שתף קטע נבחר

מחקר: מתבגרים להורים מעשנים - מעשנים בעצמם

מחקר חדש מגלה כי בני נוער שהוריהם מעשנים נוטים לעשן בעצמם - ומשך החשיפה נמצא ביחס ישיר לסיכוי לעשן. פסיכולוג ילדים: הכל מתחיל בבית, הילדים מחקים את התנהגות ההורים וזה חזק יותר מכל הרצאה או הסבר

התפוח לא נופל רחוק מהעץ: מחקר חדש מגלה כי ילדים שהוריהם מעשנים נוטים לאמץ את ההרגל המגונה ולעשן גם כן. המחקר החדש יפורסם בקרוב בכתב העת לרפואת ילדים Pediatrics.

 

במחקר השתתפו 406 בני נוער בגילאי 12 עד 17 והוריהם. הנבדקים התבקשו למלא שאלונים ולעבור ראיונות אישיים לאחר שנה ולאחר חמש שנים. השאלונים והראיונות אספו מידע על היסטוריית העישון של ההורים, כולל מספר הסיגריות והתלות בניקוטין.

 

 

נגמלים מעישון:

 

הורים מעשנים = ילד מעשן

מתוך המתבגרים שנבדקו, 6% עישנו באופן קבוע, 23% התנסו מעת לעת בעישון סיגריות כבר בגיל 12, 41% התנסו בעישון בגיל מאוחר ו-30% לא עישנו כלל. החוקרים מצאו כי מתבגרים להורים מעשנים היו בסיכון גבוה ב-41% לעשן בעצמם.

 

הנתונים הראו כי זמן החשיפה לעשן הסיגריות של ההורים עומד ביחס ישר לסיכון של הילד לעשן: ככל שההורים היו מעשנים כבדים יותר, כך גדל הסיכון של הילד לעשן בעצמו. כך שכל שנה נוספת שבה הילד נחשף לעישון ההורים העלתה את הסיכון לעישון קבוע של המתבגר.

 

החוקרים סיכמו כי ההתמכרות לניקוטין תלויה באופן ישיר בחינוך מהבית ובהרגלים שמקנים ההורים. ילדים להורים מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר לעשן, מאשר מתבגרים שגדלו בבית שבו לא עישנו.

 

ההתמכרות לניקוטין תלויה באופן ישיר בחינוך מהבית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההתמכרות לניקוטין תלויה באופן ישיר בחינוך מהבית(צילום: shutterstock)

 

בישראל: מעשנים בכיתה ו'

מנתוני משרד הבריאות עולה כ-8% מבני כיתה ו' בישראל התנסו בעישון סיגריות. בכיתה ח' התנסו בעישון כ-17% מהמתבגרים, ובכיתה י' 33%. גיל ההתחלה הממוצע אצל מעשנים קבועים הוא 17.9 אצל גברים ו-20 אצל נשים. אחוז המעשנים הכולל בישראל בגילאי 21 ומעלה הוא 20%.

 

"אכן, הכל מתחיל בבית", אומר פסיכולוג הילדים ד"ר שי חן גל. "ההורים הם מודל לחיקוי עבור ילדיהם והדבר בא לידי ביטוי בתחומים רבים, בין השאר גם בעישון סיגריות. כשהילד רואה את הוריו מעשנים ונהנים מהעישון, הוא מפנים את ההתנגות שלהם, כמו התנהגויות אלימות, ואז בגיל ההתבגרות מחקה את התנהגותם, פעמים רבות ללא מודע.

 

"כאשר ההורה מעשן עליו להבין שההשפעה על ילדו חזקה יותר מכל הרצאה, שיחה, או מידע שהילד יקבל. לא יעזור אם הורה מעשן ובמקביל מסביר לילד שלו שהדבר מזיק. השפעת ההתנהגות חזקה יותר מכל הסבר ומלל. הילד מפנים שעישון הוא כיפי של מבוגרים שגורם להנאה ולכן כדאי לחקותה".

 

מה יכולים לעשות הורים מעשנים כדי למנוע מילדיהם את ההרגל? "ראשית, הימנעו מאמירות כמו 'אין כמו סיגריה אחרי יום עבודה מתיש' או 'אין כמו סיגריה בבוקר אחרי הקפה'", אומר ד"ר חן גל. "כשהילד גדול יותר, הסבירו לו את ההשפעות המזיקות של הסיגריות, לא רק באופן תיאורטי, אלא איך הסיגריה משפיעה בפועל בחיי היומיום, למשל 'בגלל שאני מעשן קשה לי לרוץ, יש לי קוצר נשימה, אני משתעל בבוקר, יש לי הרבה קמטים וציפורניים צהובות'.

 

"ובעיקר: המעיטו בעישון עד כמה שניתן ליד הילד. אל תפגינו הנאה מהעישון, ואל תראו שהעישון הופך אתכם לרגועים יותר".

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתבגרים להורים מעשנים היו בסיכון גבוה ב-41% לעשן בעצמם
צילום: shutterstock
מומלצים