שתף קטע נבחר

קרינה ועיניים: איך היא עלולה להזיק ומה הפתרון?

אנחנו מגנים על העור שלנו מפני השמש אבל שוכחים שגם העיניים חשופות לשמש המזיקה. איזה נזקים עלולים לקרות ומה ניתן לעשות?

סכנות הקרינה הן ידועות. קרינת שמש מורכבת מקרינה באורכי גל שונים, ביניהם אורכי הגל של התחום הנראה (הספקטרום הנראה) ואורכי הגל הקצרים יותר ובלתי נראים: קרינת ה – UV (האולטרה-סגולית). נהוג לחלק את קרינת ה - UV ל – 3 חלקים:

 

UVA - הקרניים הארוכות יותר בטווח זה

UVB הקצרות עוד יותר ועל כן מסוכנות עוד יותר

UVC הקצרות והמסוכנות ביותר, אך נחסמות ע"י שכבת האוזון ועל כן לא מגיעות אלינו. כל אחד מהסוגים הללו עלול לגרום לנזק לעין ולמערכת הראייה.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

המסננים המגנים על העור סופגים את קרינת השמש ובעצם פועלים כמו מראה. הם קולטים את הקרינה ונספגים בשכבה העליונה של העור. על כל המסננים מופיעות האותיות - SPF - sun protecting factor. כשהמספרים המופיעים ליד הכיתוב נעים בין 15 ל-100.

 

במקביל ובדומה למדד ההגנה על העור, קיים מדד להגנה על העיניים על ידי עדשות משקפיים (שקופות, או עדשות שמש) הנקרא E-SPF. משמעות המספר במדד זה היא עד כמה מגנות העדשות על העיניים לעומת עיניים ללא כל הגנה.

 

עוד על בריאות העיניים

קטרקט: הסיבות להיווצרותו והטיפול שיעזור

למה כואבות העיניים כשיש מיגרנה?

עדשות מולטיפוקל: איך נעשית ההתאמה למשתמש?

 

איך הקרינה משפיעה על העיניים?

החשיפה ל-UVA ול-UVB יכולה להזיק לעיניים שכן קרני ה-UVA עלולות לחדור עד החלק האחורי של העין (ובכך לגרום לנזק לרשתית). ואילו קרני UVB, הנבלמות על ידי רקמות העין הקדמיות ולא מגיעות לרשתית, השפעה שלילית על החלק הקדמי של העין, שם הקרנית והעדשה ממוקמות.

 

מתברר כי חשיפה קצרת טווח לקרינה, אפילו בילוי בחוף הים ללא משקפי שמש, או צפייה ישירה בשמש, עלולה לגרום לנזקים לעיניים. הנזק לעיניים הינו נזק מחשיפה משמעותית חד פעמית, או נזק מצטבר.

 

המשמעות היא שעלינו להגן על עינינו מפני הקרינה המזיקה החל מגיל הילדות, שכן הנזק מתחיל להצטבר כבר אז, גם אם יבוא לידי ביטוי רק בגילאים מאוחרים יותר.

 

נזקים אפשריים לעיניים

כוויה בקרנית (photokeratitis): נזק אקוטי והפיך של אפיתל הקרנית (השכבה החיצונית). זו המקבילה העינית של כווית שמש בעור. מופיע לאחר חשיפה לפרק זמן קצר, בדר"כ של 8-24 שעות. עם זאת, נזק זה יכול גם להיגרם מחשיפה של שעה אחת בלבד לקרינת UV המוחזרת משלג או מחשיפה של 6-8 שעות להחזר קרינה ממשטח חול באמצע היום.

 

התסמינים כוללים כאב, אדמומית בעיניים, תחושת גוף זר, תחושה מחוספסת בעיניים, ורגישות קיצונית לאור.

 

כוויה ברשתית (solar retinopathy): אמנם העדשה של העין האנושית הבוגרת תספוג כמות רבה של קרני UV כדי להגן על העין, אך חשיפה אינטנסיבית מציפה את ההגנה הטבעית, ועשויה לגרום לכוויה ברשתית שיכולה להתבטא בכתם עיוור זמני או קבוע.

 

קטרקט: עכירות של העדשה התוך-עינית, ואיבוד הדרגתי של הראייה. הגורם מספר 1 בעולם לעיוורון. קרינת UV נחשבת לאחד הגורמים העיקריים להיווצרות והתקדמות קטרקט.

