יהודים על קו הקץ, בין חיסול לשחרור". הטקס יוקרן בשידור ישיר על גבי מסך שיוצב ברחבת המשכן לאמנויות הבמה. בחולון יתקיים הטקס המרכזי (20:00) בתיאטרון חולון, וברמת גן תיערך עצרת זיכרון ב-19:30 באתר ההנצחה הר הבנים. ערב "זוכרים ושרים" יתקיים בשעה 21:00 במרכז ז'ראר בכר בירושלים, ובשעה 8:00 בבוקר ייערך בכיכר ספרא טקס בסימן "1944 - על סף השחרור". 

 

במכון משואה בקיבוץ תל יצחק יתקיים טקס זיכרון בשעה 20:00 בהשתתפות שרת המשפטים ציפי לבני והרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ. בפתח תקווה יתקיים טקס דומה באותה שעה בהיכל התרבות, והוא יעמוד בסימן "ילדים אז והיום". הטקס המרכזי בכפר סבא יתקיים בשעה 20:00 באודיטוריום בית ספיר, ואילו ברמת השרון יתקיים טקס (20:00) במתחם יד לבנים. בהרצליה (היכל העיר, 20:00) יעמוד הטקס בסימן "ילדות נשכחת" ובהוד השרון יתקיים הטקס המרכזי בגן הגיבורים, סמוך לאנדרטה העירונית לשואה ולגבורה.

 

בחדרה (20:00) יתקיים הטקס המרכזי ברחבת יד לבנים ובאור עקיבא הטקס ייערך באותה שעה באולם אשכול פיס בשכונת אורות. העצרת המרכזית לנעילת אירוע יום השואה והגבורה תיערך ביום שני בשעה 19:30 בקיבוץ יד מרדכי במעמד שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, קצינים בכירים בצה"ל ושגריר הונגריה בישראל.

 

יום השואה במערכת החינוך

בבתי הספר ברחבי הארץ יתקיימו טקסים ייעודיים ביום שני, ובכיתות ייערכו דיונים ומערכי שיעור בנושא. טלי טולדנו, מנהלת בית ספר קפלן בפתח תקווה, סיפרה כי בטקס במקום תשתתף אמא שהוריה היו בשואה. "כל הזמן אני חושבת איך להעביר את התקופה האיומה הזו לתלמידים בצורה הטובה ביותר. כשהילדים רואים שכל הצוות החינוכי וההורים מתגייסים לטקס אחד - הם מבינים שמדובר במשהו מאוד חשוב ורציני, שצריך להבין אותו ולהקשיב לו".

 

פרט לטקס, יפעיל בית הספר במהלך השבוע מרכז למידה ובו תמונות וספרים על התקופה. "לכל שכבה אנחנו מתאימים משימות יצירה, קריאה וכתיבה", הסבירה טולדנו. "בהתחלה החדר היה כולו שחור, ובמהלך השנים עידנו אותו. ישנם פוסטרים ותמונות, אבל הוא פחות מלחיץ ומדכא, ויותר נותן מושג לתקופה".


פורסם לראשונה 26/04/2014 23:02

 

בהכנת הכתבה השתתפו שחר חי, נועם (דבול) דביר, רענן בן צור, גלעד מורג ומתן צורי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יפה פאר בצעירותה
צילום: אורי דוידוביץ' ואסי כהן
יפה פאר
צילום: אורי דוידוביץ' ואסי כהן
מומלצים