שתף קטע נבחר
צילום: חיים צח

המבקר: בע"ח במשקים חשופים לכאב וסבל

מבקר המדינה תוקף בחריפות את משרד החקלאות והשרותים הווטרינרים כי מאז שנחקק חוק צער בע"ח לפני 20 שנה, יש עיכוב מתמשך בקביעת כללים מחייבים לשמירה והגנה על רווחת החיות במשקים חקלאיים, משחטות ומדגרות. "היעדר כללים מחייבים גורם לחשיפתן לתנאי החזקה ירודים", כתב המבקר

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, מבקר בחריפות את משרד החקלאות והשרותים הווטרינריים בדו"ח מבקר המדינה, כשהוא מתייחס לליקויים הנוגעים לשמירה על רווחת בעלי חיים בתעשיות המזון מן החי, אכיפת חוק צער בעלי חיים ויצירת כללים מחייבים שנועדו למנוע סבל נוסף מבעלי החיים עד הבאתם לשחיטה או המתתם באמצעים שונים.

 

עוד בדו"ח המבקר 2014:

  • המבקר: "חומרים רעילים ומסוכנים בביצים בישראל"

 

 (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
(צילום: אמיר לוי)
 

 

החיות חשופות לתנאי החזקה ירודים וסבל מיותר

"בכל שנה משווקים בישראל מיליוני ק"ג של מזון מן החי", כתב המבקר בדו"ח השנתי שהתפרסם היום (ד'). "אף על פי שחוק צער בעלי חיים נחקק בשנת 1994, בשנת 2013 עדיין לא הוסדרו כללים מחייבים הנוגעים להיבטים חשובים הקשורים אליו, ובהם השטח המזערי שיש להקצות לתרנגולות מטילות בכלובים, כדי לשמור על רווחתן, והנחיות שיחייבו את עובדי בתי המטבחיים בנושא צער בעלי חיים", כתב המבקר. 

 

המבקר ציין כי "העבודה הנוגעת להתקנת תקנות להמתת אפרוחים בדרך שתקל את סבלם עדיין נמשכת. רק בראשית 2013 נכנסו לתוקף לראשונה כללי "עשה ואל תעשה", שעוגנו בהנחיות של משרד החקלאות, בכל הנוגע להחזקת חזירים במכלאות והיעדר כללים מחייבים בנוגע לחלק מחיות המשק".

 

לדבריו מדובר ה"מצב שנמשך שנים רבות, גורם לחשיפתן לתנאי החזקה ירודים במשקים החקלאיים, לשלילת תנאי מחיה בסיסיים ולעתים גם לכאב פיזי" ציין והמליץ למשרדי הממשלה לזרז את קביעת הכללים של חוק צער בעלי חיים בנוגע לחיות המשק כדי למנוע מהם סבל מיותר. "בהיעדר כללים מחייבים עולה החשש שכל אדם יעשה בבעלי החיים הנתונים בחזקתו כטוב בעיניו".  

 

לדברי המבקר, "הביקורת בשירותים הווטרינריים העלתה כי משרד החקלאות לא פרסם "כללי עשה ואל תעשה" להנהלות בתי המטבחיים, על מנת להבטיח יחס נאות לבעלי חיים המובלים לשחיטה, וכי עד לחשיפת הפרשה (פרשת "אדום אדום". א.א) לא קיבלו העובדים בבתי המטבחיים הדרכה מספקת מהמשרד בדבר חשיבות הנושא של צער בעלי חיים, ובכלל זה ההתנהגות הנדרשת כלפי בעלי החיים שמגיעים לבית המטבחיים". 

 

 (צילום: עמותת אנונימוס) (צילום: עמותת אנונימוס)
(צילום: עמותת אנונימוס)

ליקויים שלא תוקנו במשך עשור

יש לציין כי בדו"ח שהוגש לפני כשנתיים למשרד החקלאות, צויינו על ידי המבקר ליקויים דומים שלא תוקנו במשך כעשור. "ממצאי הצוות הבין-משרדי העלו כי תנאי המחיה של החזירים במכלאות היו ירודים. יתרה מזו, בגופם של החזירים התבצעו דרך שגרה וללא אלחוש פעולות פולשניות ומכאיבות", כך נכתב.

 

"לא יעלה על הדעת כי במשך שנים לא הייתה ולו הנחיה אחת אשר יהיה בה כדי להבטיח כי החזקת החזירים תיעשה בדרך שתקל את סבלם. אי-קביעה של נורמות מחייבות בנושא במשך שנים, יש בה משום הפקרת החזירים לחסדיהם של בעלי העניין בתעשייה זו".

 

 (צילום: תנו לחיות לחיות) (צילום: תנו לחיות לחיות)
(צילום: תנו לחיות לחיות)
 

אין הרתעה נגד משליכי אפרוחים לפח

לדברי המבקר, בנוגע לרווחת תרנגולות מטילות בלולים, השטח שהוקצה לתרנגולות מטילות נמוך מהנהוג בלולים באירופה. "בענף תעשיית המזון מן החי נהוג להמית אפרוחים זכרים עם היוולדם, מכיוון שלא ניתן להשתמש בהם לרבייה או להטלה", כתב המבקר. "כבר לפני 12 שנה נידונו תקנות למניעת סבל של בעלי חיים בעת המתתם, אך עד יולי 2013 טרם הותקנו התקנות הללו".

 

ביולי 2013 דנה ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת בהתעללות באפרוחים במדגרת נורדיה, בעקבות חשיפת ynet. בדיון עלה כי "כי הקנסות המוטלים על מי שמשליכים אפרוחים לפח אינם משמשים הרתעה מספקת. לדעת משרד מבקר המדינה, נוסף על קידום התקנת התקנות מן הראוי שמשרד החקלאות יבחן אם יש צורך בחיזוק אמצעי ההרתעה, כדי למנוע הישנות מקרים של התעללות באפרוחים". 

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

משרד החקלאות: "לא קיים כיום עיכוב בנושא"

במשרד החקלאות מסרו בתגובה כי בנושא רווחת תרנגולות מטילות "טיוטת תקנות צער בעלי חיים - גידול מטילות והחזקתן - הועברה לאישורה של ועדת החינוך של הכנסת כבר בחודש מאי 2010, והתקיימו לגביה מספר רב של דיונים. מאחר שהדיון בתקנות לא הסתיים, הן הוגשו מחדש על ידי שר החקלאות לוועדת החינוך התרבות והספורט של הכנסת הנוכחית, ביום 2.2.14.".

 

"לעניין התקנת תקנות להמתת אפרוחים במדגרות, טיוטת תקנות צער בעלי חיים - המתת אפרוחים והשמדת ביצי דגירה במדגרות - הוגשה בדצמבר 2013 לאישורה של ועדת החינוך של הכנסת".

 

"לעניין הנחיות להחזקת חזירים, טיוטת תקנות צער בעלי חיים - גידול חזירים והחזקתם לצרכים חקלאיים - הוגשה ביום 26.12.13 לאישורה של ועדת החינוך של הכנסת".

 

"לאור הכתוב לעיל, לעמדת משרד החקלאות לא קיים כיום עיכוב בנושא התקנת תקנות. בכל הנושאים העקרוניים שהיו טעונים הסדרה הוכנה טיוטת תקנות והוגשה לכנסת. כיום המשרד עוסק בתיקונים נקודתיים לתקנות קיימות, ובשנה האחרונה בוצעו עוד שני תיקונים בתקנות מכוח חוק צער בעלי חיים, בנושא איסור החזקה של דגים צבועים בחיות לממכר חיות מחמד וכן איסור הצגת בעלי חיים שבוצע בהם חיתוך למטרות נוי במופעים ובתערוכות אלא בהיתר מיוחד, ותיקונים נוספים נמצאים בשלבים שונים של הכנה, בין במשרד עצמו ובין מול משרד המשפטים". 

 

ארגוני בעלי חיים: להוציא אחריות ממשרד החקלאות

בעמותות אנונימוס לזכויות בעלי-חיים ותנו לחיות לחיות מסרו בתגובה לדו"ח המבקר כי "אחרי 20 שנה שבהן משרד החקלאות עשה הכל כדי למנוע את יישום חוק צער בעלי חיים, הגיע הזמן להוציא מידיו את האחריות לחוק אם שואפים שהוא ייאכף. נכון אמנם שאין ולא יכולה להיות תעשייה מסחרית שבה בעלי חיים יזכו לתנאים ראויים או אפילו לחיים ללא סבל; אבל אין בכך שום הצדקה להמשיך להתיר ולעודד ולסבסד שיטות שגורמות התעללות קשה ומיותרת שעשרות מדינות בעולם כבר אסרו, והוכיחו שהן מיותרות".

פורסם לראשונה 14/05/2014 16:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תנו לחיות לחיות
צילום: תנו לחיות לחיות
צילום: אנונימוס
צילום: אנונימוס
מומלצים