 

ניוון מקולרי: אור ישיר יכול לפגוע בשכבת העצב הפנימי של העין (הרשתית) ולהוביל לניוון מקולרי (המקולה היא מרכז הרשתית). הקשר בין היווצרות הניוון המקולרי וקרינת UV אינו ודאי, אך קיימים מחקרים רבים המעידים על קשר ישיר בין השניים.

 

גידולים סרטניים באזור העפעפיים: העפעפיים הם אחד המקומות הרגישים ביותר לגידולים סרטניים של העור. גידולי העפעפיים מהווים כ – 5-10% מכלל גידולי העור הסרטניים. נפוצים בעיקר במבוגרים בעלי עור בהיר. עור העפעפיים דק ורגיש. הרכבו גורם למידת הרגישות הגבוהה. ברוב המקרים, הנגעים מופיעים על העפעף התחתון. עם זאת, בהיעדר טיפול, הגידול עלול להתפשט ולגרום לנזק רב ולעיוות.

 

pterygium: גידול בשרני משולש על פני השטח של הלחמית והקרנית.

 

pinguecula: נגע צהבהב המתפתח על רקמת פני השטח של החלק הלבן של העין.

 

אמצעי הגנה לעיניים

הגנה מפני העיניים: הנזק לעיניים מהשמש הוא מצטבר במהלך החיים וכאמור, מתחיל כבר מגיל צעיר. ההגנה הטובה ביותר היא לשמור על העיניים בכל יציאה לשמש. מחקרים הראו כי העיניים חשופות לקרני UV חזקות בעיקר בשעות 8:00-10:00 + 14:00-16:00, בשונה מהשעות המסוכנות לעור, זאת בשל מיקום העיניים בארובת העין והודות להגנה על ידי העפעפיים. הן מוגנות יותר כאשר השמש ממוקמת למעלה בשמים וחשופות יותר דוקא כאשר השמש בזוית קלה.

 

הגנה טבעית - כאשר העיניים מתחילות לדמוע או להיסגר כתגובה לאור חזק מדי, מדובר בהגנה טבעית נגד קרני ה-UV.

 

משקפי ראייה ומשקפי שמש - הדרך הטובה ביותר להגן על העיניים היא להרכיב משקפי ראייה או שמש . עם זאת, לא כל משקפי השמש מספקים הגנה שווה, ובכל מקרה כדאי לחפש משקפי שמש איכותיים.

 

מומלץ לבדוק מהו מדד ההגנה על העיניים על ידי משקפי השמש או הראייה: E-SPF לפני רכישת משקפיים. ההגנה על העיניים תלויה הן בחומר הגלם ממנו עשויות העדשות והן בציפויי העדשות.

 

כך למשל, עדשות מקוטבות הן עדשות שמש מתקדמות, המספקות הגנה טובה יותר מפני השמש בהשוואה לעדשות שמש רגילות. קיימים ציפויים המגנים על עינינו הן מקרינת ה – UV המגיעה אל עינינו מן המשטח הקדמי והן מהמשטח האחורי של העדשות.

 

למרכיבי משקפי ראייה עדשות פוטוכרומטיות (מחליפות צבע) עשויות להוות פתרון טוב ולמנוע את הצורך בהחלפת המשקפיים בכל יציאה לשמש ובתנאי שהעדשות עשויות חומר גלם המגן מפני קרינה ומצופות בציפוי מתקדם.

 

כאמור, חשוב להגן על העיניים כבר מגיל צעיר. מרבית המחקרים מעידים על כך שנזקי השמש הינם נזקים מצטברים. עובדה זו מגבירה את החשיבות בהגנה מפני קרני השמש כבר מגיל הילדות, למניעת נזקים עתידיים. בעיקר בחודשי הקיץ, בהם הילדים בחופשה, הם עוסקים בפעילויות רבות בחוץ (בריכה, ים, סביבת שלג, חול ועוד), לכן יש להקפיד על הגנה מירבית בעיקר בתקופה זו של השנה.

 

בשל העלייה בתוחלת החיים, הידללות שכבת האוזון וההבנה שחשיפה כרונית לקרינת השמש גורמת לנזקים מצטברים, גוברת החשיבות שבהבנת הצורך להגן על עיני הילדים, לא פחות מאשר על עורם. קיימת הסכמה גורפת בנוגע לחשיבות הרכבת משקפיים בעלי עדשות המגנות על העיניים מפני הקרינה בעלת אורכי הגל הקצרים והאנרגיה הרבה, כבר מגיל צעיר מאוד.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להגן על העיניים כבר מגיל צעיר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים